Facebook/Irina Gutnic

CMC nu a susținut repetat numirea Irinei Gutnic în funcția de viceprimar al capitalei

Candidatura Irinei Gutnic la funcția de viceprimar de Chișinău, nu a fost susținută pentru a doua oară de consilierii din Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Pentru Gutnic au votat doar 12 aleși locali din întruniți azi, 18 octombrie, în ședință.

Numirea Irinei Gutnic în funcția de viceprimar a fost primul subiect de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CMC. În calitate de raportor, edilul Ion Ceban a îndemnat consilierii să-i susțină candidatura.

Consider persoana doamnei Irina Gutnic ca un funcționar de o foarte înaltă calificatre. Jurist, ceea ce ține de educație și pregătire, cu orientare spre domeniul economic. A activat în cadrul instituțiilor și organizațiilor de stat diferite, cu o experiență foarte mare în acest sens, mă refer la Ministerul Economiei, Curtea de Conturi, la Agenția Națională de Contestații și în ultima perioadă la Apă-Canal. Vă rugăm foarte mult să acordați suport candidaturii doamnei Irina Gutnic în funcția de viceprimar pe domeniul de competență juridică,” a spus Ion Ceban.

În total, 30 de aleși din cei prezenți azi la ședință s-au abținut de la vot, printre care și consilierii PAS.

„Fracțiunea PAS nu participă la vot și la ilegalitățile care se comit aici,” a declarat consilierul PAS, Roman Cojuhari.

Irina Gutnic a fost propusă pentru funcția de viceprimar al municipiului Chișinău și în cadrul ședinței CMC din 11 octombrie. Aceasta urma să ocupe fotoliul de viceprimar în locul lui Fadei Nagacevschi. Candidatura, însă, nu a fost susținută nici atunci de consilierii municipali.

Precizăm că Irina Gutnic a absolvit Facultatea de Drept din cadrul USM, specialitatea drept economic. În perioada 2003-2006, în timpul Guvernul Tarlev, aceasta a activat la Ministerul Muncii ca specialist principal în cadrul Direcției raporturi de muncă. Ulterior, Gutnic a lucrat în cadrul Ministerului Economiei. Din 2014 până în 2017, Gutnic a activat în cadrul Curții de Conturi, iar din iulie 2017 a fost numită în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor-director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, pe un termen de 7 ani. Irina Gutnic conduce acum întreprinderea municipală „Apă Canal Chișinău”.

Fotoliul de viceprimar al municipiului Chișinău a devenit vacant după ce Fadei Nagacevschi, numit în funcție de Ion Ceban, și-a anunțat demisia la începutul săptămânii precedente, pentru a reveni în avocatură.

Conform prevederilor Legii privind Statutul Municipiului Chișinău, art. 17, viceprimarul capitalei este ales la propunerea primarului general, prin decizia CMC, adoptată cu votul majorității consilierilor aleși. În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi la 2 ședințe consecutive de către consiliul municipal sau nu întrunește numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul general numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: