Consiliul Europei a raportat atacurile „hackerilor pro-ruși” asupra site-ului NewsMaker, din septembrie
Full Article 2 minutes read

Consiliul Europei a raportat atacurile „hackerilor pro-ruși” asupra site-ului NewsMaker, din septembrie

Consiliul Europei a publicat, pe 20 decembrie, un raport potrivit căruia „cel puțin trei site-uri de știri din Republica Moldova au fost supuse atacurilor DDoS”, „coordonate de hackeri pro-ruși”, în septembrie curent. Consiliul Europei a raportat inclusiv atacul asupra NewsMaker – respins cu succes de sistemul de securitate al site-ului.

Tentativa de atac cibernetic asupra site-urilor a trei publicații din Moldova, inclusiv NewsMaker, a fost raportată pe platforma pe care Consiliul Europei raportează despre amenințări grave la adresa siguranței jurnaliștilor și a libertății presei în Europa, secțiunea Alerte.

„Newsmaker.md, Ziarul de Gardă și Nokta.md au fost atacate în diferite momente ale zilei. Newsmaker.md a raportat că a reușit să își protejeze site-ul”, se arată pe site-ul Consiliului Europei.

Instituția europeană a mai precizat că atacurile asupra unuia dintre site-uri au început după ce grupul de hackeri pro-rus „Armata Cibernetică a Poporului” a acuzat Guvernul Republicii Moldova, pe canalul său Telegram, că a refuzat să ramburseze datoria către Gazprom pentru aprovizionarea cu gaz.

***

Amintim că site-ul NewsMaker.md a fost atacat de hackeri pe 25 septembrie, concomitent cu atacurile raportate asupra site-urilor companiilor energetice, mass-media și ministerelor din Republica Moldova. Atacul a început la aproximativ 21:30 și a durat circa un minut și jumătate, până la două minute. În acest timp, site-ul a primit aproximativ 150 de mii de solicitări. Aproape toate au venit de la aceeași adresă IP asociată cu un centru de date din Moscova. Sistemul de securitate NewsMaker.md a respins cu succes atacul hackerilor.

Pe 26 septembrie, site-ul NewsMaker.md a fost din nou atacat. De data aceasta a fost un atac DDoS puternic, cu un volum de până la un milion de solicitări pe minut. Sistemul de securitate a reușit să respingă cu succes și acest atac.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: