Modul de finanțare al grădinițelor va fi schimbat, după modelul școlilor. Acestea vor primi bani pentru fiecare copil și le vor fi acordate drepturile de autogestiune. Cu precizări în acest sens a venit ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. Potrivit oficialului, astăzi – în Moldova, nu există un cadru legal în acest sens însă urmează a fi creat.
Perciun a spus că „pe dimensiunea grădinițe sunt câteva probleme fundamentale care trebuie rezolvate: formula de finanțare, în primul rând, stațiile de personal și discuția despre acordarea dreptului de autogestiune pentru grădinițe, ca să-și poată gestiona mai bine bugetele”.
„Dacă în cazul școlilor deja de 8-10 ani de zile am trecut la finanțarea per elev, ceea ce înseamnă că școlile mai mari respectiv care au și costuri mai mari beneficiază de finanțare adițională pentru că se respectă principiul „banul urmează copilul”, atunci în cadrul grădinițelor asta nu se întâmplă și avem de facto o situație unde grădinițele mari din centrele urbane astăzi din contul bugetelor care ar fi trebuit să le primească subvenționează grădinițele mici din mediile rurale, pentru că finanțarea grădinițelor nu depinde astăzi de numărul de elevi, ea depinde de finanțarea istorică”, a comunicat Perciun, în cadrul unei intervenții pe rețelele de socializare.
Potrivit ministrului, „chiar dacă un părinte decide bunăoară să plece dintr-o localitate la Chișinău, să-și ia copilul cu el, asta nicidecum nu influențează finanțarea grădinițelor unde el merge și finanțarea grădinițelor de unde el a plecat”.
„În contextul de urbanizare care a avut loc în Republica Moldova în ultimii 20-30 de ani, în esență asta a însemnat o subfinanțare a grădinițelor din orașe și municipii și o finanțare prioritară a grădinițelor mai mici din localitățile rurale. Iar trecerea la formula per copil, inclusiv în grădinițe, o să ne permită un pic să echilibrăm acest aspect deși bineînțeles că este nevoie și de fonduri adiționale pentru a acoperi toate necesitățile care există la moment. În direcția asta gândește Ministerul, să rezolvăm problema cu trecerea la finanțarea per copil și cu standardizarea stațiile de personal”, a adăugat ministrul.
Perciun a menționat că în Moldova astăzi există „o singură grădiniță la autogestiune și discuția cu colectivul de acolo este o practică bună”.
„Sunt multe grădinițe care ar vrea să treacă la o autogestiune. Nu avem cadrul legal pentru asta, urmează să-l creăm”, a conchis el.
Amintim că din ianuarie 2013, formula de finanțare per elev, în școli, a fost extinsă în toată republica. Metodologia dată a fost aplicată în calitate de experiment în anul 2010, în două raioane-pilot: Căușeni și Rîșcani, iar începând cu 1 ianuarie 2012 în alte nouă raioane (Criuleni, Cantemir, Călărași, Nisporeni, Taraclia, Ștefan-Vodă, Glodeni, Leova, Sîngerei) și în municipiile Bălți și Chișinău. Atunci, reprezentanții Ministerului Educației menționau că metoda de alocare a banilor include două componente: „Este vorba despre finanţarea „per elev”, adică fiecărui şcolar îi va reveni în anul de învăţământ 2013, câte 6127 de lei. De asemenea, şcolile şi liceele în care învaţă mai mult de 91 copii, vor primi suplimentar 386.755 de lei, aşa-numita componenta „per instituţie”, calculată de către consiliile raionale”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!