Comisia de la Veneția și-a expus poziția privind modificările aduse legii procuraturii. Reacția Olesei Stamate
Full Article 3 minutes read

Comisia de la Veneția și-a expus poziția privind modificările aduse legii procuraturii. Reacția Olesei Stamate

Comisia de la Veneţia a publicat ieri, 9 decembrie, un document prin care își exprimă poziția pe marginea modificărilor aduse legii cu privire la procuratură. Aceasta a fost adoptată în data de 16 septembrie și prevede că lista scurtă a candidaturilor la funcția de procuror general este propusă de o comisie înființată de ministerul Justiției și nu de Consiliul Superior al Procurorilor.  

Despre procedura de selectare a procurorului general

Comisia constată că standardele europene permit ca alte organe sa coopereze cu CSP/ sa aibă un rol în alegerea procurorului general, însă o parte substanţială a deciziei trebuie să fie a CSP.

Ce ţine de constituţionalitatea modificărilor, Comisia de la Veneţia susține că modificările legii menționate nu intră în atribuţiile Curţii Constituţionale.

”În Republica Moldova Constituţia nu reglementează în detalii organizarea şi funcţionarea CSP. Acest fapt înseamnă că legea procuraturii poate lăsa spaţiu altor organe, panele, comitete, etc. care să ajute activitatea CSP”, se arată în comunicat.

Despre modificările componenței Consiliului Superior al Procurorilor

Potrivit Comisiei de la Veneția, dacă în urma celor mai recente modifări ale legii, în componența CSP vor intra încă trei membri, numărul acestora crescând de la 12 la 15, inițiativa „nu va pune în pericol independența procuraturii”.

De asemenea, Comisia de la Veneția a subliniat faptul că în Constituția Repubulicii Moldova nu se prevede dacă procurorii care fac parte din consiliu trebuie aleși de colegii lor, ci numai faptul că aceștia trebuie să fie procurori.

Totodată, judecătorii au menționat că ministrul Justiției poate face parte din CSP, întrucât este un singur reprezentant al guvernului.

Reacții la poziția publicată de Comisia de la Veneția

Opinia Comisiei de la Veneția nu a trecut neobservată de fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate.

„Să ne amintim retorica unor socialişti care argumentau vehement că legea pentru care guvernul Sandu şi-a angajat răspunderea este vădit neconstituţională şi contrară standardelor europene. Or, legea angajată propunea un mecanism similar celei deja în vigoare. În aceeaşi ordine de idei, ei invocau şi faptul că cea din septembrie ar fi fost neconstituţională, dar au fost „nevoiţi” să o voteze de „dragul păstrării coaliţiei”. Or, Comisia de la Veneţia le-a desfiinţat, pe faţă, toate argumentele aduse de aceştia”, a scris Olesea Stamate, pe pagina sa de facebook.

Amintim că, în data de 16 septembrie, parlamentul a adopotat, în două lecturi, modificările aduse legii procuraturii. Acestea prevăd procedura de selectare a procurorului general cu ajutorul unei comisii create la nivelul Ministerului Justiţiei, iar CSP-ul să aleagă din această listă candidatul care va fi înaintat șefului statului, pentru aprobare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: