Peste 50 000 de cereri au fost deja depuse pentru programul de compensații „Ajutor la contor”. Autoritățile vor analiza cererile prin intermediul mai multor filtre, cum ar fi veniturile declarate, valoarea proprietăților, consumul de energie din anul precedent și statutul fiecărui membru al gospodăriei. Compensațiile vor fi distribuite fie pe cardul social, prin contul bancar preferat al beneficiarului sau direct la oficiul poștal.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat în timpul unei conferințe de presă din data de 5 noiembrie că în programul de compensații au fost depuse deja peste 50 de mii de cereri. Totodată, Buzu a menționat că „informația cu privire la valoarea compensației va fi disponibilă la sfârșitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie, atunci când aceasta va fi și achitată”.
Filtrele prin care vor fi trecute gospodăriile
Secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, a vorbit despre filtrele prin care vor fi trecute gospodăriile din Republica Moldova pentru a beneficia sau nu de compensații.
„Noi luăm acele date pe care oamenii le introduc în cererile pentru compensații. După care analizăm aceste date prin prisma a peste 11 baze de date deținute atât de Guvern cât și de actori privați cum ar fi birourile de credit sau furnizorii de energie. (…) Acum suntem la etapa de colectare a cererilor, etapă care se va încheia pentru luna noiembrie în data de 28. Ce se va întâmpla începând cu data de 29 a lunii noiembrie? Toate aceste cereri vor fi analizate prin prisma datelor deținute de exemplu, de Serviciul Fiscal de Stat. (…) O să analizăm acele venituri indicate în cereri și o să le comparăm cu ce cunoaște Serviciul Fiscal de Stat despre fiecare gospodărie. Vom verifica atât veniturile salariale, veniturile lunare, dar și peste 20 de tipuri de venituri anuale. Cum ar fi venituri din dividende, venituri din închirierea unor apartamente, din darea în locațiune a unor apartamente în cazul în care există aceste situații, veniturile realizate de persoanele fizice prin diverse tipuri de activități, plăți de tip royalty. Deci e o listă foarte foarte lungă cu toate tipurile de venituri pe care le cunoaște Serviciul Fiscal și vom trece fiecare persoană, fiecare gospodărie prin aceste filtre”, a precizat secretarul de stat.
Corina Ajder a mai spus că autoritățile vor verifica valoarea pensiilor, cât și indemnizațiile primite de unele categorii de cetățeni. „Avem acces și la datele deținute de Casa Națională de Asigurări Sociale, aici vorbim în primul rând de pensii. O să putem verifica exact care e valoarea pensiei și care e valoarea indemnizațiilor de care beneficiază fiecare gospodărie. (…) De exemplu în ceea ce ține de indemnizațiile pentru copii, indemnizația unică la naștere, indemnizația de îngrijire a copiilor, aceste tipuri de indemnizații le verificăm pentru a le exclude din venit. Asta înseamnă că prin această măsură nu se ține cont la calcularea veniturilor unei gospodării. Adică, familiile cu copii mici sunt favorizate la calcularea compensației”, a declarat reprezentanta Ministerului.
Ea a mai declarat că va fi verificat și „statutul de dizabilitate al fiecărei persoane, pentru că o persoană cu statut de dizabilitate severă are cheltuieli mai mari decât o persoană care nu are aceste dificultăți”. „Acest statut favorizează persoana la calcularea compensației”, a adăugat ea.
Ajder a menționat că la Agenția Servicii Publice este o listă lungă cu date care vor fi verificate pentru fiecare persoană. „Vedem dacă persoana e minor. Bineînțeles că un număr mai mare de minori într-o gospodărie înseamnă și cheltuieli mai mari. (…) De aceste lucruri se ține cont atunci când se stabilește compensația. (…) Trecem fiecare gospodărie, fiecare membru al gospodăriei, prin aceste filtre”, a comunicat ea.
Secretarul de stat a comunicat și „câțiva factori care sunt la fel importanți când se stabilește compensația”: „Unul este valoarea proprietăților. Deci câte proprietăți deține fiecare membru și care este valoarea acestora. Bineînțeles că dacă o familie, o gospodărie, deține un număr mare de proprietăți cu o valoare foarte mare acest factor influențează la decizia de acordare a compensației”.
Ea a mai spus că „dacă o gospodărie are venituri foarte mari din dividende trebuie să se analizeze atent dacă este cazul ca această gospodărie să beneficieze în general de compensații”.
Se va verifica și „consumul din anul precedent”. „Dacă o gospodărie a avut un consum extrem de mare, să zicem de 3 ori mai mare decât media unei gospodării din Republica Moldova și are un venit foarte mic, la fel sunt situații care sunt analizate pentru a înțelege exact ce s-a întâmplat acolo și dacă această gospodărie trebuie sau nu să beneficieze de compensații”, a comunicat Ajder.
Buzu a adăugat că autoritățile vor încerca să înțeleagă toate veniturile posibile ale unei gospodării și să le probeze. „Inclusiv avem situații când în gospodării sunt persoane cu vârstă aptă de muncă dar declară 0 venituri. Atunci sistemul, din oficiu, le impută un venit echivalent cu salariul minim pe economie. Pentru că noi înțelegem că suntem în continuare, din păcate, într-o societate în care o parte din venituri sunt informale, nedeclarate”, a declarat oficialul.
Întrebat de jurnaliști dacă transferurile bănești pe card vor fi considerate drept venituri, Buzu a răspuns: „Dacă mama, părinții, alt membru de familie a transferat bani noi încurajăm și solicităm cetățenilor să declare acest lucru pentru că acesta este un venit care poate fi utilizat de către gospodărie și respectiv el trebuie să fie declarat”.
Corina Ajder a mai precizat că „pentru a beneficia de compensații persoana trebuie să se afle în majoritatea timpului în Republica Moldova”. „Și în acest an cu ajutorul Poliției de Frontieră o să avem acces la date prin care să verificăm dacă este cazul”, a declarat secretarul de stat.
Trei căi pentru a primi banii
Ajder a spus că beneficiarii își pot primi banii pe 3 căi.
„Unul este cardul social, dacă ați beneficiat de orice tip de indemnizație, ați avut orice interacțiune financiară cu statul – indemnizație pentru îngrijirea copiilor, pensii, alte tipuri de indemnizații – o să primiți compensația pe acest card fără să indicați acest lucru în cerere. Statul deja cunoaște care este acest card. În cazul în care acest card este expirat sau dintr-un alt motiv nu ajunge suma pe el o să puteți lua banii de la orice oficiu poștal din țară cu buletinul. Însă am introdus și o opțiune adițională pentru beneficiarii care vor să primească această plată pe un alt cont, pe un alt card pe care îl preferă dintr-un motiv sau altul… au opțiunea să indice în cerere acel cont care trebuie să fie un cont înregistrat în Republica Moldova pe numele solicitantului. (…) Fiecare putem alege să primim compensația și pe un cont preferat de noi, dacă nu facem asta banii vor merge atunci pe cardul social sau la poștă”, a precizat secretarul de stat.
Actualizare: Citește AICI cine depune cererea pentru a primi compensații – chiriașii sau proprietarii apartamentelor. AICI sunt menționate cele două situații când se permite modificarea cererii pentru compensații.
***
Amintim că, începând cu 4 noiembrie, consumatorii casnici din Republica Moldova se pot înscrie în programul „Ajutor la contor” pentru a primi compensații la gaze naturale, energie termică, electrică și combustibili solizi. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!