Compania de stat Energocom va livra energie electrică pentru R. Moldova până pe 31 martie 2021. Cum stau lucrurile în realitate

Din 1 iulie și până pe 31 martie 2021, energia electrică din Republica Moldova va fi livrată de compania de stat Energocom, care a câștigat licitația desfășurată de „Premier Energy”. Noul preț de procurare a energiei electrice va fi cu 2,6% mai mic față de cel precedent și va constitui 48,6 cenți / kWh (fără TVA), se arată într-un comunicat publicat de Premier Energy. Cu toate acestea, după cum am aflat de la Premier Energy, de fapt, Energocom va fi intermediar și va achiziționa energia electrică de la МолдГРЭС.

Licitația a fost anunțată încă în februarie, iar apoi sistată timp de trei luni din cauza pandemiei de coronavirus. În Cadrul acesteia au participat trei furnizori: Energocom și companiile ucrainene ДТЭК Павлоградуголь și DE Trading. Mолдавская ГРЭС s-a retras oficial din concurs în favoarea furnizorului S.A. „Energocom”.

După două runde de negocieri, compania Energocom a prezentat cea mai bună ofertă, iar la final, a fost declarată câștigătoarea concursului pentru achiziția de energie electrică.

Amintim că, pe perioada stării de urgență, pe 27 martie, operatorul a încheiat un contract temporar pentru furnizarea energiei electrice de la 1 aprilie până la 30 iunie cu Energocom, la prețul de 49,9 cenți pentru kWh. Toată energia electrică achiziționată era livrată de Mолдавская ГРЭС. Experții s-au arătat îngrijorați privind transparența unui astfel de contract. 

Până la 1 aprilie 2020, energia electrică din Moldova era furnizată de compania de stat Energocom, care o cumpăra în proporție de 85% de la МолдГРЭС cu prețul de 52,4 cenți pentru kWh și 15% de la compania ucraineană  ДТЭК Павлоградуголь cu 64,4 cenți pentru kWh.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Știm cum e să dezvolți afaceri de succes. Cel mai mare parc fotovoltaic din țară – o afacere sustenabilă sprijinită de maib 

Maib, liderul sectorului bancar din Republica Moldova, a susținut financiar inaugurarea uneia dintre cele mai mari centrale fotovoltaice din țară, cu o capacitate de 50 MW, construită de compania GS Blue Electric în comuna Rădeni, raionul Strășeni.

Această investiție reprezintă un pas important spre diversificarea surselor de energie, consolidarea independenței energetice și realizarea obiectivelor naționale de tranziție ecologică. Noua centrală va contribui la valorificarea potențialului surselor regenerabile din Moldova și oferă un exemplu concret de investiție în eficiența energetică și în creșterea gradului de independență energetică.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Suntem onorați să finanțăm un proiect atât de ambițios, realizat de clientul nostru GS Blue Electric. Credem cu tărie că energia verde nu mai este o opțiune, ci o necesitate. Moldova are un potențial uriaș în acest domeniu, iar astfel de investiții pot transforma fundamental economia țării, contribuind la un viitor mai sustenabil, mai sigur și mai independent energetic. Vom continua să fim alături de clienții și partenerii noștri care au curajul să investească în asemenea soluții durabile.

Centrala de la Rădeni aduce beneficii multiple: de la reducerea emisiilor de carbon, la creșterea stabilității sistemului energetic și atragerea de investiții noi în economia verde. Mai mult, prin autorizarea și punerea în funcțiune a unor astfel de capacități, se creează premise clare de încredere și predictibilitate pentru alți investitori.

Ludmila Vîntu, Administratoare GS Blue Electric:

„Lansarea acestei centrale fotovoltaice marchează un moment important pentru dezvoltarea infrastructurii verzi din Republica Moldova. Ne bucurăm că am avut alături un partener de încredere, precum maib, care a oferit sprijinul necesar pentru realizarea acestui proiect important. Credem că tranziția energetică este esențială pentru viitorul sustenabil al țării și vom continua să investim în soluții durabile, cu impact real pentru comunități și economie.” 

Într-un context în care Republica Moldova este dependentă de importurile de energie, iar rezervele de resurse tradiționale sunt limitate, tranziția către surse regenerabile, precum energia solară, eoliană sau biomasa, este esențială pentru securitatea energetică a țării.

Maib a susținut realizarea acestui proiect printr-un credit verde în valoare de aproape 17.8 milioane euro pentru o perioada de 8 ani, destinat sprijinirii investițiilor în infrastructura sustenabilă. Amintim că anul curent, pentru creditarea acestui proiect, maib a fost premiată în prestigiosul program TFP 2024 „Green Trade Deal of The Year” în categoria Prima Tranzacție Verde.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: