gov.md

Compensații pentru luna noiembrie: când este ultima zi pentru depunerea cererilor 

Persoanele care doresc să beneficieze de compensații la energie pentru luna noiembrie trebuie să depună cererile până pe data de 28, inclusiv, a acestei luni. Astfel, joi este ultima zi când pot fi depuse cererile. Potrivit autorităților, dacă cererea este depusă după data de 28, compensațiile vor fi oferite începând cu luna următoare. 

Potrivit Ministerului Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, în timpul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Solicitați pentru o precizare, reprezentanții de la Linia verde a Ministerului Muncii și Protecţiei Sociale au menționat că persoanele care doresc să beneficieze de compensații pentru luna noiembrie pot depune cererile până pe data de 28, inclusiv. Menționăm că pentru întrebări legate de procesul de înregistrare, cetățenii pot contacta gratuit Linia verde la numărul 0 8000 5000, de luni până vineri, între orele 08:00 și 18:00, și sâmbătă între 10:00 și 16:00.

Precizăm că pentru a beneficia de compensații la energie este obligatoriu pentru toți consumatorii casnici să se înregistreze pe platforma informațională guvernamentală compensatii.gov.md, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în sistem anul trecut. Compensația se va acorda sub formă monetară și va putea fi primită prin următoarele modalități: pe contul bancar la care este atașat cardul social (dacă sunteți sau ați fost beneficiar al altor plăți sociale de la Casa Națională de Asigurări Sociale, cum ar fi pensia, indemnizația de maternitate sau pentru îngrijirea copilului etc); pe contul bancar personal (dacă la completarea cererii ați indicat această opțiune și codul IBAN al contului); la orice oficiu poștal din Republica Moldova (dacă nu aveți card social și dacă nu ați indicat un cont bancar). Compensațiile vor fi achitate în luna următoare înregistrării în sistem. De exemplu, persoanele care s-au înregistrat în perioada 4-28 noiembrie vor beneficia de compensație în luna decembrie.

Detalii despre filtrele prin care vor fi trecute gospodăriile pot fi găsite AICI. Cine depune cererea pentru a primi compensații – chiriașii sau proprietarii apartamentelor? AICI sunt precizările Ministerului Muncii. AICI găsiți în ce condiții poate fi modificată cererea pentru compensații. Cum depui cererea? Instrucțiuni pas cu pas AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: