SRL „Regata Imobiliare” a acționat în judecată Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI), dar și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), se anunță într-un comunicat al companiei, publicat astăzi, 22 ianuarie. În cererea adresată instanței de judecată, SRL „Regata Imobiliare” contestă actul administrativ adoptat de CNMI și MECC în raport cu schița de proiect și proiectul de execuție privind construcția unui centru socio-cultural și de agrement în locul cafenelei „Guguță”.
Într-o postare pe Facebook, directorul companiei, Veaceslav Ciuhrii, a scris că „Regata Imobiliare, din momentul ce a achiziționat acest bun, și-a arătat deschiderea și flexibilitatea de a găsi o soluție rațională și sustenabilă, pentru a dezvolta această zonă. Fapt pentru care am făcut toți pașii legali”. În acest sens, Ciuhrii a explicat că au fost dezvoltate două schițe de proiect și au fost eliberate toate avizele necesare.
„Însă, pe 16 octombrie 2019, am aflat din presă, că, în cadrul unei ședințe, despre care Regata Imobiliare nici nu a fost informată, nici invitată, Consiliului Național al Monumentelor Istorice, de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a decis să își revoce deciziile și avizele sale, aprobate anterior”, mai spune Ciuhrii.
Omul de afaceri argumentează că „CNMI nu are competențe de a anula aprobarea MECC, în privința schiței de proiect și a proiectului de execuție, ba mai mult, CNMI a adoptat această decizie în baza unei contestații înregistrate cu o zi înainte de ședință, pe 15 octombrie 2019, adică, cu 240 de zile peste termenul prevăzut de lege”.
Aceeași sursă a mai informat că „acest teren nu este parte a monumentului istoric Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și nici clădirea nu este monument istoric, așa cum se invocă în răspunsul pe care l-a primit Regata Imobiliare la cerere prealabilă înaintată”.
Reieșind din aceste aspecte, SRL „Regata Imobiliare” a contestat în instanța de judecată actul administrativ adoptat de CNMI și MECC în raport cu schița de proiect și proiectul de execuție privind construirea unui centru socio-cultural și de agrement, din strada Maria Cebotari, nr. 20, considerându-l neîntemeiat și pasibil de casare.
Potrivit unei anchete RISE Moldova, cafeneaua „Guguță” s-a aflat în proprietatea companiei „Finpar Invest” SRL, firmă conectată la fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Ulterior, aceasta a fost cumpărat de către „Regata Imobiliare” SRL.
Amintim că mai mulți reprezentanți ai societății civile, printre care și comunitaea „Occupy Guguță”, au protestat împotriva construirii unui centru multietajat pe terenul fostei cafenele.