În Moldova, avem un nou șir de vacanțe scurte, prilejuite de Crăciun și Revelion. Înseamnă că jurnaliștii și redactorii NM caută din nou înlocuire pentru „Harry Potter” și „răciturile din pește”. Și împărtășesc cu drag cititorilor sugestiile despre filme și seriale.
Pentru cei pasionați de filozofie
Galina Vasilieva, redactor-șef:
„Tinerețe”
(Youth, 2015)
Înainte de revelion, fiecare dintre noi își face anumite totaluri, se gândește la ce a fost, la visuri și, chiar dacă sună banal, la efemeritatea vieții.
Putem face toate acestea vizionând un film liniștit, destins, dar expresiv – pelicula „Tinerețe” de Paolo Sorrentino. Acesta este cel puțin fascinant de frumos.
Locul acțiunii – o stațiune luxoasă în Alpii elvețieni, în care se odihnesc persoane de succes, care s-au realizat în viață. În jur – imagini extraordinare, o frumusețe chinuitoare pe care e mai bine s-o admiri de la un ecran mare.
Printre starurile care se odihnesc aici – un regizor de film și un compozitor, ambii vestiți. Ei au câte aproape 80 de ani, viața se apropie de apus. „Miss World” care, după victorie, a primit în dar o săptămână de odihnă la această stațiune, are toată viața înainte. Contrastul dintre un corp tânăr și unul care se ofilește impresionează în mod deosebit în acest loc luxos. Este un film despre efemeritatea vieții, despre cum starea prostatei poate îngrijora mai mult decât o criză de creație, despre succesul iluzoriu al visurilor ascunse și neîndeplinite.
Natalia Melnic, redactor economic:
„Cartea verde”
(Green Book, 2018)
Dacă încă nu ați vizionat filmul „Cartea verde”, care a avut anul trecut cinci nominalizări „Oscar”, weekendul din ajunul sărbătorilor este momentul cel mai potrivit pentru el. După vizionarea acestei pelicule, încrederea în oameni este se schimbă și veți fi pregătit de o nouă etapă în relațiile cu prietenii și cei apropiați. Și ce-i mai important, pe suflet va fi bine-bine și nu pustiu-pustiu, așa cum se întâmplă după vizionarea multor filme americane.
Vă explic de ce. S-ar părea că acest film este doar despre problema rasismului în SUA, la mijlocul anilor 1960. Un muzician de culoare pornește într-un turneu prin statele din sud și angajează în calitate de șofer și ajutor o „namilă” – bărbat alb de origine italiană. În calea lor, ei se confruntă mereu cu probleme ce țin de discriminarea celor de culoare în America. Subiect este foarte curios, însă filmul nu e despre aceasta.
Esența constă în faptul că prietenia și dragostea sunt mai presus decât stereotipurile, întâlnirile unor persoane absolut diferite îi schimbă pe ambii. Și nu contează care este statutul social al persoanei. Dacă el este om și îl poate ajuta pe alt om, este suficient. Suficient pentru relațiile calde dintre oameni.
Pentru curioși
Evghenii Șolari, redactor creativ:
„Ghicitoarea”
(Inside Out, 2015)
Bucurie, Tristețe, Frică, Furie, Neglijență. Cum aceste emoții ne conduc faptele, fiind cu „telecomanda” în capul nostru? Este un film cu desene animate ușor și profund, uneori hazliu și pe alocuri filozofic. E despre modul în care este organizat psihicul și memoria noastră. Despre copilărie și maturizare. Despre importanța de a ne înțelege, pe sine și pe alții. Despre „gândacii” din cap. Și despre ce-i de făcut cu toate acestea.
Este un „îndrumar” demonstrativ despre intelectul emoțional prin exemplul unei fetițe de 11 ani și al familiei sale, care se mută într-un oraș nou. Și e atât de pasional și simplu, încât va fi pe înțelesul și interesul unui copil (6+), dar și al unui matur intelectualizat. În general, este un film cu desene animate ideal pentru o vizionare în familie. Și da, pentru a vedea curcubeul, trebuie să suportăm ploaia.
Nicolai Paholinițchi, reporter:
„Educația sexuală”
(Sex Education, 2019)
Cred că un singur film pentru sărbătorile de iarnă este puțin. Cu aproape o săptămână până la weekendul prelungit, am putea urmări și un serial nu prea mare. Unul dintre ultimele seriale care mi-a plăcut este „Educația sexuală” de la Netflix.
Deși acțiunea are loc undeva în Marea Britanie, în el sunt abordate, într-o formă ușoară, întrebări și probleme ce țin de educația sexuală și nu doar, actuale și pentru Moldova: sarcina adolescentină, (in)toleranța față de LGBT, sănătatea psihică, educația copiilor în familiile monoparentale, problemele ce țin de comunicarea dintre părinți și copii și multe altele.
Deocamdată, a apărut doar sezonul întâi. Acesta conține opt episoade scurte care pot fi vizionate în două seri.
Pentru romantici
Stela Untilă, editor al versiunii de limba română:
„Nunta celui mai bun prieten”
(My best friend’s wedding, 1997)
Este un sfat din seria old but good. Sărbătorile de iarnă se potrivesc de minune și pentru a „pierde” timpul cu folos. Dacă doriți să vizionați ceva ușor, condimentat cu umor și situații neașteptate, nu veți greși dacă veți alege „Nunta celui mai bun prieten”.
Julianna (Julia Roberts) și Michael (Dermot Mulroney) sunt cei mai buni prieteni. Cândva, relațiile dintre ei erau romantice, dar acestea au luat sfârșit. Când Michael o anunță pe Julianna că intenționează să se căsătorească și îi propune să fie vornicică, la aceasta a izbucnit din nou scânteia pasinii. Ea încearcă să facă tot posibilul pentru a împiedica nunta, chiar dacă viitoarea mireasă Kimberly (Cameron Diaz) este îndrăgostită la nebunie de viitorul său soț și de dragul acestuia, este gata să renunțe la toate, inclusiv la carieră.
Dacă doriți să le vedeți pe Cameron Diaz și Julia Robert în floarea tinereții, filmul nu vă va dezamăgi. Un bonus plăcut – un soundtrack excelent. Ei, și cireașa de pe tort, desigur, este momentul în care Cameron Diaz cântă karaoke (spoiler: eroina sa nu are nici voce, nici auz muzical).
Ce a fost până la urmă: oameni frumoși, atmosferă în cele mai frumoase tradiții ale filmelor Hollywood-ului și muzică excelentă. Cel puțin veți zâmbi neapărat.
Nadejda Coptu, reporter:
„Dragostea modernă”
(Modern love, 2019)
„Dragostea modernă” nu este un serial pentru Revelion și nici pentru sărbători.
Mai degrabă este pentru un weekendurile lungi de iarnă. Opt episoade scurte, inspirate de o serie de esee din New York Times.
În acest serial captivează în mod deosebit faptul că fiecare din cele opt istorii au câte un subiect departe de a fi banal, bazat pe evenimente reale pe care scenariștii le-au completat un pic. Niciun fel de clișee: „au trăit fericiți până la adânci bătrâneți și au murit în aceeași zi”. Și pentru a nu oferi spoilere, voi adăuga doar atât: așezați-vă mai comod, înveliți-vă cu un pled și savurați.
Pentru visători
Alexandra Batanova, reporter:
„Compasul de aur”
(The Golden Compass, 2007)și
„Începuturile întunecate”
(His Dark Materials, 2019)
Filmul „Compasul de aur” și serialul „Începuturile întunecate” sunt bazate pe cărțile lui Philip Pullman pe care, recunosc, nu le-am citit, dar cred că e timpul să le citesc.
Chiar dacă eroina principală a filmului și a serialului este micuța Lira, nu este senzația că este o peliculă pentru copii. Filmul „Compasul de aur” a apărut în anul 2007 și, desigur, cedează din calitate în favoarea serialului „Începuturile întunecate”, premiera acestuia având loc la 3 noiembrie curent.
În ambele cazuri, subiectul este același: istoria fetiței Lira, care a aflat despre substanța misterioasă „praf”. În lumea creată de Pullman, sufletele oamenilor au întruchipare fizică – cea de demoni, dar arată ca niște animale obișnuite: nevăstuici, leoparzi sau maimuțele.
Lira trebuie să plece într-o călătorie periculoasă la Polul Nord, iar acest lucru promite spectatorilor imagini fantastice ale aurorei boreale, întinderi înzăpezite și alte simboluri ale iernii veșnice.
Filmul și serialul (anul acesta, eu voi alege serialul) sunt o alternativă extraordinară pentru vizionarea tradițională din fiecare an a episoadelor despre Harry Potter. Aici este și magie, și peripeții, și creaturi drăguțe care dau dovadă de intelect și umor. Este o variantă excelentă pentru serile de iarnă comode, în cercul familiei.
Pentru cei optimiși și care luptă cu plictiseala
Vera Balahnova, redactor de știri:
„Capodopera”
(Mi obra maestra, 2018)
Trândăveala din prima zi a lunii ianuarie poate fi depășită cu ajutorul filmului spaniol „Capodopera”, dacă încă nu l-ați vizionat, pentru că această peliculă este din anul 2018. Este și o meditație despre arta contemporană, și o comedie „neagră”, și pur și simplu un film despre o prietenie adevărată. Și chiar dacă pare că ați văzut de multe ori ceva asemănător, răsturnările de situație vă vor uimi, și nu numai o dată. În plus, mai este și filmat foarte frumos. În general, este exact ceea de ce e nevoie, mai ales dacă „Harry Potter” sau „Stăpânul inelelor” v-au plictisit deja, iar salatele de revelion trebuie mâncate.
P.S. Pentru copii, ați putea conecta noul film cu desene animate de la Netflix „Claus” – o expunere neașteptat de actuală a vechii povești despre Santa Claus. Este și o istorie bună despre prietenie și datorie, cu un motiv educațional discret, care va fi interesantă și pentru maturi.
Și desigur, nu ratați cel de-al doilea sezon al filmului „Minunata doamna Maisel”, despre o menajeră din New York, care a descoperit în sine talentul de comediant stand-up. Este la fel de potrivit, ca și primul.
Olga Gorceac, reporter de știri:
„Bine ați venit la Sticks!”
(Bienvenue chez les Ch’tis, 2008)
„Campaniile” îndelungate pentru procurarea cadourilor și a produselor alimentare, pregătirea salatelor și curățenia în casă – toate acestea sunt, desigur, treburi plăcute, dar pot fi și obositoare. Eu propun să lăsați pe puțin timp forfota orășenească și să vă afundați în viața unui orășel de la nordul Franței.
Filmul „Bine ați venit la Sticks!”, în care rolul principal l-a jucat un cunoscut actor francez, tot el fiind regizorul filmului Dany Boon, mi-a reamintit o istorie din viața mea personală. Eu trăiesc în capitală, unde toți sunt rezervați, puțin anxioși și fiecare este preocupat de propriile probleme. Când am nimerit în sat și, ieșind dimineața în curte, am auzit de la tinerii care treceau pe alături: „Bună dimineața!”, m-am gândit că nu este pentru mine. Pentru că aici nimeni nu mă cunoaște. S-a constatat că în sat se obișnuiește să te saluți chiar și cu persoanele necunoscute. Poți vorbi cu oricine despre orice: timp, știri, poți să te plângi de viață.
Filmul „Bine ați venit la Sticks!” este exact despre aceasta. Philip Abrams, șeful unui oficiu poștal, visa să lucreze la sud, unde e marea, e cald. Într-un cuvânt, e raiul pe pământ. Însă el a fost îndreptat tocmai la nord. A fost o catastrofă pentru el. Frig, murdărie, localnici stranii – iată la ce se pregătea, moral, Abrams. Însă atunci când a ajuns acolo, toate au fost altfel… Iar dacă a fost mai rău sau mai bine, veți afla și singuri. Dialectul straniu al localnicilor și comportamentul lor neobișnuit pentru orășeni vă vor face să râdeți în hohote.
Maxim Stratan, reporter de știri al versiunii de limba română:
„Regiunea întunericului”
(Limitless, 2011)
Eddy Morra este un scriitor ghinionist. Timp de câteva luni, el încearcă, fără niciun rezultat, să scrie o carte, până îl întâlnește într-o zi pe Vernon, fostul său cumătru. Acesta dorește să-l ajute și îi propune scriitorului un medicament experimental –
NZT. Eddy vede că rezultatele sunt impresionante și încearcă să-l găsească pe Vernon pentru a mai căpăta niște pastile. Și îl găsește, mort. În casa acestuia, Eddy descoperă pastile NZT, care îl ajută pe ghinionist să se transforme într-un om de afaceri de succes. Eddy însă nu-și dă seama, ce pericol îl paște.
Vă sugerez să vizionați acest film, pentru că intriga din el este foarte bine pusă la punct și scenariul este original. În plus, coloana sonoră este excelentă. Un motiv suplimentar de a viziona acest film este participarea actorilor Bradley Cooper și Robert de Niro. Eu l-am vizionat cu plăcere și m-am ales cu foarte multe emoții pozitive.