Cine va plăti factura? Dodon susține că Moldova nu „cheltui niciun bănuț” pentru avionul cu care vor fi aduse vaccinurile rusești
Full Article 2 minutes read

Cine va plăti factura? Dodon susține că Moldova nu „cheltui niciun bănuț” pentru avionul cu care vor fi aduse vaccinurile rusești

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon susține că Rusia va suporta cheltuielile pentru transportarea cu avionul a lotului de 182 de mii de doze de vaccin Sputnik V, donat Moldovei. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 16 aprilie a video blogului „Președintele răspunde”. Dodon a mai spus că, în opinia sa, clinicile private din Moldova vor putea începe vaccinarea anti-Covid nu mai devreme de luna iunie, întrucât țările-producătoare de seruri, inclusiv Rusia, nu dispun de preparate pentru vaccinarea cu plată.

Liderul PSRM susține că toate cheltuielile pentru transportul vaccinurilor donate de Moscova vor fi suportate de partea rusă.

„Niciun bănuț din bugetul de stat nu va fi cheltuit. Adică avionul nu va fi plătit de Moldova. Toate cheltuielile vor fi luate asupra lor de către partenerii noștri din Federația Rusă”, a spus Dodon.

De asemenea, liderul PSRM a răspuns la întrebarea privind imunizarea contra plată. Potrivit politicianului, vaccinarea în centrele private va demara nu mai devreme de iunie, întrucât în prezent nu există vaccinuri disponibile pentru comerț.

„Problema este că acum țările-producătoare nu au vaccinuri pentru comerț în clinicile private. În Rusia nu sunt vaccinuri Sputnik V pentru export și comercializare în instituțiile medicale private. Știu că nici alte țări nu dispun de această posibilitate”, a menționat Dodon.

***

Amintim că, în Moldova, sunt așteptate 182 de mii de doze de vaccin rusesc. Din acest lot, 62 de mii de doze vor ajunge în Transnistria. Pe 15 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis scutirea de taxe vamale a acestui lot. De asemenea, CSE a aprobat condițiile de plafonare a prețului la vaccinurile anti-Covid-19, în cazul în care ar urma să fie importate în Republica Moldova pe cale comercială. Potrivit premierului interimar Aureliu Ciocoi, acest lucru va permite evitarea creșterii neîntemeiate a prețurilor la vaccinuri în cadrul instituțiilor medicale private care ar urma să presteze asemenea servicii cetățenilor.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: