Pe 1 iulie a expirat valabilitatea patentelor. Din aceeași zi, patentarii au fost obligați să dețină case de marcat. Potrivit ministrului Economiei Dumitru Alaiba, la o săptămână după intrarea în vigoare a reformei patentei, comercianții ce conformează „unul câte unul”. Oficialul a adăugat că Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a primit deja primele solicitări de compensare a cheltuielilor pentru aparatul de marcat.
„A fost prima săptămână după intrarea în vigoare a reformei patentei. Comercianții se conformează, unul câte unul, Serviciul Fiscal de Stat oferă îndrumarea necesară, iar ODA deja a primit primele solicitări de compensare a cheltuielilor pentru aparatul de casă. Am făcut o reformă care trebuia făcută 20 de ani în urmă”, a menționat Alaiba, pe Facebook.
De menționat că pe 1 iulie a expirat valabilitatea patentelor. În ultimii ani, autoritățile au promis de mai multe ori să interzică comerțul în bază de patentă și să oblige comercianții să adopte o nouă formă de activitate, introdusă încă în 2017. Astfel, deținătorii de patentă vor trebui să treacă la forma de activitate de antreprenor independent.
Spre deosebire de patentă, antreprenoriatul independent prevede obligativitatea deținerii unei case de marcat și emiterea cecurilor.
Dacă taxa pentru patentă a variat între 200 și 700 de lei lunar, antreprenorul independent va trebui să achite 1% din volumul de vânzări, dar nu mai puțin de 3000 de lei pe an.
Conform celor mai recente date statistice, în Moldova mai sunt 4200 de deținători de patentă. Toți sunt mici întreprinzători, care se ocupă în mare parte cu comerțul în piețe.
Pe 30 iunie, Dumitru Alaiba recunoaștea că nu toți comercianții s-au echipat cu aparate de casă. Oficialul declara că, deși Guvernul rămâne ferm pe poziții, autoritățile va fi tolerante, o perioadă, față de comercianții care nu au reușit să facă rost de aparate de casă.
Pe 5 iulie, Alaiba declara că în doar 2 zile lucrătoare, de la intrarea în vigoare a reformei, 268 de oameni deja au cumpărat aparat de casă, au mers la FISC și s-au înregistrat. „Menționez că este posibil de solicitat compensarea doar până pe 31 august. Nu putem ține banii pe cont la infinit. Dacă vor fi bani care nu vor fi solicitați până pe 31 august, îi vom realoca spre alte destinații”, preciza oficialul.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!