Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședință pentru a dezbate criza de pe piața gazelor naturale
Full Article 3 minutes read

Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședință pentru a dezbate criza de pe piața gazelor naturale

Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în după amiaza de 13 octombrie în ședință. Anunțul a fost făcut de către premierul Natalia Gavrilița, care a menționat că oficialii vor discuta despre criza din sectorul energetic. Ulterior, vicepremierul Andrei Spînu urmează să facă declarații pentru presă.

„Am convocat în ședință Comisia pentru Situații Excepționale pentru a analiza situația pe piața gazelor naturale, dar și pentru a stabili un regim de pregătire mai avansat al instituțiilor statului și întreprinderilor de sector față de scenariile la care lucrăm. Negocierile cu Gazpromul continuă, ele nu sunt simple, din motive obiective. La nivel global există o creștere fără precedent a prețurilor la gaz natural, dar și la alte resurse energetice. Ne dorim o prelungire a contractului în condițiile care au existat anterior. Partenerii noștri de negocieri au alte cerințe și așteptări. Cred că în săptămâna care vine, multe lucruri se vor clarifica”, a declarat Gavrilița.

Prim-ministrul a mai menționat că Guvernul se pregătește și de „scenarii alternative”, care ar implica importul gazelor naturale din alte surse, folosind interconectările existente cu Ucraina și România.

„Cert este că nu vom rămâne fără gaz natural. Problema se pune în prețul pe care îl vom achita. La ședință voi audia situația la zi și voi da indicații să fie verificate toate rezervele de la întreprinderile de sector, să fie inspectate capacitățile întreprinderilor și instituțiilor strategice. La fel, vom discuta în ce măsură putem crește compensațiile și ajutoarele în perioada rece a anului”, a precizat șefa Executivului.

***

Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz urma să expire în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.

Pe 11 octombrie, în urma discuțiilor cu reprezentanții Gazprom din cadrul Forumului Internațional al Gazelor, care s-a desfășurat la Sankt Petersburg, ministrul Andrei Spînu a susținut o conferință de presă. Oficialul a precizat că prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi „nejustificat și nerealist” pentru Moldova. De asemenea, acesta a menționat că se caută soluții alternative.

„Suntem implicați cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica soluții de alternativă de livrare a gazelor, în caz că vom ajunge la acest scenariu. Pregătim procesul de pregătire a combustibilului de rezervă, fiind gata să folosim combustibil alternativ și la necesitate să reducem consumul de gaze. Acestea sunt măsuri de rezervă firești în condițiile actuale”, a declarat Spînu.

Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au confirmat pentru NM că Moldova poartă discuții, în paralel, cu reprezentanții Gazprom, dar și cu autoritățile din România, pentru asigurarea volumului necesar de gaz pentru țara noastră, la un preț cât mai avantajos.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: