The mail and guardian

Circa 400 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, înregistrate în Moldova, în 2024. Unde pot fi ajutate victimele

În 2024, aproape 400 de copii au fost victime ale infracțiunilor cu caracter sexual, pe teritoriul Republicii Moldova. Cele mai multe dintre aceste infracțiuni au fost comise în mediul rural. Datele au fost comunicate pentru NewsMaker de către Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) al Inspectoratului General al Poliției. Potrivit instituției, cele mai multe cauze penale – 150 – au fost pornite în baza articolului 171 din Codul penal, care vizează violul. În baza acestui articol, 151 de copii au fost victime.

„Pe parcursul anului 2024, victime ale infracțiunilor cu caracter sexual au fost vizați 399 copii (gen feminim – 353 și gen masculin – 46), în urma cărora au fost pornite 386 (mediul urban – 142, iar mediul rural – 244) de cauze penale pe diferite articole al Codului penal”, au comunicat reprezentanții INSP pentru NewsMaker.

Conform datelor instituției, cele mai multe, 150 de cauze penale, au fost pornite în baza articolului 171 al Codului penal – violul. Victime în vaza acestui articol au fost 151 de copii.

Alte 121 de cauze penale au fost pornite în baza articolului 174 al Codului penal – actul sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani. Victime au fost 121 de copii. 69 de cauze penale au fost pornite în baza articolului 172 din Codul penal – acțiuni cu caracter sexual neconsimțite săvârșite cu bună știință asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani sau săvârșite cu bună știință asupra unui minor. Victime au fost 75 de copii. 

Alte 26 de cauze penale au fost pornite în baza articolului 173 din Codul penal – hărțuirea sexuală. Victime au fost 30 de copii. Încă 15 cauze penale au fost pornite în baza articolului 175 din Codul penal – acțiuni cu caracter sexual săvârșite cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani. Victime au fost 17 copii. Alte 5 cauze penale au fost pornite în baza articolului 175 (1) din Codul penal – ademenirea minorului în scopuri sexuale. Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani. Victime au fost 5 copii. 

Totodată, pe parcursul anului trecut, de către organul de urmărire penală au fost identificați 67 de copii (gen masculin) care au comis infracțiuni cu caracter sexual.

Dacă suspectezi că un copil este victima unui abuz, nu rămâne indiferent/ă! Există mai multe modalități prin care poți acționa confidențial:

  • Sună la 078 000 480 – linia directă a CNPAC pentru raportarea cazurilor de abuz;
  • Scrie un e-mail la [email protected];
  • Completează Fișa de raportare pe www.cnpac.md;
  • Accesează www.12plus.md pentru consiliere online anonimă și gratuit, inclusiv pentru a raporta un caz suspect;
  • Sună la Telefonul Copilului – 116 111.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Potrivit unui raport al Inspectoratului General al Poliției, pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova au fost înregistrate 535 de cazuri de infracțiuni legate de viața sexuală – cu 5 mai multe față de 2022. Dintre acestea, în 282 de cazuri era vorba de viol, numărul fiind cu aproape 20% mai mare față de anul 2022. Din totalul de 535 de cazuri consemnate de oameni legii, în 375 dintre ele erau vizați minori. În alte 73 de cazuri este vorba despre abuzuri sexuale – majoritatea pornografie infantilă.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Alternativa” contestă numirea judecătorilor constituționali: „Se încearcă promovarea unor persoane apropiate politic”

Blocul Alternativa a contestat la Curtea Constituțională (CC) prevederile legale, care permit numirea judecătorilor Curții Constituționale pentru două mandate consecutive, fără concurs. O sesizare în acest sens a fost depusă de către deputatul neafiliat Gaik Vartanean împreună cu colegii din Blocul „Alternativa”.

„Considerăm că aceste modificări au fost operate cu scopul de a facilita numirea în această funcție a unor persoane apropiate politic — inclusiv din conducerea partidului de guvernământ, PAS. Legalitatea acestor modificări urmează a fi verificată”, susține Alternativa.

O altă sesizare vizează activitatea Consiliului pe lângă Agenția de Investiții și urmărește verificarea constituționalității prevederilor care ar permite închiderea unor instituții media.

„Solicităm Curții să verifice dacă aceste practici respectă sau încalcă prevederile Constituției Republicii Moldova”, a declarat Vartanean.

***

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august, curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii. 

Pe 19 iunie, CSM a anunțat că un singur candidat s-a înscris la concursul pe care l-a organizat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Ion Malanciuc, magistrat la Judecătoria Criuleni, detașat temporar la Curtea Supremă de Justiție. În nota informativă publicată, CSM a solicitat opinia publicului cu privire la candidatura lui Malanciuc și a stabilit termenul limită pentru transmiterea observațiilor: 23 iunie.

Tot pe 19 iunie, premierul Dorin Recean a anunțat că Domnica Manole și Sergiu Litvinenco sunt candidaturile Guvernului pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională. Decizia va fi luată la următoarea ședință a Guvernului.

După Guvern, și Parlamentul și-a anunțat candidații pentru funcția de judecători la Curtea Constituțională (CC), propunându-i pe actualii membri ai Curții – Liuba Șova și Nicolae Roșca. Potrivit șefului legislativului, Igor Grosu, cei doi întrunesc competențele profesionale necesare pentru a asigura un nou mandat în cadrul instituției.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: