Ciolacu susține că a ajuns la un compromis cu Kievul: „Limba moldovenească să nu mai existe. Este o invenție a Rusiei”. Ce a spus despre Moldova
Full Article 3 minutes read

Ciolacu susține că a ajuns la un compromis cu Kievul: „Limba moldovenească să nu mai existe. Este o invenție a Rusiei”. Ce a spus despre Moldova

Prim-ministrul român, Marcel Ciolacu, anunță că România și Ucraina au ajuns la un compromis privind drepturile românilor din această țară. În principal, acordul presupune drepturi „în oglindă” pentru românii care locuiesc în Ucraina, adică similare cu drepturile de care cetățenii ucraineni care locuiesc pe teritoriul României se pot bucura. Ciolacu susține că mai multe detalii vor fi anunțate de premierul ucrainean și de el însuși după modificările legislative necesare, care sunt în proces de lucru.

„Am ajuns la un compromis în ceea ce privește minoritățile. (…) Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunț şi eu, şi primul-ministru al Ucrainei, fiindcă drepturile minorităților trebuie să fie în oglindă. Ce facilități şi ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleași drepturi le vrem şi noi în Ucraina. Şi plus că sunt foarte mulți români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina. În acest moment avem drafturi de lucru și de modificări legislative”, a anunțat Marcel Ciolacu într-un interviu acordat postului român Prima News.

Ciolacu susține că România este „unul dintre susținătorii aderării la UE a Ucrainei și a Republicii Moldova”, context în care, spune el, ar „exista o negociere și niște solicitări îndreptățite a statelor vecine”.

„Adevărat, a trecut o perioadă lungă de timp în care lucrurile nu au fost privite, din punctul meu de vedere, punctual și ținut de ele pentru a se face un push pe ele pentru a se rezolva. În acest moment sunt identificate și împreună cu Ministerul de Externe încercăm să le ducem până la capăt”, a mai declarat Ciolacu.

Întrebat care este, totuși, esența acordului la care s-a ajuns între Ucraina și România privind drepturile minorităților aflate pe teritoriul ucrainean, Ciolacu a precizat că, în oglindă, aceleași drepturi care sunt în România trebuie să fie şi pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce privește minoritățile.

„Mai mult, limba moldovenească să nu mai existe, fiindcă ea n-a existat niciodată. Este o invenție a Federației Ruse, mai ales pentru Basarabia, pentru cetățenii români de pe teritoriul Basarabiei, ca să nu se mai numească români, să se numească moldoveni”, a conchis Marcel Ciolacu.

Conform ultimului recensământ al populației Ucrainei, efectuat în 2001, reprezentanții minorităților naționale reprezentau 22,18% din populația țării. Cel mai mare grup etnic era al rușilor, care reprezintă 17,3% din populația totală a Ucrainei. Procentul românilor era de 0,3%, iar al moldovenilor – de 0,5%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: