socialistii.md

Comuniștii și socialiștii se opun: De Ziua Victoriei, la pieptul participanților va fi prinsă panglica Sf. Gheorghe

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) declară că va continua să participe la „toate evenimentele consacrate Zilei Victoriei, așa cum o face an de an, iar la pieptul participanților, sub inimă, va fi prinsă panglica Sf. Gheorghe”. Declarația vine după ce ieri, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că în Moldova au fost interzise simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. 

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor declară că „va respecta și va apăra simbolurile Marii Victorii”.

„Ca și majoritatea populației țării noastre, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va continua să participe la toate evenimentele consacrate Zilei Victoriei, așa cum o face an de an, iar la pieptul participanților, sub inimă, va fi prinsă panglica Sf. Gheorghe”, se arată într-o declarație a BCS.

Și președintele de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a reacționat. „De 9 Mai, eu personal voi purta la piept panglica Sfântului Gheorghe așa ca și in anii precedenți, și voi participa la marșul tradițional spre Memorial, alături de zeci de mii de oameni care vor celebra Ziua Victoriei împotriva nazismului. Apropo, Ziua Victoriei începe cu Z și V. Parlamentul vrea să interzică și această sintagmă? Cu așa gândire, mâine-poimâine ne pomenim că cei de la guvernare vor încerca să interzică tot alfabetul, cu excepția a trei litere – P, A și S. Ar fi de râs, dacă n-ar fi atât de trist și grav”, a scris Dodon, pe Facebook.

Deputații BCS s-au referit și la noile modificări la Codul serviciilor media audiovizuale.

„Contrar Constituției țării, Serviciului de Informații și Securitate îi este atribuită funcția de autoritate represivă. Cetățenii țării, care exprimă alt punct de vedere, vor fi persecutați pe motive politice. Această decizie nejustificată instaurează în Republica Moldova un regim dictatorial totalitar, similar regimului Pinochet din Chile sau al „coloneilor negri” din Grecia”, comunică BCS.

Totodată, ei spun că prin această lege, majoritatea parlamentară, anulează toate realizările dezvoltării democratice a Republicii Moldova în ultimii 30 de ani de independență.

Prin urmare, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor declară că va continua să urmărească știrile și informațiile din toate sursele accesibile, inclusiv de la autoritățile oficiale ale Federației Ruse.

„Un stat prietenos nouă, cu care Republica Moldova a stabilit relații diplomatice exact acum 30 de ani. Niciun funcționar public sau ofițer SIS nu are dreptul să ne indice, ce este informație veridică și ce este un fals, minciună sau calomnie”, se arată în declarația comuniștilor și socialiștilor.

***

Proiectul de lege care prevede impunerea unor noi măsuri privind contracararea fenomenului de răspândire a dezinformării a fost aprobat, ieri, de Legislativ, în prima lectură.

Prin actul aprobat se propune completarea Codului serviciilor media audiovizuale cu noi sancțiuni pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale, privind retransmisiunea publicității și teleshopping -ului și difuzarea conținuturilor calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual.

Noile modificări la Codul serviciilor media audiovizuale mai prevăd că furnizorii de servicii media audiovizuale nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media audiovizuale nu vor retransmite programe audiovizuale care au fost inițial produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră. Excepții vor fi filmele artistice, de scurt metraj și emisiunile  de divertisment care nu au un conținut militar, dar și programele audiovizuale care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în Statele Unite ale Americii și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Proiectul mai prevede stabilirea unei atribuții noi pentru Serviciul de Informații și Securitate orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care reprezintă amenințări la adresa securității informaționale.

Tot ieri, partidul de guvernare a anunțat că în Moldova se interzic simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Persoanele care le răspândesc, inclusiv în mediul online, vor fi amendate. Un amendament la Codul contravențional a fost votat în acest sens, pe 7 aprilie – au declarat reprezentanții PAS.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Cel puțin 7 partide riscă să nu poată participa la parlamentare? CEC: cazurile sunt în instanță

Secretara Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dana Munteanu, a declarat că instituția electorală poate solicita atât suspendarea activității politice a unui partid, cât și radierea acestuia din registrul partidelor politice, în cazul încălcării legislației privind finanțarea partidelor. „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip”, a comunicat reprezentanta CEC, adăugând că „deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”. 

La emisiunea „În context” de la Moldova 1, secretara CEC a vorbit despre scrutinele anterioare, menționând că, la alegerile prezidențiale și referendumul din 2024, printre persoanele implicate în acte de corupție s-au numărat și 82 de funcționari electorali, dintre care 38 sunt din Găgăuzia.

Totodată, secretara CEC a spus că, la scrutinul din toamna anului trecut, „dacă să ne referim la concurenți, am avut o situație fără precedent”. „Am avut un bloc politic, așa-numit bloc politic. Asta în condițiile în care legislația Republicii Moldova, și aici mă refer la codul electoral, se referea doar la un bloc electoral. Blocul politic respectiv a făcut campanie pe întreagă durată a perioadei electorale, a făcut campanie neavând nicio calitate înregistrată. Urmare a acestei practici, într-adevăr ne învățăm și noi din mers, legislatorul din Republica Moldova a dat noțiunea de bloc electoral camuflat și o să avem acum o posibilitate ca să sancționăm un pic mai dur sau să intervenim mai rapid în toate aceste situații în care anumite entități politice desfășoară activități politice de campanie electorală fără a avea o anumită calitate în partea ce ține de alegeri, fie de concurent, fie de participant”, a declarat secretara Comisiei pe 7 iulie.

Ulterior, prezentatorul TV a întrebat-o pe secretara instituției electorale dacă CEC a folosit mecanismul prin care poate solicita suspendarea dreptului de a candida. „Într-adevăr ține de anumite sancțiuni pe care le poate stabili Comisia Electorală Centrală în partea ce ține de încălcarea legislației cu privire la finanțarea partidelor politice. Or, Comisia Electorală Centrală are și atribuții în acest sens. Comisia poate solicita inclusiv suspendarea activității politice a unui partid politic, fie radierea acestuia din registrul partidelor politice”, a comunicat reprezentanta CEC.

Întrebată dacă dacă s-a creat până acum un precedent, secretara Comisiei Electorale Centrale a răspuns: „Sunt examinate chiar acum în instanță cel puțin șapte cazuri de acest tip. Respectiv, deja către următoarele alegeri o să vedem care a fost finalitatea acestor dosare”.

***

Anterior, Comisia Electorală Centrală a solicitat Ministerului Justiției ca partidul politic „Șansă” să fie dizolvat. Mai exact, ca Ministerul să se adreseze în instanța de judecată în vederea adoptării unei astfel de hotărâri. Un demers în acest sens a fost semnat pe 6 februarie 2025 de către președinta CEC Angelica Caraman. Comisia a atestat „un comportament continuu vicios al entității politice în cauză de sfidare a obligațiunilor sale, manifestată atât prin inacțiune continuă de neprezentare a declarațiilor donatorilor în original, precum și neprezentarea listei membrilor de partid, blocând astfel procedura administrativă de efectuare a controalelor financiare aferente”. „Echipa partidului „Șansă” din 2023 este supusă represiunilor politice”, a reacționat liderul „Șansă” Alexei Lungu.

Ulterior, CEC a solicitat Ministerului Justiției să dizolve Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Conservator și Partidul Regiunilor din Moldova. Solicitarea vine după ce cele patru formațiuni politice au admis repetat încălcarea de neprezentare a rapoartelor privind gestiunea financiară.

De asemenea, CEC a sesizat Ministerul Justiției pentru a limita activitatea „Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei” și Partidului Socialist din Moldova timp de șase luni, pentru aceiași abatere. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: