Jurnalista Natalia Morari, care va concura la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din această toamnă, a anunțat că Centrul Național Anticorupție (CNA) i-a cerut informații despre activitatea economico-financiară a companiei sale de producție Media Sapiens. Natalia Morari susține că solicitarea instituției este „presiune politică”, care ar avea legătură cu candidatura sa la scrutinul prezidențial, executată la indicațiile șefei statului, Maia Sandu. Contactată de NM, ofițerul de presă al CNA, Ina Volșciuc, a declarat că Media Sapiens a intrat în vizorul instituției în urma unei sesizări din partea Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor cu privire la unele tranzacții financiare ale companiei.
În cadrul unei conferințe de presă din 28 august, Natalia Morari a declarat că, după ce și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale, „instituțiile specializate în atacurile asupra oponenților”, au început să se mobilizeze împotriva sa, la ordinul președintei Sandu, cu care se va duela în cursa electorală. Aceasta a prezentat o scrisoare pe care a primit-o de la directorul adjunct al CNA, Alexandru Savca, în care i se solicită să prezinte informațiile despre activitatea economico-financiară a companiei sale Media Sapiens din anul 2022 până în prezent.
Natalia Morari a spus că, în prezent, Centrul Național Anticorupție are informații despre toate firmele din țară, inclusiv prin sistemul fiscal, bancar și toate celelalte sisteme și instituții. Astfel, ea consideră că cererea CNA este „un început de atac”, care are drept scop să o „denigreze” și „intimideze”.
„Este, de fapt, o clară presiune politică. Trei ani nu v-a interesat compania mea și brusc, după ce eu am făcut anunțul că voi candida la aceste alegeri, v-ați interesat”, a adăugat ea.
Contactată de NM, ofițerul de presă al CNA, Ina Voloșciuc, a confirmat că instituția verifică compania Nataliei Morari.
„CNA examinează o sesizare recepționată de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor referitoare la unele tranzacții financiare ale companiei Media Sapiens. Informația solicitată de CNA de la companie este necesară pentru examinarea multilaterală și sub toate aspectele acestei sesizări. Toate acțiunile instituției se desfășoară în limitele legii”, a precizat ea.
Președinția nu a comentat, deocamdată, acuzațiile Nataliei Morari la adresa Maiei Sandu.
Natalia Morari
Natalia Morari activează de peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a declarat că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.
Înainte de izbucnirea acestui scandal, Natalia Morari a susținut partidul de guvernământ PAS și președintele țării, Maia Sandu – lucru recunoscut chiar de către ea. Ulterior, însă, aceasta a început să aducă constant acuzații autorităților centrale ale țării.
În iulie 2024, Natalia Morari a anunțat că va candida la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Aceasta a declarat că va concura în calitate de „candidat independent”. Pe 27 august, Comisia Electorală Centrală a înregistrat grupul de inițiativă al Nataliei Morari. Acesta va colecta semnături în susținerea acesteia – necesare pentru ca Natalia Morari să fie înregistrată în calitate de candidat la scrutin.
***
Alegerile prezidențiale din țara noastră se vor desfășura în data de 20 octombrie. Concomitent va avea loc referendumul constituțional privind integrarea europeană.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!