Republica Moldova a înregistrat cel mai semnificativ progres privind implementarea legislației europene în domeniul energiei în cadrul Comunității Energetice, comunică secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Constantin Borosan. Cel din urmă spune că aceasta este constatarea Comunității Energetice Europene „Energy Community” și este parte a Raportului anual de monitorizare a implementării aquis-ului comunitar.
Borosan menționează că reformele principale implementate și recomandările secretariatului Comunității Energetice sunt grupate pe sectoare.
Oficialul spune că în reforma din sectorul energiei electrice s-a înregistrat un progres în privința separării și certificării (unbundling-ul) Moldelectrica conform modelului ISO, urmare a modificărilor în februarie 2022 la Legea energiei electrice.
Borosan mai precizează că printre reformele din sectorul energiei electrice se regăsesc:
- intrarea în vigoare în iunie 2022 a Regulilor pieței energiei electrice, care au fost aprobate de ANRE în august 2020;
- înregistrarea sucursalei Energocom în România și accesarea pieței zilei următoare gestionată de către operatorul comercial a pieței de energie OPCOM;
- instituirea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice destinat acordării compensațiilor în factura de energie și acordarea subvențiilor pentru înlocuirea electrocasnicelor;
- lansarea începând cu 30 iunie 2022 a schimburilor comerciale de energie electrică dintre blocul comun Moldova / Ucraina cu ENTSO-E Europa Continentală în paralel cu creșterea graduală a capacității transfrontaliere de tranzacționare.
La fel, țării noastre i s-a oferit unele recomandări în sectorul energiei electrice, printre acestea sunt:
- finalizarea procesului de separare și certificare (unbundling-ul) Moldelectrica;
- prioritizarea construcției liniei electrice aeriene LEA 400 kV Bălți – Suceava;
- integrarea regională a pieței energiei electrice din Republica Moldova prin cuplarea ei cu piețele din Ucraina și România;
- alocarea comună a capacității transfrontaliere pe interconexiunile cu Ucraina și România.
Secretariatul Comunității Energetice, în constatarea sa, a vorbit și despre reformele și recomandările în acest sens în sectorul gazelor naturale. S-a recomandat asigurarea separării și independenței operatorului de transport Moldovatransgaz, aprobarea de către ANRE a tarifelor armonizate pentru serviciul de transport al gazelor naturale, aprobarea legislației secundare pentru implementarea Legii cu privire la gazele naturale.
Borosan spune că a fost monitorizată și autoritatea de reglementare în domeniul energiei.
„În anul 2022 ANRE a continuat să fie activă, în pofida provocărilor cauzate de securitatea aprovizionării cu energie și creșterea prețurilor”, se arată în constatare.
Comunitatea Energetică a monitorizat și autoritatea în domeniul concurenței, dar și autoritatea în domeniul ajutorului de stat: „În anul 2022, Consiliul Concurenței nu a emis nicio decizie sau recomandare privind ajutorul de stat în sectoarele energiei”.
Cu privire la sectorul produselor petroliere, Comunitatea a menționat că acesta este domeniul cu cel mai scăzut nivel de implementare – „din cauza netranspunerii în legislația națională a directivei privind stocurile minime obligatorii de produse petroliere, dar și din cauza că până în prezent nu a fost elaborat Raportul privind monitorizarea calității produselor petroliere”.
Comunitatea Energetică a monitorizat și reformele din sectorul energiei regenerabile, pe cele din sectorul eficienței energetice, a protecției mediului, acțiunii climatice, dar și statisticii energetice.
Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a venit cu o reacție în acest sens: „Mulțumesc tuturor pentru implicare. În doar un 1 an și 5 luni sectorul energetic este altfel. Mergem înainte”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!