psrm.md

Conducerea PSRM s-a întâlnit cu ambasadorul SUA în Moldova. I-au spus că guvernarea le fabrică dosare

Conducerea PSRM a avut o întrevedere, pe 25 mai, cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Socialiștii au spus că au loc mai multe acțiuni de intimidare a reprezentanților opoziției, a membrilor APL-urilor, primarilor și consilierilor și deputaților PSRM.

„Dosarele fabricate sunt intentate la comandă de către guvernarea actuală, în scopul insuflării fricii în rândurile opoziției”, se arată într-un comunicat al PSRM.

La rândul său, oficialul american a adus asigurări că dosarul ex-președintelui țării Igor Dodon „reprezintă un caz de rezonanță, evoluția căruia va fi monitorizată cu atenție de către partenerii americani”.

Pe finalul întrevederii, Vlad Batrîncea a menționat că actuala majoritate parlamentară „respinge cu înverșunare” inițiativele propuse de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, nici un proiect de lege înaintat nefiind examinat în cadrul ședințelor plenare ale Parlamentului.

Amintim că după reținerea lui Dodon, socialiștii au avut și o întrevedere cu ambasadorul UE la Chișinău Jānis Mažeiks.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UNIAN

Industria cărbunelui din Rusia, în criză? Peste 50 de întreprinderi s-au închis deja sau urmează să o facă

Ministrul adjunct rus al Energiei, Dmitri Islamov, a declarat că pe teritoriul Federației Ruse există 51 de întreprinderi din sectorul cărbunelui — mine și cariere — a căror activitate a fost deja oprită sau ar putea fi sistată în viitorul apropiat. Potrivit Ministerului Energiei, pierderile totale ale sectorului pentru perioada ianuarie–mai se ridică la 112,6 miliarde de ruble, iar până la sfârșitul anului ar putea ajunge la 300–350 de miliarde.

Potrivit The Insider, în Rusia există aproximativ 180 de companii din industria cărbunelui. Potrivit estimărilor agenției NKR, cei mai vulnerabili s-au dovedit a fi producătorii mici și mijlocii de cărbune cu potențial energetic, ale căror venituri au scăzut din cauza reducerii încasărilor din export. După interzicerea livrărilor către UE, volumele principale au fost redirecționate către piețele din China (40–45% din exporturi în 2023–2024), India (10–12%) și Turcia (10–15%), unde companiile sunt nevoite să concureze cu alți furnizori.

În luna mai, Guvernul țării a introdus măsuri de sprijin: amânarea plății impozitelor și a contribuțiilor de asigurări până în decembrie 2025, restructurarea datoriilor și programe de redresare financiară. Potrivit lui Islamov, 73 de întreprinderi au solicitat sprijin de stat.

Analiștii anticipează o consolidare a pieței: structurile mai mari ar putea absorbi companiile mai slabe. Partenerul coordonator al grupului Veta, Ilia Jarski, consideră că astfel de tranzacții sunt posibile dacă există acces la finanțare prin credite.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: