Mulți au intrat în panică din cauza pandemiei de coronavirus care a ajuns și în Moldova. Presa și rețelele sociale abundă în informații, printre acestea fiind și sfaturi suspecte, rețete populare, mituri și fake. NM a studiat recomandările și informațiile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și cele din alte surse veridice și verificate și îți propune să testezi un joc. Răspunde la 10 întrebări și află, cât de informat ești despre coronavirus și dacă ești pregătit de epidemie.
Să începem de la ce e mai simplu. Așadar, nu ai simptome de îmbolnăvire. Crezi că trebuie să porți mască medicală în fiecare zi, în condițiile unui focar de coronavirus?
OMS nu recomandă persoanelor sănătoase, care nu au simptome de îmbolnăvire, să poarte zilnic măști medicale. Prevenirea transmiterii virusului prin utilizarea măștilor de către persoanele sănătoase încă nu este dovedită. Se recomandă ca măștile să fie purtate de persoanele care prezintă simptome de îmbolnăvire și nu sunt spitalizate. Din cauza agitației privind cererea de măști medicale și a utilizării în exces a acestora, ele sunt insuficiente pentru cei care într-adevăr ar trebui să le poarte. Și da, lucrătorilor medicali, care lucrează cu pacienții suspectați de infecție, le este recomandat să poarte măști.
E clar, măștile medicale sunt insuficiente. Dar există o soluție: ele pot fi spălate și utilizate în mod repectat, e adevărat?
Măștile medicale de unică folosință pot fi folosite o singură dată. Masca folosită trebuie scoasă, corect (fără a atinge suprafața frontală a măștii) și aruncată imediat, iar după aceasta, mâinile trebuie dezinfectate cu antiseptic ori spălate cu săpun.
Bine, ne-am descurcat cu măștile. Dar sunt bolnavi care nu prezintă simptome. E posibil să te infectezi cu coronavirus de la ei?
Virusul se răspândește mai ales prin picăturile eliminate din căile respiratorii ale omului, în timpul tusei ori strănutului. Conform datelor OMS, riscul de contaminare de la o persoană care nu are niciun fel de simptome este foarte mic. Altceva e că în stadiile incipiente ale bolii simptomele se pot manifesta foarte slab. Însă chiar și o tuse slabă crește deja pericolul de contaminare, chiar dacă persoana în cauză nu se simte bolnavă.
E adevărat că putem să ne protejăm de coronavirus cu...?
Alcoolul, fumatul și drogurile nu te ajută să te protejezi de coronavirus. Ba mai mult, consumul acestora dăunează sănătății și poate provoca dependență și efecte adverse periculoase. Nici să porți mai multe măști odată nu are sens.
Dacă ne clătim cu regularitate nasul cu soluție salină, această procedură ne poate proteja de infectarea cu noul coronavirus?
Nu sunt date științifice despre protejarea împotriva noii infecții de coronavirus prin clătirea sistematică a nasului cu soluție salină. Clătirea sistematică a nasului cu soluție salină poate accelera însănătoșirea în cazul unei simple răceli. Însă dovezi ale eficienței clătirii cu regularitate a nasului ca mijloc de profilaxie a infecțiilor respiratorii nu sunt.
Consumul usturoiului în cantități mari poate preveni infecția cu noul coronavirus?
Usturoiul este un produs util pentru sănătate, având proprietăți antimicrobiene. Dar eficiența consumului de usturoi ca mijloc de profilaxie împotriva infectării cu noul coronavirus nu este demonstrată.
Apropo de antibiotice. Acestea sunt un mijloc eficient de profilaxie și tratament al infecției de coronavirus?
Antibioticele nu acționează asupra virusului și mai ales nu sunt potrivite pentru profilaxia coronavirusului. Acestea permit doar tratarea infecțiilor bacteriene. De aceea pentru pacienții spitalizați cu noul coronavirus pot fi prescrise antibiotice pentru tratarea infecțiilor bacteriene.
Am văzut undeva o statistică și am înțeles totul. Doar persoanele în etate se pot îmbolnăvi de coronavirus. Iar cei tineri nu se infectează, înseamnă că nu trebuie să-mi fac griji?
Persoane de toate vârstele se pot îmbolnăvi de coronavirus. Însă riscul îmbolnăvirilor și al complicațiilor este mai mare pentru persoanele în vârstă și cele care suferă de anumite maladii (astm, diabet, boli ale inimii etc.). Dar toți trebuie să se protejeze împotriva virusului, să respecte regulile de igienă și toate măsurile de securitate.
Se spune că noul coronavirus poate supraviețui mult timp pe suprafețe uscate. Înseamnă că este periculos să primesc colete din China sau Italia?
Încă nu a fost stabilit cu exactitate cât timp supraviețuiește noul coronavirus pe suprafețe. Însă conform studiilor, virusul își menține viabilitatea de la câteva ore până la câteva zile, în funcție de tipul suprafeței, temperatură și umiditatea aerului ș.a. Potrivit informațiilor OMS, coletele din regiunile în care sunt înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus nu prezintă pericol. Probabilitatea transmiterii infecției de la o persoană bolnavă prin mărfurile comandate sau prin ambalajul care a fost mișcat, transportat ori a fost sub influența diferitelor condiții climaterice este practic egală cu zero.
Ei, și ultima. Peste cât timp de la infectare apar primele simptome ale coronavirusului?
Perioada de incubare a coronavirusului variază de la 1 până la 14 zile și cel mai adesea constituie aproape cinci zile.
Share your Results: