Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a acceptat, pe 17 noiembrie, demersurile procurorului general interimar, Ion Muntean, care a cerut suspendarea din funcție a Mirandolinei Sușițcaia, cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz în serviciu. Decizia a fost luată de plen, după peste o oră de dezbateri, în ședință închisă. Un membru CSP a formulat o opinie separată.
La ședința în care a fost decisă soarta Mirandolinei Sușițcaia a participat inclusiv procurorul general interimar, Ion Munteanu. La fel, a fost prezentă însăși acuzatoarea și avocatul acesteia.
Hotărârea CSP nu este definitivă. Ea poate fi atacată într-o instanță superioară, în condițiile legii.
Precizăm că Mirandolina Sușițcaia, pe care presa a etichetat-o drept „procurorul lui Platon”, a scăpat de mai multe ori de suspendare. Subiectul, deși a figurat pe ordinea de zi a mai multor ședințe CSP, a fost amânat de fiecare dată. Ultima dată, subiectul a fost amânat pe data de 15 noiembrie, curent, după ce unul din cei nouă membri ai CSP, reuniți azi în ședință, s-a abținut de la examinarea subiectului.
Amintim că Mirandolina Sușițcaia este procurorul care a anchetat dosarele omului de afaceri Veaceslav Platon. În 2021, printr-un ordin al procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, Sușițcaia a fost retrasă din acest dosar. Ulterior, Robu a expediat un demers la CSP și a cerut suspendarea din funcție a procurorului anticorupție, Mirandolina Sușițcaia. De atunci, CSP a tot examinat cererea.
Procurorul a intrat în vizorul presei după ce, fiind conducătorul grupului de urmărire penală care a investigat schema „Laundromat”, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor moldoveni, implicați în spălătoria rusească. Sușițcaia le-a raportat superiorilor că nu există probe în dosarul respectiv. Procurorul s-a eschivat însă să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă informații despre dosar.
Schema „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de spălare de bani din istorie, se referă la zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din Republica Moldova.
În prezent, Sușițcaia este cercetată pentru îmbogățire ilicită și abuz de putere.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!