Facebook/Consulatul României la Bălți

Consulatul României la Bălți își reia activitatea pentru public. Mai multe servicii au fost reprogramate

Activitatea cu publicul din cadrul Consulatului României la Bălți va fi reluată din data de 30 septembrie. Anterior, aceasta a fost sistată din cauza depistării mai multor cazuri de infectare cu COVID-19.

Astfel, începând cu joi, 30 septembrie, vor fi reluate serviciile consulare pentru depunerea jurământului de credință, obținerea acordului șefului de misiune pentru depunerea la sediul ANC a jurământului de credință față de România, vize și înregistrare nașteri.

Sesiunea de depunere a jurământului de credință față de România, din data de 1 octombrie 2021, a fost replanificată pentru data de 8 octombrie 2021.

Serviciile consulare suspendate în contextul măsurilor anti-covid vor fi reprogramate după cum urmează:
– depunerea jurământului de credință: din 27 septembrie în 4 octombrie, din 28 septembrie în 5 octombrie, din 29 septembrie în 6 octombrie;
– vize: din 28 septembrie în 5 octombrie, din 29 septembrie în 6 octombrie;
– acte de stare civilă: la o dată care va fi stabilită ulterior, după revenirea la regimul de lucru normal.

„Pe fondul înmulțirii cazurilor de infectare cu Covid-19 și a includerii municipiul Bălți în gradul de alertă – cod roșu, vă rugăm, insistent, să vă prezentați la sediul Consulatului doar la ora programării primite, în scopul evitării aglomerării și a respectării măsurilor de prevenire și control a infecției Covid-19, dispuse de către autoritățile competente”, se arată în declarația reprezentanților Consulatului.

Accesul în incinta Oficiului consular va fi permis cu respectarea următoarele condiții:
– Purtarea obligatorie a măștii de protecție facială;
– Utilizarea soluțiilor dezinfectante puse la dispoziție;
– Lipsa simptomelor asociate COVID-19 (temperatură ridicată, tuse, rinoree, respirație dificilă);
– Păstrarea distanței fizice, de minimum 1,5 m;
– Respectarea indicațiilor personalului consular în vederea menținerii ordinii;
– Păstrarea curățeniei, inclusiv în spațiile sanitare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: