CNA, la raport în Parlament: sechestru pe bunuri de peste 1,8 miliarde lei, în 2023. Printre ele – mașini, smaralde și diamante
Full Article 2 minutes read

CNA, la raport în Parlament: sechestru pe bunuri de peste 1,8 miliarde lei, în 2023. Printre ele – mașini, smaralde și diamante

Timp de un an, Centrul Național Anticorupție (CNA) a depistat și investigat 511 infracțiuni. Marea majoritate a lor vizează cazuri de corupție, a declarat șeful CNA, Alexandr Pînzari, în plenul Parlamentului, pe 11 aprilie. Datele statistice arată că cele mai multe infracțiuni depistate, 115, au fost comise în cadrul întreprinderilor comerciale, 57 în cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), 47 în cadrul autorităților publice locale, iar 43 – în cadrul organelor afacerilor interne.

Potrivit lui Alexandr Pînzari, pe parcursul anului 2023, ofițerii de urmărire penală ai CNA au avut în gestiune 1100 de cauze penale. De asemenea, anul trecut, au fost finalizate 273 de cauze penale, iar 164 dintre ele au fost trimise în judecată.

Directorul CNA a prezentat astăzi în plen inclusiv informații privind activitatea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) – subdiviziune autonomă specializată în cadrul CNA. Timp de un an, aceasta a aplicat sechestre pe 1048 de bunuri, care au o valoare totală de peste 1,8 miliarde de lei. Potrivit lui Pînzari, 25 dintre ele, ale căror valoare depășește 1,4 miliarde de lei, se află în străinătate.

Printre bunurile pe care au fost aplicate sechestru figurează terenuri, construcții, mijloace de transport, smaralde și diamante etc.

Pînzari a mai precizat cp, în cadrul cauzei penale denumite generic „Frauda bancară”, autoritățile spaniole au confirmat că au fost aplicat sechestru pe bunuri cu o valoare de 1,13 miliarde de lei.

În baza Raportului prezentat, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a emis o serie de recomandări. Potrivit Parlamentului, în perioada următoare, instituția va continua să contribuie la combaterea corupției în sectorul public, achizițiilor publice și sectorul energetic. De asemenea, instituția își va focusa eforturile pe fortificarea activității de recuperare a bunurilor infracționale și în procesul de gestionare a fondurilor externe. În context, Guvernul Republicii Moldova va întreprinde acțiunile necesare pentru consolidarea capacităților instituționale ale CNA în scopul realizării priorităților stabilite pentru perioada următoarea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: