Compania „JustConsult”, care prestează servicii de asistență pentru basarabenii care vor să își redobândească cetățenia română, susține că noile modificări în legislația României ar putea priva de buletine de identitate românești circa 300 000 de moldoveni care dețin și cetățenia țării vecine. Compania califică drept „abuzive” acțiunile autorităților române și intenționează să depună o petiție publică pentru anularea prevederilor. NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții Autorității Naționale pentru Cetățenie a României, care au menționat că urmează să revină cu un comentariu.
JustConsult a menționat că „300.000 de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără buletine românești”. Potrivit companiei, „cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române”.
„După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, a menționat compania într-o declarație.
Directorul companiei Ion Guștiuc a numit „acțiunile drept abuzive”, adăugând că „moldovenii cu cetățenie română sunt determinați prin aceste circumstanțe să ascundă buletinele românești din frica anulării acestora”. Potrivit acestuia, „acțiunile de anulare au loc chiar și în cazul celor care respectă noile modificări legale, stabilindu-se la o adresă cu cel mult 10 persoane înregistrate sau procurând o locuință în România”.
„Modificarea legislației menționate prevede că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de zece persoane. Cu toate acestea, verificările poliției la domiciliu se fac indiferent de numărul de persoane stabilite acolo. Dacă o persoană nu este identificată la adresa respectivă, actul de identitate este reținut spre anulare de către lucrătorii cu atribuții pe linia de evidență a persoanei”, a precizat Guștiuc.
Compania a menționat în acest sens că „de la 10 iunie 2023 au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin”.
„Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația. „Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești”, se arată în declarația companiei.
Se menționează că „JustConsult intenționează să depună o petiție publică către autoritățile române pentru anularea acestui articol”.
„Acest demers este justificat prin încălcarea flagrantă a Articolului 25 din Constituția României, care garantează dreptul fiecărui cetățean de a-și stabili domiciliul, reședința în orice localitate din țară, de a emigra și de a reveni în țară”, au comunicat reprezentanții companiei.
NewsMaker a solicitat o reacție în acest sens de la reprezentanții Autorității Naționale pentru Cetățenie a României, care au menționat că urmează să revină cu un comentariu.
***
Potrivit datelor oferite de autoritățile române în iunie 2022, peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova sunt deja cetățeni și ai României și alte peste 100.000 de persoane au depus cerere în România pentru a redobândi cetățenia acestui stat. Pe 8 februarie 2023, Senatul României a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români prin care se stabileşte că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate decât maximum zece persoane.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!