Platforma DA

Consilierii municipiului Chișinău, aleși pe lista Platformei DA, au rămas fără sprijinul politic al formațiunii

Biroul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr (DA) a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Decizia a fost anunțată, pe 20 decembrie, după ce consilierii municipali vizați au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor (PSRM) pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”.

Potrivit unui comunicat publicat de Platforma DA, retragerea sprijinului politic față de consilierii municipali ai Platformei DA a fost luată „pentru abaterile grave de la cursul politic promovat de Platforma DA, inclusiv prin acțiunile și declarațiile publice împotriva hotărârilor de partid luate prin vot și pentru prejudicieri grave aduse imaginii partidului”.

Ce s-a întâmplat?

În cadrul ședinței CMC din 20 decembrie, consilierii Platformei DA, alături de cei socialiști, au susținut 4 dintre cele 6 PUZ-uri, despre care Guvernul susține că ar conține „mari încălcări”. Următoarele două urmează a fi examinate în ședința din 21 decembrie.

Consilierii PAS au acuzat Platforma DA și PSRM de corupție.

Alianța PSRM și Platforma DA din CMC și-au vândut voturile mafiei imobiliare din Chișinău. Încă un complex locativ imens într-o zona industrială de la Ciocana (str. Maria Drăgan și Otovasca). Fără infrastructură rutieră și asigurare cu transport public, fără grădinițe și școli publice în apropiere, fără zone de agrement. Acest proiect dezastruos a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței CMC, pe sub masă, la cererea unor consilieri municipali corupți. Cineva din ei va pleca de la ședință cu bani grei sau cu câte un apartament în acele complexe locative pentru care și-au vândut votul”, a menționat Roman Cojuhari și a anunțat că Fracțiunea PAS va sesiza CNA și Procuratura Generală pentru a verifica prezența actelor de corupție și conflicte de interese între consilierii municipali, primarul general și mafia imobiliară.” Roman Cojuhari, președintele fracțiunii PAS din CMC.

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a criticat decizia consilierilor municipali.

Cu regret, Consiliul Municipal Chișinău, totuși, a votat pentru Planurile Urbanistice Zonale care nu respecte normele și sunt cu mari încălcări. Menționez că, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, nu a eliberat aviz general și a solicitat prezentarea corectă a documentelor.  Aceste decizii, pe lângă faptul că sunt ilegale, vor crea mai multe ambuteiaje, vor fi mai puține spații verzi și mai puțin confort pentru locuitorii din Chișinău. Vom sesiza Oficiul Cancelariei de Stat Chișinău pentru a verifica legalitatea acestor documente. În același timp, reiterez apelul către organele de drept pentru a verifica toate ilegalitățile din domeniul construcțiilor”, a comentat Spînu.

Fostul viceprimar Victor Chironda a menționat că toate PUZ-urile votate prevăd construcția a câteva zeci de blocuri locative cu 15-19 nivele, cu mii de apartamente și zeci de mii de metri pătrați de spațiu comercial. Majoritatea la Ciocana.

Aceste partide și acești oameni au promis chișinăuienilor să lupte cu mafia imobiliară și să asigure o dezvoltare echilibrată și durabilă a orașului. Acum o dau cu ”orașul trebuie să se dezvolte” și ”să se expună specialiștii”, a comentat Chironda.

De menționat că fracțiunea Platformei DA din CMC numără 10 consilieri:

1. Năstase Andrei – președintele  Fracțiunii

2. Verbițchi Ruslan – vicepreședintele Fracțiunii

3. Țurcan Ilie – vicepreședintele  Fracțiunii

4. Rusu Aurel – secretarul Fracțiunii

5. Duca Zinaida

6. Gaidău Ina

7. Macovei Ion

8. Rotari Sergiu

9. Tesa Iurie

10. Doroș Aliona


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: