Aleph News

Ciolacu susține că a ajuns la un compromis cu Kievul: „Limba moldovenească să nu mai existe. Este o invenție a Rusiei”. Ce a spus despre Moldova

Prim-ministrul român, Marcel Ciolacu, anunță că România și Ucraina au ajuns la un compromis privind drepturile românilor din această țară. În principal, acordul presupune drepturi „în oglindă” pentru românii care locuiesc în Ucraina, adică similare cu drepturile de care cetățenii ucraineni care locuiesc pe teritoriul României se pot bucura. Ciolacu susține că mai multe detalii vor fi anunțate de premierul ucrainean și de el însuși după modificările legislative necesare, care sunt în proces de lucru.

„Am ajuns la un compromis în ceea ce privește minoritățile. (…) Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunț şi eu, şi primul-ministru al Ucrainei, fiindcă drepturile minorităților trebuie să fie în oglindă. Ce facilități şi ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleași drepturi le vrem şi noi în Ucraina. Şi plus că sunt foarte mulți români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina. În acest moment avem drafturi de lucru și de modificări legislative”, a anunțat Marcel Ciolacu într-un interviu acordat postului român Prima News.

Ciolacu susține că România este „unul dintre susținătorii aderării la UE a Ucrainei și a Republicii Moldova”, context în care, spune el, ar „exista o negociere și niște solicitări îndreptățite a statelor vecine”.

„Adevărat, a trecut o perioadă lungă de timp în care lucrurile nu au fost privite, din punctul meu de vedere, punctual și ținut de ele pentru a se face un push pe ele pentru a se rezolva. În acest moment sunt identificate și împreună cu Ministerul de Externe încercăm să le ducem până la capăt”, a mai declarat Ciolacu.

Întrebat care este, totuși, esența acordului la care s-a ajuns între Ucraina și România privind drepturile minorităților aflate pe teritoriul ucrainean, Ciolacu a precizat că, în oglindă, aceleași drepturi care sunt în România trebuie să fie şi pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce privește minoritățile.

„Mai mult, limba moldovenească să nu mai existe, fiindcă ea n-a existat niciodată. Este o invenție a Federației Ruse, mai ales pentru Basarabia, pentru cetățenii români de pe teritoriul Basarabiei, ca să nu se mai numească români, să se numească moldoveni”, a conchis Marcel Ciolacu.

Conform ultimului recensământ al populației Ucrainei, efectuat în 2001, reprezentanții minorităților naționale reprezentau 22,18% din populația țării. Cel mai mare grup etnic era al rușilor, care reprezintă 17,3% din populația totală a Ucrainei. Procentul românilor era de 0,3%, iar al moldovenilor – de 0,5%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Cartea Victoriei Furtună, despre „Moldova Mare”, confiscată de poliție înainte de lansare. Ce spun autoritățile

Lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a declarat că polițiștii din Chișinău au confiscat 50 de exemplare ale unei cărți pe care a scris-o împreună cu scriitorul Iurie Răilean. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către politiciană, acest lucru s-a întâmplat în ajunul lansării programate pentru 12 iulie.

Furtună susține că polițiștii au acționat în baza unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care ar fi considerat conținutul cărții drept „o amenințare la adresa securității naționale”. De asemenea, politiciana afirmă că poliția a confiscat și automobilul în care se aflau cărțile.

50 de exemplare ale cărții – o colecție de eseuri și fotografii despre istoria, tradițiile, personalitățile remarcabile și obiectivele deosebite ale Republicii Moldova – au fost ridicate de reprezentanții Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, în baza unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și
Securitate, care a calificat această publicație artistică drept o amenințare la adresa securității naționale și o sursă de destabilizare publică în masă. În plus, poliția a confiscat automobilul în care se aflau cărțile. Albumul monografic „Moldova Mare” a fost editat cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile publicațiilor cu caracter artistic. Cartea a trecut prin toate procedurile necesare pentru autorizarea tipăririi și a obținut toate avizele necesare pentru publicare
”, a declarat Furtună.

Solicitat de NewsMaker, serviciul de presă al Poliției a precizat că „acțiunile sunt în cadrul legal, în baza constatărilor autorităților competente”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Pe 18 martie, Victoria Furtună a devenit lider de partid. Aceasta a preluat conducerea Partidului Moldova Mare. Ea a declarat atunci că pledează pentru neutralitatea statului nostru, precum și „restabilirea limbii moldovenești”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: