chisinau.md

Construcția de la „Mezon” din Chișinău. Poate fi construit un complex rezidențial deasupra minei?

Pe teritoriul uzinei „Mezon” din Chișinău ar putea fi construit un complex rezidențial și o grădiniță. Acest lucru este prevăzut în proiectul „PUZ Mezon”, care a fost publicat de pretura Rîșcani. Dar sub acest teren se află mina de piatră din Chișinău. NM a studiat proiectul și a discutat cu experți pentru a vedea dacă această construcție este sigură și care sunt riscurile.

Ce prevede „PUZ Mezon” ?

Proiectul planului urbanistic zonal (PUZ), care poate fi numit „PUZ Mezon”, cuprinde teritoriul din perimetrul străzilor Matei Basarab – Florilor – Studenților – Bulevardul Moscova. Terenul pe care se propune construirea complexului rezidențial este puțin mai mic decât acest perimetru și include teritoriul uzinei „Mezon” și o policlinică abandonată. Actualul Plan Urbanistic General al orașului Chișinău, aprobat încă în 2007, prevede că acest teritoriu este destinat amenajărilor industriale și scopurilor sociale. De aceea avem nevoie de un PUZ care va schimba destinația terenului.

Autorizația de dezvoltare a „PUZ Mezon” a fost semnată în data de 26 iunie 2023 de către viceprimarul municipiului Chișinău, Ilie Ceban. Primăria a eliberat și o autorizație de proiectare, iar Direcția Generală Arhitectură Chișinău a emis un plan de amplasare a imobilelor.

Mina din Chișinău trece pe sub terenul „PUZ Mezon” și ocupă aproximativ o treime din terenul destinat construcției complexului rezidențial. În schemă mina este indicată printr-un pătrat mare. Ea este situată în partea de nord a lotului.

Proiectul „PUZ Mezon” prevede transformarea unei zone industriale într-una mixtă, care va include funcții rezidențiale cu dotări suplimentare și infrastructură asociată (comerț/oficiu/servicii), precum și funcții educaționale. În plus, teritoriul clinicii abandonate (număr cadastral 0100413216) este planificat să fie transformat într-o zonă cu funcție rezidențială. Pe terenul de construcție se propune stabilirea numărului de etaje de la P+2E la P+21E – de la 2 la 21 etaje cu parter).

În document se menționează că la etapa de elaborare a studiului de fezabilitate, care a precedat elaborarea „PUZ Mezon”, s-a depistat că nu există instituții de învățământ preșcolar și școli primare în această zonă. Așadar, în cadrul complexului rezidențial se propune construirea unei grădinițe combinate cu clase primare pentru 470 de copii, câteva instituții de învățământ și centre pentru copii la parterul clădirilor de locuit cu o capacitate totală de aproape 220 de locuri.

Expertul în domeniul urbanismului, Roman Guneavîi, într-un interviu acordat NM, a menționat că, conform procedurii, Ministerul Infrastructurii trebuie să emită un aviz privind proiectul „PUZ Mezon”  și abia atunci Consiliul Municipal Chișinău va putea vota proiectul.

Cât de sigură este construcția pe acest teren?

Consilierul municipal al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Aneta Dabija a scris despre faptul că proiectul „PUZ Mezon” este în curs de elaborare și că municipalitatea vrea să schimbe destinația acestui teren. Ea a mai scris că în urmă cu aproximativ doi ani, a fost prezentat un studiu de fezabilitate care preciza că acest teren s-ar putea prăbuși în 20-30 de ani dacă nu va fi elaborat un proiect de modernizare și reabilitare a minei. Prăbușirea ar putea afecta 160 de mii de oameni care locuiesc în zonă.

În proiectul „PUZ Mezon” se mai precizează că în 2002 a fost efectuată o examinare tehnică a stării și a stabilității săpăturilor de pe terenul atribuit întreprinderii Mina Chișinău și au fost identificate trei zone de risc. În acest sens, s-a recomandat efectuarea unor cercetări suplimentare.

Roman Guneavîi consideră, de asemenea, că este necesar să fie efectuat un studiu al acestui teren și al minei în sine, deoarece proiectul „PUZ Mezon” prevede o modificare a încărcăturii. Fără un studiu amănunțit, este imposibil să se stabilească cât de sigură va fi construcția. „Trebuie să facem niște cercetări. Nu cred că le-a executat cineva. Vorbim despre un obiect mare. Nu este nimic complicat în construcția în sine, deoarece există proiecte de inginerie foarte complexe în lume. Avem nevoie doar de cercetări independente serioase, dar nu sunt sigur că există specialiști de așa nivel în Moldova”, a spus Guneavîi.

În plus, potrivit acestuia, Ministerul Infrastructurii consideră că toate planurile urbanistice zonale ar trebui considerate ca parte a Planului General, care nu a fost încă actualizat. „Pe de o parte, legislația noastră ne permite să elaborăm PUZ, dar, pe de altă parte, acestea trebuie corelate cu Planul General. Este greșit să luăm în considerare fiecare cartier separat de planul general, pretinzând că este doar un document care ar trebui să stea pe masă”, a subliniat expertul.

***

Pretorul sectorului Râșcani va desfășura pe 5 februarie consultări publice cu privire la proiectul „PUZ Mezon”. Părțile interesate pot participa la dezbaterea proiectului de plan urbanistic zonal.

Mai multe despre noile planuri de urbanism zonal puteți citi în materialul „PUZ din mânecă” .


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Creditele de la Victoriabank — 100% online, pentru persoane fizice și IMM-uri

Victoriabank lansează o platformă digitală integrată pentru accesarea creditelor, dedicată atât clienților persoane fizice, cât și întreprinderilor mici și mijlocii — Cabinetul de Credit. Această soluție modernă permite obținerea online a mai multor tipuri de finanțare, eliminând drumurile la bancă și birocrația inutilă. Inițiativa face parte din strategia băncii de digitalizare a serviciilor bancare și răspunde cererii tot mai mari pentru produse financiare rapide, accesibile și ușor de utilizat. 

Clienții persoane fizice pot aplica acum, în doar câțiva pași simpli, pentru Credit Express Online sau cardurile de credit STAR Card și STAR Card Platinum. Procesul de completare a cererii este complet digital, iar contractul de credit poate fi semnat direct în Cabinetul de Credite sau la cea mai apropiată sucursală Victoriabank. Totul se desfășoară în condiții de maximă siguranță și cu pachet minim de documente. 

Pentru segmentul de business, în Cabinetul de Credit, Victoriabank oferă credite pentru capital circulant, investiții, linii de credit, overdrafturi sau garanții bancare. Întregul proces este gândit pentru eficiență maximă: utilizatorii își creează un cont securizat, completează cererea, încarcă documentele necesare și primesc rapid un răspuns din partea băncii. Semnătura digitală finalizează procesul, iar fondurile ajung direct în contul companiei. 

Platforma reduce semnificativ timpul de obținere a unui împrumut și oferă o experiență intuitivă, ghidată pas cu pas, în care transparența și securitatea datelor sunt prioritare. 

„Pentru clienții noștri, rapiditatea, simplitatea și accesul online la servicii bancare au devenit esențiale. Cu ajutorul acestei platforme digitale, le oferim o soluție completă prin care pot obține un credit rapid, fără drumuri la bancă și fără dosare voluminoase. Este un pas firesc către o bancă mai bine adaptată ritmului vieții moderne”, a declarat Oleg Romanciuc, Director Direcția Vânzări Online, Victoriabank. 

Prin lansarea Cabinetului de Credit, Victoriabank își consolidează poziția printre instituțiile financiare care oferă o experiență bancară modernă, adaptată nevoilor reale ale clienților. Accesul la finanțare devine astfel mai simplu și mai rapid ca niciodată — un avantaj esențial pentru cei care vor să ia decizii în cunoștință de cauză și în timp util. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: