Andrei Mardari / NewsMaker

Compania Avia Invest, fost administrator al Aeroportului Chișinău, a rămas fără licență de activitate DOC

Compania Avia Invest, fost administrator al Aeroportului Internațional Chișinău, a rămas fără acte permisive pentru domeniul de activitate – „exploatarea infrastructurii din domeniile energiei, transporturilor, apei și canalizării, din domeniul aerospațial, al apărării, electoral”. Decizia a fost luată pe 29 noiembrie de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, al cărui președinte este premierul Dorin Recean. Amintim că, în 2012, Avia Invest a luat în concesiune Aeroportul Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani iar în 2023, după ce autoritățile au finalizat procedura de transferare a dreptului de proprietate de la concesionarul Avia Invest către stat, președinta Maia Sandu i-a acuzat atunci de „furtul” aeroportului, prin „tranzacții mincinoase”, pe fugarul Ilan Șor și pe fostul lider PDM Vladimir Plahotniuc. 

În timpul ședinței Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională s-au examinat, printre altele, investițiile de importanță națională pentru securitatea statului, fără deținerea aprobării prealabile a Consiliului, desfășurate de către Avia Invest, pentru care s-a solicitat informații suplimentare.

În urma evaluării informațiilor prezentate, reieșind din prevederile art.6 din Legea 174/2021, s-a propus refuzul aprobării prealabile pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului. În lipsa altor completări, s-a decis refuzul aprobării prealabile pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului, cu retragerea actelor permisive pentru domeniul de activitate prevăzut de art. 4 lit.c) din Legea 174/2021- exploatarea infrastructurii din domeniile energiei, transporturilor, apei și canalizării, din domeniul aerospațial, al apărării, electoral; și/sau înstrăinarea acțiunilor/părților social deținute în termen de 60 de zile de la data notificării, cu aplicarea clauzei de schimbare a controlului pentru SRL AVIA INVEST”, se arată în decizia Consiliului.

În decizie se mai precizează că „se retrag actele permisive pentru domeniul de activitate prevăzut de art.4, lit.c) din Legea nr.174/2021 – exploatarea infrastructurii din domeniile energiei, transporturilor, apei și canalizării, din domeniul aerospațial, al apărării, electoral, pentru compania SRL AVIA INVEST”.

Amintim că, în 2012, compania Avia Invest a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani.

Rise Moldova a scris anterior că Avia Invest a fost constant în centrul atenției publice. Dosarul concesionării a fost examinat atât de comisii parlamentare și Curtea de Conturi, cât și de Guvern. În 2015, bunăoară, Guvernul Gaburici, și mai apoi și Guvernul Streleţ, au cerut o anchetă privind concesionarea aeroportului. Totodată, Guvernul examina posibilitatea rezilierii contractului de concesiune cu Avia Invest, în urma recomandărilor Centrului Național Anticorupţie (CNA). Atunci, CNA a constatat că modernizarea aeroportului nu era efectuată din investiții atrase din afară, ci din profiturile obținute de Avia Invest în urma gestionării aeroportului. Mai mult, o parte din bani au fost direcționați spre companii ce aparțineau lui Ilan Șor.

În vara anului 2019, de acest caz s-a ocupat și o Comisie parlamentară de anchetă, care a analizat mai multe privatizări și concesionări făcute în perioada respectivă, iar ulterior a cerut Procuraturii să ancheteze cum Avia Invest a obținut aeroportul pentru 49 de ani.

În toamna anului 2019 au fost inițiate și o serie de proceduri în instanțe pentru anularea contractului de concesiune, care au continuat și în 2020, inclusiv cu pretenții că firma nu își execută obligațiile contractuale la realizarea planului investițional. În replică, la mijlocul lunii mai 2020, Komaksavia Airport Invest din Cipru, asociatul majoritar al Avia Invest, a anunțat că a depus o plângere împotriva Republicii Moldova la Curtea de Arbitraj Internațional de la Stockholm, cerând Guvernului plata unor despăgubiri de circa 900 milioane de euro.

Pe de altă parte pe 8 iulie 2020, Agenția Proprietății Publice (APP) a rezoluționat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent. Ca rezultat, Agenția a solicitat de la Avia Invest restituirea bunurilor Aeroportului Chișinău.

Pe 2 august 2020, Institutul de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț din Stockholm a recomandat statului Republica Moldova să se abțină de la executarea notificării de rezoluțiune din 8 iulie 2020 emise de APP. Această este o măsură provizorie pe un termen de 180 de zile, prin care s-a suspendat executarea notificării de rezoluțiune.

În noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a decis că Aeroportul Internațional Chișinău revine în proprietatea statului. De cealaltă parte, Avia Invest a anunțat că va ataca decizia în instanța superioară. Detalii AICI. Șefa statului Maia Sandu a calificat hotărârea drept „o înfrângere pentru gruparea coruptă”. „Gruparea coruptă, care a preluat abuziv Aeroportul în 2013, iar în ultimele luni încearcă să destabilizeze situația din țara noastră, de teamă că va pierde cele furate, a suferit o înfrângere”, a declarat președinta țării.

Ulterior, pe 28 martie 2023, serviciul de presă al Avia Invest a anunțat că autoritățile au finalizat procedura de transferare a dreptului de proprietate de la concesionarul Avia Invest către stat. Compania Avia Invest a declarat că „această decizie este o preluare de tip raider” și „autoritățile statului și-au îndreptat toate eforturile pentru rezilierea contractului în mod ilegal”. Președinta Maia Sandu i-a acuzat atunci de „furtul” aeroportului, prin „tranzacții mincinoase”, pe liderul ex-Partidului „Șor”, declarat între timp neconstituțional, Ilan Șor și fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc. Ca urmare a acestei scheme, timp de nouă ani, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde lei, susținea atunci șefa statului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Daniel Vodă, filmat la un cort PAS și acuzat de implicare politică ascunsă. Reacție: „Pentru că am spus deschis că Alternativa e o alegere proastă”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a fost filmat pe 13 iulie în timp ce se afla lângă un cort al Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS) și discuta cu un bărbat. Un videoclip cu scena respectivă a fost publicat de Victor Pruteanu, membru al Blocului Alternativa și consilier al primarului capitalei, care l-a acuzat pe Vodă că s-ar implica pe ascuns în activitatea politică a PAS. În reacție, Daniel Vodă a declarat că a participat ca voluntar la o „campanie de informare”. El a respins învinuirile lui Pruteanu, menționând că nu este membru de partid, însă nu și-a tăgăduit niciodată convingerile pro-europene.

Victor Pruteanu a publicat pe Facebook un videoclip în care purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, apare lângă un cort al Partidului Acțiune și Solidaritate din Chișinău, în interiorul căruia par să fie ziare ale formațiunii. În imagini, reprezentantul Guvernului poartă o conversație cu un cetățean.

Și eu, și Daniel ne-am ocupat cu comunicarea instituțională, fiind funcționari publici (el – Ministerul de Externe, eu – Parlament). Diferențe dintre noi doi este că, în momentul implicării mele politice – am declarat acest lucru public, iar Daniel nu. Nici până în prezent nu a făcut-o. Cel mai ipocrit este că a împărțit ziare PAS și în 2023, și în 2024, în toată această perioadă prezentându-se drept „apolitic”. Daniel, dacă aveai curajul să faci acest „coming out” politic, te aplaudam din politețe, dar acum doar confirmi cât de prefăcut ești”, a se arată în mesajul care însoțește video-ul postat de Pruteanu.

Mai târziu, Vodă a explicat pe rețelele de socializare că a participat la o campanie de informare în calitate de voluntare. Acesta a menționat că a discutat cu cetățenii despre performanța guvernării și ce probleme trebuie soluționate în continuare.

Pentru că am spus deschis că Alternativa e o alegere proastă pentru Moldova, astăzi am fost filmat pe ascuns de unii reprezentanți ai acestei formațiuni politice, în timp ce eram la un cort de informare organizat de Partidul Acțiune și Solidaritate. (…) Este previzibil, din partea celor care nu mai au argumente și mizează doar pe atacuri la persoană, în stil KGBist!

(…) Când e vorba de viitorul Moldovei, nu cer voie nimănui. Am fost și rămân un om asumat – și ca funcționar, și ca demnitar și ca cetățean. Nu mi-am ascuns niciodată convingerile pro-europene. Le-am afirmat în diplomație, la Guvern și în fiecare mesaj public”, a spus el.

Daniel Vodă a subliniat că nu este membru al vreunui partid, însă dacă va decide vreodată să adera la o formațiune politică, o va anunța „cu fruntea sus”.

„Fanilor mei” și oponenților care caută să murdărească internetul cu minciuni, îi informez oficial, din prima sursă, că a distribui materiale informative despre integrarea europeană nu e „ipocrizie”, e un act de responsabilitate civică într-o țară în care viitorul se decide prin participare.

Eu mi-am păstrat valorile, tonul și decența – chiar și în fața atacurilor. Știu că unii nu pot accepta că poți fi vertical, profesionist și implicat fără a fi parte a vreunui joc de putere. Dar asta nu e problema mea – e oglinda lor”, a adăugat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: