Ciucă: „Vedem acum la Chișinău cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relația cu România”
Full Article 3 minutes read

Ciucă: „Vedem acum la Chișinău cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relația cu România”

Premierul român Nicolae Ciucă a dat asigurări că România rămâne în continuare susținătorul Republicii Moldova, iar opinia Bucureștiului cu privire la Chișinău este „ascultată în capitalele europene și la Bruxelles”. Declarația a fost făcută în cadrul debutului ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova din 11 februarie. Oficialul a mai remarcat că, în prezent, țara sa simte cea mai mare deschidere înregistrată vreodată din partea Chișinăului. El a vorbit și despre securitatea instabilă din regiune.

Șeful Guvernului României, Nicolae Ciucă, a enumerat domeniile în care Bucureștiul este gata să ofere, în continuare sprijin, pentru Chișinău.

Ne bucură să vedem acum la Chișinău cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relația cu România! Aceste premise favorabile ne permit să construim o intensă și ambițioasă agendă bilaterală. În 2020, într-un an de criză, România a acordat asistență oficială pentru dezvoltare în beneficiul R. Moldova în valoare record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul educației pentru burse de studiu”, a menționat Ciucă.

Despre agenda europeană a Chișinăului

În ceea ce privește agenda europeană a Republicii Moldova, premierul României a dat asigurări că țara sa va fi și pe mai departe susținătorul  hotărât și vocal al Chișinăului.

Puteți conta pe întreaga deschidere și cooperare din partea instituțiilor României, atât de la București, cât și la Bruxelles. Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene și la Bruxelles. Sprijinul nostru este de asemenea căutat și solicitat în toate inițiativele europene destinate Republicii Moldova”, a menționat acesta.

Despre Transnistria și instabilitatea regională

Nicolae Ciucă a remarcat că, în prezent, trăim un moment regional complicat, cu o deteriorare semnificativă a mediului de securitate.

Asistăm la o desfășurare masivă de forțe militare și echipamente rusești, ceea ce reprezintă cea mai mare desfășurare după încheierea Războiului Rece. Sunt evoluții care vin pe un fond de securitate deja complicat în regiune, marcat inclusiv de persistența conflictelor prelungite – inclusiv cel din regiunea transnistreană. Acestea au un efect profund destabilizator, amplificând instabilitatea regională și generând riscuri de securitate pentru integritatea teritorială și suveranitatea statelor afectate. Ședința comună de Guvern de astăzi, precum și pachetul de documente pe care le vom semna reconfirmă, în acest context, sprijinul nostru deplin pentru consolidarea stabilității și securității Republicii Moldova”, a subliniat oficialul de la București.

„Măsuri de întărire a rezilienței statului în fața posibilelor amenințări”

Contextul complicat de securitate îndeamnă, totodată, la măsuri coerente și ample de întărire a rezilienței statului în fața posibilelor amenințări, care nu îmbracă numai forma explicit militară. Vorbim de riscul acțiunilor hibride, al amenințărilor cibernetice, al vulnerabilităților care pot fi exploatate, cum este cazul aprovizionării cu energie și gaze. Fac un apel la toți colegii miniștri ca, în derularea cooperării bilaterale din domeniul dumnealor de responsabilitate, să aibă în vedere și necesitatea de a trata adecvat și de a găsi răspunsuri potrivite la aceste amenințări”, a mai declarat prim-ministrul României.

Amintim că astăzi urmează semnarea acordurilor, protocoalelor și memorandumurilor la nivel de miniştri de linie. România va oferi Republicii Moldova un grant în mărime de 100 mln euro.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: