Cine poartă vina pentru eliberarea deținuților periculoși? Deputat PAS, către opoziție: „A fost votat în unanimitate”

Ședința de vineri a Parlamentului a început cu schimburi de replici legate de legea care a permis eliberarea mai multor deținuți din penitenciar. Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Grigore Novac, a acuzat partidul de guvernare că „aceștia ar modifica legea după bunul plac”. În replică, deputatul PAS Igor Chiriac a subliniat că responsabilitatea pentru votarea legii cu privire la amnistie în 2021 revine întregului Parlament, amintind că aceasta a fost votată unanim, inclusiv de deputații BCS.

Grigore Novac a propus inițial audierea în plenul Parlamentului a ministrei justiției Veronica Mihailov-Moraru în legătură cu situația actuală, însă inițiativa nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

„Înțelegem că ați modificat legea după bunul plac, dar acesta este un exemplu când nu trebuie să o faceți, iar uneori să ne mai ascultați și pe noi”, a declarat Novac.

În replică, deputatul PAS, Igor Chiriac, a spus că „legea cu privire la amnistie a fost votată în unanimitate atât de noi, cât și de opoziție”. „În prima lectură ați votat pentru această lege 20 de deputați BCS, iar în lectura a doua – 19 deputați BCS”, a subliniat acesta.

La rândul său, Novac a precizat că BCS a votat pentru varianta inițială a legii, dar nu și pentru amendamentele care au permis eliberarea deținuților.

„Proiectele privind amnistia s-au votat și în trecut și se vor vota și pe viitor, pentru infracțiunile ușoare. Legea amnistiei e una, dar mecanismul prin care ați făcut ca să elibereze infractori deosebit de periculoși – ăsta l-ați creat voi. Noi nu l-am votat. Nu trebuie să duceți lumea în eroare”, a spus Grigore Novac.

Puțin mai devreme, deputatul PAS, Radu Marian, a publicat pe Telegram stenograma votului din 2021. Acesta a accentuat că legea a fost votată unanim, dar a menționat că „varianta inițială includea blocaje care nu permiteau eliberarea deținuților periculoși condamnați la închisoare pe viață.”

Potrivit lui, amendamentele care au permis eliberarea deținuților au fost adăugate mai târziu: „Ulterior au fost adăugate amendamente la alte proiecte de legi, fără consultarea largă a fracțiunii, care au complicat situația. Aceste lucruri se vor repara în cel mai scurt timp ca să nu admitem alte riscuri pe viitor”, a menționat Marian.

***

Deputata Olesea Stamate a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate, în urma unor controverse legate de modificările legislative care au dus la eliberarea unor deținuți condamnați la detenție pe viață. Decizia a fost luată astăzi de Biroul Permanent Național al PAS.

Potrivit PAS, din cauza „unor lacune create deliberat în legislație, dar și din cauza unor abuzuri în sistemul de justiție”, au fost create premisele eliberării din penitenciare a unor persoane periculoase condamnate la detenție pe viață.

„Unele prevederi ale legii au fost inserate pentru a servi la eliberarea unor deținuți cu infracțiuni excesiv de grave. Am constatat, în urma analizei atente a întregului proces, că fosta șefa a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate Olesea, a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților din închisoare. (…) Prin mai multe modificări consecutive, aparent minore, la lege, deținuților pe viață li s-a oferit posibilitatea ca într-un final să fie eliberați. În special este vorba de modificările din iulie 2022 și, mai ales, din noiembrie 2022”, se menționează în comunicatul PAS.

Parlamentul urmează să voteze o lege de interpretare care să elimine posibilitatea de a beneficia de două opțiuni concomitent: comutarea pedepsei și eliberarea condiționată. De asemenea, autoritățile de drept au fost chemate să investigheze toate persoanele implicate în acest proces legislativ.

Olesea Stamate a reacționat după ce a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), spunând că a primit cu înțelegere decizia conducerii PAS.

„Înțeleg contextul politic și atacul informațional dur din ultimele zile, direcționat atât împotriva partidului, cât și împotriva mea personal, mai ales într-un an electoral sensibil. Cunosc adevărul și am sufletul împăcat: toate acțiunile mele au fost corecte și legale”, a scris Stamate.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Moldoveancă decedată în România: a căzut de la geamul spitalului în care era internată cu copilul de 2 luni. Precizările MAE

O femeie originară din Republica Moldova, internată împreună cu bebelușul său de doar două luni la Spitalul Clinic de Copii din Cluj-Napoca, a murit duminică dimineață după ce a căzut de la etajul doi al clădirii. Cazul a fost confirmat pe 21 iulie de Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău, care a anunțat că Ambasada Republicii Moldova în România colaborează cu autoritățile române pentru clarificarea circumstanțelor tragediei și oferă sprijin consular familiei îndoliate.

Potrivit scrie cluj24.ro, tragedia s-a produs la Clinica de Pediatrie II. Echipajul medical sosit de urgență la fața locului a încercat să resusciteze victima, însă fără succes. Moldoveanca, în vârstă de 39 de ani, a fost declarată decedată la scurt timp după incident.

Copilul femeii a rămas internat în unitatea medicală, sub supravegherea personalului. Acesta este tratat pentru afecțiunea pentru care fusese adus inițial.

Poliția din Cluj-Napoca a deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale cazului.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a confirmat decesul și a transmis, prin intermediul Ambasadei Moldovei la București, că este în contact cu autoritățile române și că oferă sprijin consular familiei îndoliate. Reprezentanții misiunii diplomatice urmăresc îndeaproape evoluția anchetei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: