Comisia Pre-Vetting rupe tăcerea după scandalul cu demisia Tatianei Răducanu. Reacție la acuzațiile privind legăturile cu Șor și Platon
Full Article 4 minutes read

Comisia Pre-Vetting rupe tăcerea după scandalul cu demisia Tatianei Răducanu. Reacție la acuzațiile privind legăturile cu Șor și Platon

Comisia Pre-Vetting așteaptă ca „acuzațiile aduse împotriva Tatianei Răducanu să fie investigate minuțios de autorități”, totodată susține că își va continua activitatea și va finaliza procedurile de evaluare. Potrivit Comisiei, Parlamentul este cel care urmează să decidă asupra cererii de demisie a Tatianei Răducanu, totuși instituția a menționat că a luat act de intenția Tatianei Răducanu de a demisiona dar și de declarațiile publice recente ale Procuraturii Anticorupție cu privire la Răducanu. 

Reprezentanții Comisiei Pre-Vetting au publicat pe 16 mai o declarație cu privire la demisia membrei Comisiei Tatiana Răducanu.

Comisia a declarat că „a luat act de declarațiile publice recente ale Procuraturii Anticorupție cu privire la Tatiana Răducanu” și „a luat act de intenția exprimată de Tatiana Răducanu de a-și da demisia din funcția de membră a Comisiei în contextul declarațiilor menționate”.

„Parlamentul Republicii Moldova este cel care urmează să decidă asupra cererii de demisie a Tatianei Răducanu”, a menționat Comisia.

În același timp, Comisia Pre-Vetting a precizat că „își exprimă speranța și așteptarea ca acuzațiile aduse împotriva Tatianei Răducanu să fie investigate minuțios de autoritățile naționale competente în deplină conformitate cu principiile unui proces echitabil, inclusiv prezumția nevinovăției, prevăzute atât în legislația Republicii Moldova, cât și în standardele internaționale cu privire la drepturile omului”.

„Comisia Pre-Vetting își va continua activitatea și va finaliza procedurile de evaluare reluată cât de curând posibil, conform mandatului său prevăzut în Legea nr. 26/2022”, se mai arată în declarația Comisiei.

Menționăm, pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului din data de 16 mai se regăsește un proiect de hotărâre cu privire la încetarea calităţii de membru în Comisia de evaluare externă a integrităţii etice şi financiare a procurorilor a Tatianei Răducanu, în baza cererii de demisie.

***

Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, a demisionat după ce în presă a fost scursă o scrisoare în care șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin ar pune la îndoială integritatea acesteia. Anunțul a fost făcut pe 14 mai de președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, deputata PAS Veronica Roșca. Roșca a publicat și cererea de eliberare din funcție. În document, Răducanu a confirmat că demisia sa are legătură cu scrisoarea apărută în spațiul public, care-i vizează integritatea. Răducanu a calificat acuzațiile din scrisoare ca fiind „false”, menționând că se vede nevoită să demisioneze pentru „a nu pune în pericol întregul proces de vetting”. Tot pe 14 mai, Telegraph Moldova a publicat o scrisoare, care ar fi fost trimisă de șefa PA mai multor instituții de stat. În document, Dragalin ar pune la îndoială integritatea Tatianei Răducanu, pe motiv că aceasta ar fi avut în trecut legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, dar și Aureliu Colenco, principalul avocat al oligarhului Ilan Șor. Detalii AICI.

Procuratura Anticorupție a declarat că Veaceslav Platon și Aureliu Colenco ar fi făcut schimb de mesaje, timp de mai mulți ani, iar discuțiile ar fi vizat-o pe magistrata Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, pe care cei doi o consideră „omul nostru 100%” și „gata să lucreze”. Controversatul om de afaceri Platon a infirmat că ar fi discutat vreodată prin mesaje cu avocatul Aureliu Colenco, cel care îl apără în prezent pe fugarul Ilan Șor. Și Aureliu Colenco a spus pentru sursa citată că nu își amintește să fi discutat vreodată cu Platon despre Tatiana Răducanu. Detalii AICI.

Pe 15 mai, Procuratura Anticorupție a confirmat autenticitatea scrisorii scursă în presă. 

Tot pe 15 mai, șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a declarat că a primit mesajele, în legătură cu Tatiana Răducanu, „de la un procuror care avea în gestiune dosarul penal unde au fost ridicate aceste probe”. Dragalin a precizat că SMS-urile nu sunt din telefoanele ridicate de la Veaceslav Platon în 2016 atunci când a fost reținut. Șefa PA a menționat că a ajuns în posesia mesajelor pe 10 aprilie curent, ulterior a fost pornit un proces penal „pe anumite fapte unde sunt examinate aceste discuții”. Totodată, a adăugat Dragalin, scrisoarea scursă în presă a fost expediată atât Președinției cât și Guvernului, iar președintele Parlamentului ar fi fost informat „despre circumstanțele exacte: cum și de unde sunt aceste mesaje”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: