Comuniștii și socialiștii se opun: De Ziua Victoriei, la pieptul participanților va fi prinsă panglica Sf. Gheorghe
Full Article 4 minutes read

Comuniștii și socialiștii se opun: De Ziua Victoriei, la pieptul participanților va fi prinsă panglica Sf. Gheorghe

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) declară că va continua să participe la „toate evenimentele consacrate Zilei Victoriei, așa cum o face an de an, iar la pieptul participanților, sub inimă, va fi prinsă panglica Sf. Gheorghe”. Declarația vine după ce ieri, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că în Moldova au fost interzise simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. 

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor declară că „va respecta și va apăra simbolurile Marii Victorii”.

„Ca și majoritatea populației țării noastre, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va continua să participe la toate evenimentele consacrate Zilei Victoriei, așa cum o face an de an, iar la pieptul participanților, sub inimă, va fi prinsă panglica Sf. Gheorghe”, se arată într-o declarație a BCS.

Și președintele de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a reacționat. „De 9 Mai, eu personal voi purta la piept panglica Sfântului Gheorghe așa ca și in anii precedenți, și voi participa la marșul tradițional spre Memorial, alături de zeci de mii de oameni care vor celebra Ziua Victoriei împotriva nazismului. Apropo, Ziua Victoriei începe cu Z și V. Parlamentul vrea să interzică și această sintagmă? Cu așa gândire, mâine-poimâine ne pomenim că cei de la guvernare vor încerca să interzică tot alfabetul, cu excepția a trei litere – P, A și S. Ar fi de râs, dacă n-ar fi atât de trist și grav”, a scris Dodon, pe Facebook.

Deputații BCS s-au referit și la noile modificări la Codul serviciilor media audiovizuale.

„Contrar Constituției țării, Serviciului de Informații și Securitate îi este atribuită funcția de autoritate represivă. Cetățenii țării, care exprimă alt punct de vedere, vor fi persecutați pe motive politice. Această decizie nejustificată instaurează în Republica Moldova un regim dictatorial totalitar, similar regimului Pinochet din Chile sau al „coloneilor negri” din Grecia”, comunică BCS.

Totodată, ei spun că prin această lege, majoritatea parlamentară, anulează toate realizările dezvoltării democratice a Republicii Moldova în ultimii 30 de ani de independență.

Prin urmare, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor declară că va continua să urmărească știrile și informațiile din toate sursele accesibile, inclusiv de la autoritățile oficiale ale Federației Ruse.

„Un stat prietenos nouă, cu care Republica Moldova a stabilit relații diplomatice exact acum 30 de ani. Niciun funcționar public sau ofițer SIS nu are dreptul să ne indice, ce este informație veridică și ce este un fals, minciună sau calomnie”, se arată în declarația comuniștilor și socialiștilor.

***

Proiectul de lege care prevede impunerea unor noi măsuri privind contracararea fenomenului de răspândire a dezinformării a fost aprobat, ieri, de Legislativ, în prima lectură.

Prin actul aprobat se propune completarea Codului serviciilor media audiovizuale cu noi sancțiuni pentru încălcarea prevederilor privind programele audiovizuale locale, privind retransmisiunea publicității și teleshopping -ului și difuzarea conținuturilor calificate drept dezinformare sau informație ce afectează securitatea spațiului informațional audiovizual.

Noile modificări la Codul serviciilor media audiovizuale mai prevăd că furnizorii de servicii media audiovizuale nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media audiovizuale nu vor retransmite programe audiovizuale care au fost inițial produse în state care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră. Excepții vor fi filmele artistice, de scurt metraj și emisiunile  de divertisment care nu au un conținut militar, dar și programele audiovizuale care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, în Statele Unite ale Americii și Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Proiectul mai prevede stabilirea unei atribuții noi pentru Serviciul de Informații și Securitate orientate spre descoperirea, prevenirea și contracararea acțiunilor care reprezintă amenințări la adresa securității informaționale.

Tot ieri, partidul de guvernare a anunțat că în Moldova se interzic simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Persoanele care le răspândesc, inclusiv în mediul online, vor fi amendate. Un amendament la Codul contravențional a fost votat în acest sens, pe 7 aprilie – au declarat reprezentanții PAS.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: