gov.md

Componența Consiliului Național al Monumentelor Istorice ar putea fi modificată

Ministerul Culturii propune modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Printre propuneri se numără stabilirea unei noi componențe a Consiliului Național al Monumentelor Istorice și a criteriilor specifice de desemnare a membrilor, se arată într-un comunicat publicat pe 17 august.

Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens a fost discutat în cadrul unei ședințe prezidate de Ministrul Culturii, Sergiu Prodan. La întrunire au participat reprezentanți ai societății civile, specialiști din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul protejării patrimoniului, precum și experți din domeniul patrimoniului arhitectural-istoric.

În cadrul ședinței au fost prezentate propunerile ministerului de resort pentru modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Sergiu Prodan a menționat că Ministerul Culturii va lua în calcul toate propunerile pentru îmbunătățirea cadrului legal de organizare și funcționare a CNMI și pentru excluderea impedimentelor care reduc eficiența activității acestuia în protejarea monumentelor istorice naționale.

Sarcina noastră, a ministerului, este de a prioritiza păstrarea monumentelor de arhitectură care încă mai pot fi salvate și stoparea fărădelegilor care s-au permis până acum”, a menționat ministrul Prodan.

Documentul urmează a fi aprobat de Guvern pentru a intra în vigoare.

***

În prezent, din componența Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice fac parte 13 membri. Președintele acestuia este Iurie Povar, președinte al Uniunii Arhitecților din Republica Moldova, iar vicepreședinte – Ion Ștefăniță, director general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, vicepreședinte.

În luna ianuarie 2021, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Veronica Roșca a expediat un demers adresat premierului interimar de atunci, Aureliu Ciocoi. Parlamentara a solicitat anularea ordinului din 13 ianuarie, prin care s-a aprobat componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice, pe motiv că acesta ar fi fost emis „cu încălcarea flagrantă a legii”.

O petiție cu privire la demiterea actualei componențe a Consiliului a fost lansată de comunitatea „Save Chișinău” în luna iulie a anului curent. . Până în prezent, petiția a fost semnată de 646 de persoane.  Autorii inițiativei susțin că proiectele pe care le avizează Consiliul „încalcă grav legea și dreptul cetățenilor la patrimoniu cultural”. Aceștia au prezentat drept exemplu un ansamblu multifuncțional cu parcări subterane din str. Circului, un hotel cu 9 etaje pe str. Lev Tolstoi nr. 25 cu demolarea clădirilor existente, edificarea unui complex cu spații comerciale și locative cu 12 etaje pe strada S. Lazo nr. 19 și mai multe blocuri de locuit.

De cealaltă parte, vicepreședintele Consiliului, Ion Ștefăniță, a declarat în repetate rânduri că în orașul Chișinău „trebuie să se construiască noi blocuri și spații cu o nouă funcționalitate, păstrându-se însă un echilibru dintre istorie și economie”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: