Explozia care a avut loc la Muzeul Drents din Assen și furtul tezaurul dacic românesc ar fi fost „opera” unor hoți români. Aceștia au avut sprijin din interior, a declarat expertul criminalist Tudorel Butoi, omul care a introdus în premieră în Romania sistemul poligraf în 1977, pentru Libertatea.
„Zgomotul a creat un șoc emotional și nu, martorii nu au reușit să vadă nimic. E bine ales momentul, fiind ultima zi, era vânzoleală mare, oamenii erau preocupați cu strângerea exponatelor, elemente de neglijență. În mod sigur sunt implicați români, spărgători, hoți, care au „ciugulit” informații din interior”, a spus Tudorel Butoi pentru sursa citată.
Expertul criminalist a precizat că vor trebui testați cu poligraful toți cei care au avut acces și făcută o anchetă riguroasă, însă este convins că „100% sunt și români implicați”.
În ceea ce privește șansele ca poliția să dea în cel mai scurt timp de urma hoților, expertul criminalist spune că „mingea” este în terenul olandez.
„Acum, totul depinde de ceea ce va face poliția lor. Din ce știu eu, acești spărgători au „căzut” pe camera video, adică au fost filmați. Eu știu că există imagini cu ei si acum poliția trebuie să își ia informatorii care sunt în jurul muzeului si să intre la anchetă. Plus că, foarte important, în general, în jurul muzeelor mișună colecționarii. Ancheta trebuie făcută ca la carte. Dacă se făcea la Poliția Capitalei, în 3 zile spuneau absolut tot, dar acolo, în Olanda… Vom vedea”, a declarat Tudorel Butoi.
O explozie a avut loc la Muzeul Drents din Assen, Olanda, în noaptea de vineri spre sâmbătă, acolo unde se află și tezaurul dacic românesc. Au fost furate patru piese din expoziție: 3 brățări dacice și Coiful dacic de la Coțofenești.
Muzeul Drents găzduieşte expoziţia „Dacia! Rijk van goud en zilver”/ „Dacia! Regatul aurului şi argintului”. Expoziția din Olanda a fost deschisă publicului în iulie 2024 și urma să se termine mâine, 26 ianuarie. Ea cuprinde elemente ce provin din colecţiile a 18 muzee româneşti. Cele aproape 700 de piese fac parte din peste 50 de tezaure şi reprezintă cea mai importantă selecţie de bunuri din metale preţioase ale vechii Dacii descoperite până acum în România.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!