Comuniștii îndeamnă moldovenii să boicoteze referendumul Maiei Sandu: „Nu poți juca cărți cu trișori”
Full Article 2 minutes read

Comuniștii îndeamnă moldovenii să boicoteze referendumul Maiei Sandu: „Nu poți juca cărți cu trișori”

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) îndeamnă moldovenii să boicoteze referendumul privind integrare la Uniunea Europeană (UE), solicitat de președinta Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Comuniștii susțin că organizarea alegerilor prezidențiale și a referendumului în aceeași nu ar fi nimic altceva decât o „escrocherie”, pusă la cale de PAS.

„Nu poți juca cărți cu trișori. (…) Guvernarea, propunând combinarea alegerilor și a referendumului, încearcă să deruteze alegătorii și încalcă direct normele consacrate ale legilor europene și ale eticii electorale, reflectate în mod repetat în Recomandările Comisiei de la Veneția. În plus, este destul de evident că organizarea alegerilor și a referendumului este o încercare de a desfășura campania electorală a Maiei Sandu din contul bugetului de stat”, indică comunicatul emis de PCRM pe 10 februarie.

PCRM a făcut apel, în acest context, la cetățeni, activiști publici și partide politice „să se unească în jurul ideii de a boicota referendumul Maiei Sandu”, despre care spun că ar fi „fals”, „ilegitim” și „lipsit de sens juridic”.

Amintim că președinta Maia Sandu a solicitat, pe 24 decembrie 2023, desfășurarea, în toamna anului 2024, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului i-a cerut atunci Parlamentului să demareze procedurile de organizare a referendumului. În aceeași zi, la trei ani de mandat, șefa statului a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.

Câteva zile mai târziu, pe 28 decembrie 2023, deputații au votat în lectura a doua modificări la Codul electoral, care permit organizarea referendumului republican în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale. NM a analizat recent cât de justificat este acest exercițiu, ce spun experții independenți și cum s-au desfășurat plebiscitele privind aderarea la UE în alte țări. Detalii – AICI.

Recent, președinta Maia Sandu a explicat, pentru prima dată, de ce referendumul solicitat și alegerile prezidențiale trebuie să aibă loc la toamnă, în aceeași zi. Șefa statului susține că principalul motiv este – participarea la vot. Detalii – AICI.

La rândul său, vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman a explicat că Moldova ar putea economisi aproape 200 de milioane de lei – bani publici –  dacă va organiza cele două plebiscite în aceeași zi. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: