Comisia Europeană a aprobat debursarea grantului în valoare de €36 mln pentru combaterea pandemiei COVID-19
Full Article 2 minutes read

Comisia Europeană a aprobat debursarea grantului în valoare de €36 mln pentru combaterea pandemiei COVID-19

Uniunea Europeană va debursa peste 36 milioane de euro în granturi pentru combaterea pandemiei de COVID-19, și anume redresarea economică, și reforma poliției. Anunțul a fost făcut de către Katarína Mathernová, director general adjunct al Directoratului Vecinătate și Negocieri privind extinderea din cadrul Comisiei Europene, în cadrul unei întrevederi, la Chișinău, cu premierul Natalia Gavrilița.

„Avem vești bune de la partenerii noștri din Uniunea Europeană. Este vorba despre debursarea a peste 36 milioane de euro în granturi pentru combaterea pandemiei de COVID-19, și anume redresarea economică și reforma poliției. Acest anunț a fost făcut de către oficialii europeni aflați într-o vizită oficială la Chișinău: Katarína Mathernová, director general adjunct al Directoratului Vecinătate și Negocieri privind extinderea din cadrul Comisiei Europene, și Michael Siebert, director pentru Rusia, Parteneriatul Estic, Asia Centrală, cooperare regională și OSCE de la Serviciul European de Acțiune Externă”, a menționat prim-ministrul.

Suma debursată vine ca suport direct bugetului și este parte a Planului de recuperare economică pentru Moldova în valoare de 600 milioane de euro. Aceasta va ajunge în bugetul statului în decurs de trei ani, sub formă de granturi, credite, garanții și asistență macrofinanciară.

„Planul de recuperare economică și cele 5 inițiative emblematice pentru Moldova în cadrul Partneriatului Estic vor contribui în mod direct la reformarea și consolidarea instituțiilor, vor stimula dezvoltarea socio-economica pe termen lung, aducând avantaje directe pentru cetățeni, și va oferi noi oportunități economice prin promovarea agendei verzi și de digitalizare. Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) au fost puternic afectate de criză. Promovarea și diversificarea accesului la finanțare și reducerea cerințelor de garanție vor fi esențiale în susținerea operatorilor economici. Suntem recunoscători partenerilor UE care vor lansa două programe pentru a sprijini 50.000 de IMM-uri moldovenești independente pentru a se adapta noilor condiții”, a mai spus Gavrilița.

Partenerii europeni de asemenea și-au arătat deschiderea pentru negocierea unor noi programe de suport bugetar pentru anumite reforme cheie ale noului guvern.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: