Facebook/Igor Dodon

Comuniștii îl acuză pe Dodon de trădare politică din cauza strategiilor diferite la referendum. Politicianul: „După alegeri ne vom clarifica”

Partidul Comuniștilor (PCRM) îl acuză pe președintele Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, de trădare politică pentru că formațiunea sa îndeamnă cetățenii să voteze la alegerile prezidențiale, însă nu și la referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE, care va avea loc în aceiași zi. Comuniștii, care pledează pentru votul împotrivă, consideră că tactica boicotului referendumului aleasă de PSRM va asigura prezența necesară pentru ca acesta să fie validat și va crește procentul celor care au votat „pentru”. De cealaltă parte, Igor Dodon a sugerat că acum forțele politice de opoziție trebuie să rămână unite pentru a-și realiza scopul comun, adică „să dea jos guvernarea”. 

Pe 10 octombrie, PCRM a publicat un comunicat în care l-a acuzat pe președintele PSRM, Igor Dodon, că ar fi un „trădător politic”.

La aproape toate întrunirile suntem întrebați de ce socialiștii, cu care PCRM face parte din același bloc parlamentar, pledează pentru boicotarea referendumului, în timp ce comuniștii – pentru votul împotrivă. Răspunsul este simplu: pentru că președintele Partidului Socialiștilor este un trădător politic și nu numai Igor Dodon. (…) Dodon anunță boicotarea referendumului privind modificarea Constituției, care ar putea duce la lichidarea neutralității, suveranității și însăși statalitatea Moldovei. Aritmetica simplă spune că referendumul organizat în paralel cu alegerile prezidențiale va obține neapărat cele 33 % necesare pentru a fi declarat valid. Aceeași aritmetică demonstrează că, dacă unii alegători refuză să ia al doilea buletin de vot, procentul final al celor care au votat „pentru” va crește și mai mult. Iar acest lucru îi va da lui Sandu și propagandiștilor săi dreptul de revendica o victorie „răsunătoare”. Credeți că Dodon nu cunoaște această aritmetică? Bineînțeles că cunoaște!”, se arată în comunicat.

Liderul socialiștilor a comentat declarațiile comuniștilor în cadrul ediției din 11 octombrie a emisiunii sale online „În direct cu Igor Dodon”.

Când am văzut textul, m-am gândit că a fost scris de ăștia, din PAS. Stimați reprezentanți ai forțelor de opoziție, orice critică în interiorul forțelor de opoziție o avantajează doar pe Maia Sandu. Vă înțelegem interesele politice. Avem ce spune și despre cum să predai puterea europenilor cu 60 de mandate și despre cum să-l crești pe Plahotniuc. Avem ce spune și vom răspunde, dar nu în campania electorală. Fac apel la reținere și înțelepciune politică. Avem un scop comun –  să dăm jos guvernarea. Mai apoi, după alegeri ne vom clarifica”, a spus politicianul.

Precizăm că PCRM s-a înregistrat la Comisia Electorală Centrală în calitate de participant la referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE, cu opțiunea „Nu”, și promovează votul împotriva integrării europene. De cealaltă parte, PSRM nu s-a înregistrat în calitate de participant la plebiscit și, astfel, nu ia parte la campania electorală pentru acesta. Formațiunea politică îndeamnă cetățenii să nu voteze la referendum.

***

Referendumul constituțional cu privire la aderarea la Uniunea Europeană se va desfășura în data de 20 octombrie. Concomitent vor avea loc alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: