Comuniștii și socialiștii au părăsit ședința Parlamentului „în semn de protest”. Grosu: „Odihnă plăcută”

Fracțiunea parlamentară „Blocul Comuniștilor și Socialiștilor” (BCS) a părăsit ședința Parlamentului din 10 aprilie, anunțând că va sesiza Curtea Constituțională „pentru abuzul făcut din partea guvernării PAS și a controlului total asupra justiției”. „Mulțumim, noi vă dorim o odihnă plăcută în continuare”, a reacționat președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu. Socialiștii și comuniștii au precizat că părăsesc ședința „în semn de protest”, după ce au venit „cu un șir de propuneri de modificare a ordinei de zi, proiecte de legi, care nu se doresc a fi dezbătute în cadrul ședințelor plenare”.

Pe 10 aprilie, deputatul socialist Vladimir Odnostalco a cerut ca ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun să fie invitat la parlament pentru a discuta subiectul „lichidării unor instituțiilor de învățământ”. În reacție, deputata PAS și președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media Liliana Nicolaescu-Onofrei a declarat că socialistul „răspândește falsuri”. „Ministrul Dan Perciun prezentase foarte clar situația pe care toată lumea o cunoaște, prezentase foarte clar situația cu scăderea drastică a numărului de copii în școlile noastre într-o perioadă bine cunoscută în care unii dintre dumneavoastră au fost în fruntea țării și a ministerelor. (…) Eu cred că cel mai important lucru este să se îngrijească toată lumea de asigurarea educației de calitate”, a comunicat Nicolaescu-Onofrei. Inițiativa lui Odnostalco, supusă ulterior votului, nu a întrunit numărul necesar pentru ca ministrul să fie chemat în Parlament.

Ulterior, deputatul socialist Radu Mudreac a amintit că pe 20 martie fracțiunea BCS a depus o moțiune simplă asupra politicilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Acesta a cerut să fie inclusă în ordinea de zi dezbaterea moțiunii. Deputatul PAS și președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară Alexandr Trubca a anunțat că pe 9 aprilie „la ședința comisiei s-a avizat spre respingerea propunerii de moțiune simplă” împotriva politicii Ministerului Agriculturii. „Din câte înțeleg, ieri în ședința birului permanent s-a respins includerea în ordinea de zi a moțiunii. (…) Două respingeri, cam e clar”, a adăugat Trubca. Inițiativa lui Mudreac, supusă ulterior votului, nu a întrunit numărul necesar pentru ca ministra să fie chemată în Parlament.

Mai târziu, Mudreac a spus că „toată societatea a fost bulversată de situația în care au fost eliberați doi condamnați pe viață” și a propus crearea „comisiei de anchetă parlamentară privind analiza celor ce s-au întâmplat”. Deputatul PAS Igor Chiriac a declarat că „pe rolul Curții Constituționale este o sesizare care a suspendat aplicarea unor amendamente și legea” și „mai bine este să așteptăm decizia Curții Constituționale și în baza celor constate de Curte să se revină și să fie examinate circumstanțele amendamentelor”. Astfel, inițiativa lui Mudreac, supusă votului, nu a întrunit numărul necesar pentru crearea comisiei.

Ulterior, socialistul Corneliu Furculiță a anunțat că BCS înaintează o moțiune simplă de cenzură asupra politicilor Ministerului Justiției.

Într-un final, socialistul Grigore Novac a anunțat că fracțiunea BCS părăsește ședința Parlamentului.

„Astăzi colegii mei au venit cu un șir de propuneri de modificare a ordinei de zi, proiecte de legi, care nu se doresc a fi dezbătute în cadrul ședințelor plenare de Parlament și se aduc cele mai primitive argumente. (…) S-a propus comisii de anchetă pe subiecte sensibile în societate și se crează impresia că se dorește de a mușamaliza anumite situații. (…) În semn de protest părăsim ședința plenară a Parlamentului și mergem cu anumite sesizări la Curtea Constituțională a Republicii Moldova pentru abuzul făcut din partea guvernării PAS și a controlului total asupra justiției. (…) Vă lăsăm să munciți în continuare exact ca la ședința fracțiunii pe care o aveți”, a menționat Novac.

„Mulțumim, noi vă dorim o odihnă plăcută în continuare”, a reacționat Igor Grosu.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

În regiunea transnistreană vor fi majorate tarifele la serviciile comunale

Începând cu 1 ianuarie 2026, în regiunea transnistreană vor crește tarifele la gaz, electricitate, apă și încălzire. Despre aceasta a anunțat pe 28 iulie organul executiv local într-un comunicat de presă.

Astfel, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va crește cu 3% — până la 1,75 ruble per metru cub. Electricitatea se va scumpi cu 5% și va costa 1,5 ruble per kWh. Apa va fi mai scumpă cu 8%, ajungând la 10,54 ruble per metru cub.

Tariful pentru încălzirea centralizată se va majora cu 5% — până la 769,83 ruble per gigacalorie. În schimb, încălzirea de la centralele autonome va fi puțin mai ieftină — până la 578,9 ruble (anul acesta fiind 586,21 ruble).

Amintim că, pe 18 iunie anul acesta, liderul de facto de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că regiunea transnistreană se confruntă cu riscul unui „colaps financiar și social”. Prăbușirea economică bruscă a provocat o criză energetică, cu care regiunea s-a confruntat la începutul anului 2025. Rusia a întrerupt livrările de gaz către stânga Nistrului. Din această cauză, localnicii de pe malul stâng al Nistrului au trăit mai bine de o lună fără gaz, căldură, apă caldă și cu pene de curent programate.

În februarie, Chișinăul și Tiraspolul au ajuns la un acord privind modul de livrare a gazului în regiunea transnistreană. Această schemă, potrivit autorităților de la Tiraspol, este finanțată printr-un credit din partea Rusiei. Gazul este livrat de compania maghiară MET prin intermediul Moldovagaz, iar plata este făcută de o companie din Dubai (numele ei nu este cunoscut). Atunci, Chișinăul a anunțat că vor fi livrate până la 3 milioane de metri cubi zilnic, pentru a fi acoperit strictul necesar al regiunii, dar nu și pentru a reporni producția industrială. Cu toate acestea, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au decis să încheie mai devreme sezonul de încălzire, iar ulterior s-a aflat că marile întreprinderi industriale — care alimentează în mare parte bugetul regiunii — și-au reluat activitatea.

În iunie a apărut informația că regiunea se confruntă din nou cu probleme în ceea ce privește livrarea gazului. Volumul producției industriale a scăzut aproape la jumătate în această perioadă. Scăderea în sectorul energetic a constituit 51,5%, iar în metalurgia feroasă — 68%. Doar industria alimentară, care deservește piața internă a regiunii, a fost afectată într-o măsură mai mică. Exporturile regiunii transnistrene s-au redus cu 31,5%, iar asta fără a lua în calcul exportul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan către malul drept al Nistrului.

Criza, însă, nu s-a încheiat aici. La începutul lunii iunie, stațiile PECO au încetat să mai vândă gaz. De asemenea, organul executiv local a anunțat că salariile vor fi plătite în tranșe, dar nu mai rar de o dată pe lună. Totodată, legislativul nerecunoscut de la Tiraspol a decis redirecționarea încasărilor curente din bugetele locale către cel al regiunii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: