Bărbat din Tiraspol, condamnat la închisoare pentru extremism. A criticat războiul din Ucraina și „MGB-ul” transnistrean
Full Article 4 minutes read

Bărbat din Tiraspol, condamnat la închisoare pentru extremism. A criticat războiul din Ucraina și „MGB-ul” transnistrean

Victor Pleșcanov (58 ani), locuitorul orașului Tiraspol care în luna iunie a fost reținut pentru fraza „MGB (instituția de securitate transnistreană) poate „să se c… pe el”, a fost condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare. Potrivit avocatului său, Stepan Popovschii, bărbatul a fost găsit vinovat de „incitare publică la extremism” prin internet.

De la ce a pornit totul?

Pe 23 martie, Pleșcanov a mers împreună cu soția sa la un magazin de țesături și a observat acolo steagul Rusiei, alături de cel transnistrean.

De ce nu e și cel al Ucrainei?”, a întrebat, însă în glumă, nu ca pretenție, explică avocatul. „O să iau materiale de la voi și o să îmi cos steagul Ucrainei și îl voi pune la balcon. Și MGB-ul nu are decât să se c…. pe el”, a continuat acesta și a cumpărat țesături în culorile steagului Ucrainei.

Pe 5 aprilie, Pleșcanov a fost invitat la secția de miliție și anunțat că a fost întocmit un proces verbal pentru „huliganism nu prea grav”, infracțiune pedepsită cu până la 15 zile de arest. De asemenea, milițianul i-a spus că materialele dosarului au fost expediate Ministerului transnistrean de securitate (MGB). Potrivit avocatului, despre infracțiunile de huliganism nu se ocupă serviciul de securitate, ci miliția. Pleșkanov a fost acuzat, însă, și de „încălcarea ordinii publice și limbaj licențios” față de unul dintre vânzătorii magazinului de țesături.

Pe 10 iunie, el a fost plasat în izolatorul de detenție preventivă din Tiraspol pentru cinci zile, iar a doua zi, la domiciliul acestuia au avut loc percheziții, acesta fiind bănuit de „îndemnuri publice la acte de extremism”, infracțiune pedepsită cu amendă sau de la 3 la 5 ani de închisoare.

De menționat că Peșcanov nu are un loc permanent de trai în Transnistria și își câștigă existența datorită muncilor ocazionale în afara țării. Soția sa lucrează într-o firmă locală. Pleșcanov nu este membru al vreunei organizații politice, însă își exprimă activ opiniile pe rețelele de socializare – în susținerea Ucrainei după agresiunea Rusiei.

Ce a decis instanța?

Avocatul Stepan Popovschii a precizat pentru NM că dosarul lui Pleșcanov a fost secretizat, iar apărătorul nu a fost admis la ședințe. Bărbatul nu a fost eliberat. Pe 28 septembrie, el a fost condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare pentru „incitare publică la extremism” prin internet și presă.

Despre acest caz a scris și Asociația Promo-Lex. Potrivit activiștilor, în ciuda eforturilor depuse, la o distanță de aproape 4 luni de la privarea de libertate, soția lui Pleșcanov nu are acces la materialele cauzei inclusiv de la așa numitul avocat delegat, actele cauzei fiind considerate secrete. Totodată soția activistului a avut o singură întrevedere cu el fiind în necunoaștere de starea de sănătate a acestuia la moment. Chiar dacă a depus cerere de recurs împotriva ”sentinței de condamnare”, soția nu crede că va avea vreun efect în privința pedepsei aplicate.

Amintim că, anterior, Chișinău a cerut Tiraspolului să înceteze urmărirea și intimitarea lui Victor Pleșcanov. Informația a fost confirmată pentru NM de către Biroul de reintegrare al Moldovei, care a precizat că acest caz este în vizorul delegației Chișinăului la CUC și a vicepremierului pentru reintegrare Oleg Serebrian. Au fost informați despre acest dosar și participanții la negocieri în format „5+2”, inclusiv și principalul negociator al Tiraspolului, Vitalii Ignatiev. NM a solicitat un comentariu și din partea „MAI”-ului de la Tiraspol, însă nu am primit deocamdată un răspuns.

***

În raportul special cu privire la situația din Transnistria din 2021, ONG-ul internațional Freedom House a inclus regiunea în lista teritoriilor „nelibere”, inclusiv din cauza nerespectării libertăților întrunirilor și a exprimării opiniilor. În ultimii trei ani, în regiune au existat mai multe dosare similare pentru „extremism”. În 2020, jurnalista Larisa Calic (22 de ani) a fost vizată într-un dosar penal pentru cartea „Anul tinereții” («Год молодости»), în care au fost incluse discuții cu tinerii care au trecut recent prin armata din regiunea transnistreană. Autoarea a părăsit Transnistria. Ulterior, pentru acuzații de instigare la extremism a fost arestat și ținut un an în închisoare activistul Ghenadii Ciorba din Rîbnița.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: