The mail and guardian

Circa 400 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor, înregistrate în Moldova, în 2024. Unde pot fi ajutate victimele

În 2024, aproape 400 de copii au fost victime ale infracțiunilor cu caracter sexual, pe teritoriul Republicii Moldova. Cele mai multe dintre aceste infracțiuni au fost comise în mediul rural. Datele au fost comunicate pentru NewsMaker de către Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) al Inspectoratului General al Poliției. Potrivit instituției, cele mai multe cauze penale – 150 – au fost pornite în baza articolului 171 din Codul penal, care vizează violul. În baza acestui articol, 151 de copii au fost victime.

„Pe parcursul anului 2024, victime ale infracțiunilor cu caracter sexual au fost vizați 399 copii (gen feminim – 353 și gen masculin – 46), în urma cărora au fost pornite 386 (mediul urban – 142, iar mediul rural – 244) de cauze penale pe diferite articole al Codului penal”, au comunicat reprezentanții INSP pentru NewsMaker.

Conform datelor instituției, cele mai multe, 150 de cauze penale, au fost pornite în baza articolului 171 al Codului penal – violul. Victime în vaza acestui articol au fost 151 de copii.

Alte 121 de cauze penale au fost pornite în baza articolului 174 al Codului penal – actul sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani. Victime au fost 121 de copii. 69 de cauze penale au fost pornite în baza articolului 172 din Codul penal – acțiuni cu caracter sexual neconsimțite săvârșite cu bună știință asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani sau săvârșite cu bună știință asupra unui minor. Victime au fost 75 de copii. 

Alte 26 de cauze penale au fost pornite în baza articolului 173 din Codul penal – hărțuirea sexuală. Victime au fost 30 de copii. Încă 15 cauze penale au fost pornite în baza articolului 175 din Codul penal – acțiuni cu caracter sexual săvârșite cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani. Victime au fost 17 copii. Alte 5 cauze penale au fost pornite în baza articolului 175 (1) din Codul penal – ademenirea minorului în scopuri sexuale. Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani. Victime au fost 5 copii. 

Totodată, pe parcursul anului trecut, de către organul de urmărire penală au fost identificați 67 de copii (gen masculin) care au comis infracțiuni cu caracter sexual.

Dacă suspectezi că un copil este victima unui abuz, nu rămâne indiferent/ă! Există mai multe modalități prin care poți acționa confidențial:

  • Sună la 078 000 480 – linia directă a CNPAC pentru raportarea cazurilor de abuz;
  • Scrie un e-mail la [email protected];
  • Completează Fișa de raportare pe www.cnpac.md;
  • Accesează www.12plus.md pentru consiliere online anonimă și gratuit, inclusiv pentru a raporta un caz suspect;
  • Sună la Telefonul Copilului – 116 111.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Potrivit unui raport al Inspectoratului General al Poliției, pe parcursul anului 2023, în Republica Moldova au fost înregistrate 535 de cazuri de infracțiuni legate de viața sexuală – cu 5 mai multe față de 2022. Dintre acestea, în 282 de cazuri era vorba de viol, numărul fiind cu aproape 20% mai mare față de anul 2022. Din totalul de 535 de cazuri consemnate de oameni legii, în 375 dintre ele erau vizați minori. În alte 73 de cazuri este vorba despre abuzuri sexuale – majoritatea pornografie infantilă.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: