Consilierii municipiului Chișinău, aleși pe lista Platformei DA, au rămas fără sprijinul politic al formațiunii
Full Article 3 minutes read

Consilierii municipiului Chișinău, aleși pe lista Platformei DA, au rămas fără sprijinul politic al formațiunii

Biroul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr (DA) a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Decizia a fost anunțată, pe 20 decembrie, după ce consilierii municipali vizați au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor (PSRM) pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”.

Potrivit unui comunicat publicat de Platforma DA, retragerea sprijinului politic față de consilierii municipali ai Platformei DA a fost luată „pentru abaterile grave de la cursul politic promovat de Platforma DA, inclusiv prin acțiunile și declarațiile publice împotriva hotărârilor de partid luate prin vot și pentru prejudicieri grave aduse imaginii partidului”.

Ce s-a întâmplat?

În cadrul ședinței CMC din 20 decembrie, consilierii Platformei DA, alături de cei socialiști, au susținut 4 dintre cele 6 PUZ-uri, despre care Guvernul susține că ar conține „mari încălcări”. Următoarele două urmează a fi examinate în ședința din 21 decembrie.

Consilierii PAS au acuzat Platforma DA și PSRM de corupție.

Alianța PSRM și Platforma DA din CMC și-au vândut voturile mafiei imobiliare din Chișinău. Încă un complex locativ imens într-o zona industrială de la Ciocana (str. Maria Drăgan și Otovasca). Fără infrastructură rutieră și asigurare cu transport public, fără grădinițe și școli publice în apropiere, fără zone de agrement. Acest proiect dezastruos a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței CMC, pe sub masă, la cererea unor consilieri municipali corupți. Cineva din ei va pleca de la ședință cu bani grei sau cu câte un apartament în acele complexe locative pentru care și-au vândut votul”, a menționat Roman Cojuhari și a anunțat că Fracțiunea PAS va sesiza CNA și Procuratura Generală pentru a verifica prezența actelor de corupție și conflicte de interese între consilierii municipali, primarul general și mafia imobiliară.” Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a criticat decizia consilierilor municipali.

Cu regret, Consiliul Municipal Chișinău, totuși, a votat pentru Planurile Urbanistice Zonale care nu respecte normele și sunt cu mari încălcări. Menționez că, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, nu a eliberat aviz general și a solicitat prezentarea corectă a documentelor.  Aceste decizii, pe lângă faptul că sunt ilegale, vor crea mai multe ambuteiaje, vor fi mai puține spații verzi și mai puțin confort pentru locuitorii din Chișinău. Vom sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea acestor documente. În același timp, reiterez apelul către organele de drept pentru a verifica toate ilegalitățile din domeniul construcțiilor”, a comentat Spînu.

Fostul viceprimar Victor Chironda a menționat că toate PUZ-urile votate prevăd construcția a câteva zeci de blocuri locative cu 15-19 nivele, cu mii de apartamente și zeci de mii de metri pătrați de spațiu comercial. Majoritatea la Ciocana.

Aceste partide și acești oameni au promis chișinăuienilor să lupte cu mafia imobiliară și să asigure o dezvoltare echilibrată și durabilă a orașului. Acum o dau cu ”orașul trebuie să se dezvolte” și ”să se expună specialiștii”, a comentat Chironda.

De menționat că fracțiunea Platformei DA din CMC numără 10 consilieri:

1. Năstase Andrei – președintele  Fracțiunii

2. Verbițchi Ruslan – vicepreședintele Fracțiunii

3. Țurcan Ilie – vicepreședintele  Fracțiunii

4. Rusu Aurel – secretarul Fracțiunii

5. Duca Zinaida

6. Gaidău Ina

7. Macovei Ion

8. Rotari Sergiu

9. Tesa Iurie

10. Doroș Aliona


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: