Construcția stației back-to-back de la Vulcănești de 600 MW nu mai este justificată tehnic și economic. Este concluzia unui studiu al Băncii Mondiale, prezentat pe 4 noiembrie în cadrul unei mese rotunde, la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltări Regionale.
Studiul evaluează fezabilitatea tehnică și economică a investiției în construcția stației back-to-back (BtB) de la Vulcănești de 600 MW, în condițiile în care beneficiul major al acesteia, de integrare în piața europeană unică de energie electrică, a dispărut, odată cu sincronizarea în regim de urgență, a sistemelor electroenergetice ale Ucrainei și Moldovei, cu Sistemul de Energie Continental European ENTSO-E.
În opinia autorilor, analizele arată o valoare actuală netă negativă, de cel puțin 272 mil. euro, ceea ce denotă că beneficiile potențiale ale proiectului nu depășesc costurile, fapt ce nu mai justifică implementarea acestuia.
Totodată, autorii susțin că investiția alternativă în construcția noii linii electrice aeriene (LEA) de 400 KW Bălți-Suceava, care pe lângă faptul că arată o valoare netă pozitivă de cel puțin 29 mil. euro, va avea, de asemenea, un rol semnificativ în asigurarea securității aprovizionării cu energie electrică.
În același timp, analizele studiului au confirmat necesitatea și importanța construcției, în continuare, a LEA de 400 KW, Chișinău-Vulcănești, indiferent de existența sau inexistența stației BtB.
Secretarul de stat în domeniul energetic, Constantin Borosan, a subliniat în cadrul evenimentului că circumstanțele create la nivel regional au accelerat sincronizarea la sistemul energetic european și, în acest context, era necesar să fie identificată o alternativă tehnică pentru stația back-to-back de la Vulcănești, construcția căreia nu mai este justificată economic. „Acest lucru ne va permite realocarea investiției pentru realizarea altor proiecte importante de securitate energetică”, a accentuat Constantin Borosan.
***
Amintim că, în luna mai 2022, lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești au fost declarate lucrări de utilitate publică de interes național. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Legislativ.
Lucrările de construcție urmau să fie efectuate în cadrul Proiectului ”Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza I”, cu un buget total de 260 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani. Guvernul planifica să demareze procedura de achiziție a terenurilor necesare pentru construcția celor circa 158 kilometri de linie electrică de înaltă tensiune și construcția stației de conversie Back-to-Back Vulcănești.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!