Igor Chiriac/Facebook

Coautorul amendamentului privind „trădarea de patrie”: Organul de anchetă nu putea stabili cine este dușmanul, acum e mai clar

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Igor Chiriac, care este şi coautorul proiectului privind modificarea la Codul penal prin care este redefinită noţiunea de „trădare de patrie”, a venit cu o reacție la opinia Amnesty International Moldova, care a criticat inițiativa adoptată de majoritatea parlamentară. Acesta susține că în legislație era nevoie de o claritate mai mare. Totodată, acesta a dat asigurări că libertatea de exprimare nu va fi îngrădită. Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că PAS nu este de acord cu opinia ONG-ului.

Igor Chiriac susține că formularea precedentă din legislație era greu de aplicat în practică, iar datorită amendamentului adoptat, autoritățile vor dispune de mai multă claritate. Deputatul PAS susține că prevederi similare există și în Codul penal din România, Franța, Olanda și alte state UE.

„Cu referire la opinia Amnesty International Moldova despre amendamentul care clarifică definiția termenului de „trădare de patrie”, menționez că și până în prezent Codul penal prevedea răspundere pentru formele de trădare de Patrie, iar una din acestea era: „acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova.” Aceasta formulare era greu de aplicat în practică pentru că organul de anchetă nu putea stabili cine este dușmanul care întreprinde acțiuni dușmanoase”, a scris Chiriac pe pagina sa de Facebook.

În pofida opiniei exprimate anterior, Chiriac a dat asigurări că dezinformarea nu va fi atribuită la „trădarea de patrie”.

„Dreptul la libera exprimare este consfințit în legea supremă, acest drept este și va fi protejat”, a subliniat parlamentarul.

Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a declarat în cadrul unui interviu pentru TV8 că PAS nu este de acord cu opinia Amnesty International Moldova, care a calificat noua definiție a termenului de trădare de patrie drept „vagă” și „deschisă la abuzuri”.

„Nu suntem de acord cu poziția acestei organizații, cu tot respectul. Modificările nu se fac pentru o situație concretă. Noi adoptăm aceste modificări reieșind din pericolele cu care ne confruntăm din exterior și interior în adresa securității statului. În formularea actuală era mai puțin detaliată. Autorii au oferit o interpretare mai largă”, a comunicat Igor Grosu.

***

Precizăm că, pe 30 mai, modificările la Codul Penal, care se referă la articolul privind „tradarea de patrie”, au fost adoptate în prima și a doua lectură – cea finală. Inițiativa legislativă, elaborată de deputații PAS Lilian Carp și Igor Chiriac, prevede că cetățenii moldoveni care acționează în interesul unor state străine sau al unor formațiuni anticonstituționale în scopul desfășurării unor activități ostile împotriva Republicii Moldova vor fi judecați pentru trădare de patrie. Inițial, Igor Chiriac a precizat că, sub această noțiune, ar putea intra inclusiv campaniile de dezinformare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

mfa.gov.md

La Zurich a fost deschis Consulatul onorific al Republicii Moldova

La Zurich a fost inaugurat pe 4 iulie Consulatul onorific al Republicii Moldova. Secretara de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Carolina Perebinos, care a fost prezentă la eveniment, a subliniat importanța acestui gest simbolic, menționând extinderea prezenței diplomatice a țării noastre în Elveția.

La evenimentul de deschidere a consulatului din Zürich au participat reprezentanți ai corpului diplomatic, ai mediului de afaceri și ai diasporei moldovenești. „Acest moment simbolic reprezintă nu doar deschiderea unei noi reprezentanțe într-unul dintre cele mai dinamice centre economice și culturale ale Europei, ci și angajamentul nostru profund pentru consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Confederația Elvețiană. Sunt convinsă că noul consulat onorific va sprijini activ această misiune prin fortificarea dialogului bilateral, încurajarea investițiilor și promovarea potențialului Moldovei”, a afirmat Carolina Perebinos.

Consulul onorific, Valentina Ceban, a mulțumit pentru încrederea acordată și a promis că va promova imaginea Moldovei în Elveția, angajându-se să contribuie la dezvoltarea relațiilor comerciale și culturale dintre cele două țări.

Iar ambasadorul Republicii Moldova în Elveția, Vladimir Cuc, a salutat de asemenea deschiderea noului consulat, menționând că aceasta va contribui la creșterea prestigiului țării noastre și la intensificarea cooperării economice bilaterale.

Evenimentul a inclus discuții într-un cadru informal și o degustare de vinuri moldovenești.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: