Consultări la Parlament asupra unui proiect de lege privind prevenirea hărțuirii sexuale la locul de muncă
Full Article 2 minutes read

Consultări la Parlament asupra unui proiect de lege privind prevenirea hărțuirii sexuale la locul de muncă

La Parlament vor avea loc consultări publice asupra unui proiect de lege menit să contribuie la prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale la locul de muncă.

Deputata Angela Munteanu-Pojoga, secretara Comisiei drepturile omului și relații interetnice, a menționat că noua inițiativă legislativă prevede modificarea și completarea mai multor acte legislative, inclusiv Codul muncii, Legea cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați, Codul contravențional, Legea sindicatelor.

Consultările publice vor avea loc marți, 21 decembrie 2021, începând cu ora 10:00, la sediul Parlamentului Republicii Moldova. Doritorii de a participa la consultări sunt rugați să confirme participarea, până la ora 17:00, data de 20 decembrie 2021, la adresa electronică: [email protected]. La audierile publice sunt invitate toate persoanele interesate de subiectul supus dezbaterii.

Într-un interviu pentru G4Media.ro, Alina Andronache, expertă pe drepturile femeilor și a egalității de șanse, a menționat că legislația din Republica Moldova privind hărțuirea sexuală este foarte ambiguă: „Nu ajungem să cunoaștem adevărata amploare a acestui fenomen pentru că nici nu avem studii focusate doar pe hărțuire sexuală la locul de muncă sau la locul de studii. Niciun document nu interzice aceste fenomene în actuala legislație sau anumite mecanisme de raportare a lor. Dacă ar fi ca cineva să raporteze hărțuirea sexuală la locul de muncă, legea este atât de lacunară, că în mare parte ajung doar acele cazuri care deja sunt în forme grave. Formele medii sau ușoare nici nu ajung în instanțe. Noi nici nu cunoaștem adevărata situație.

De asemenea, Alina Andronache este autoarea unui studiu publicat recent cu privire la incidența fenomenului hărțuirii sexuale în instituțiile de învățământ. Datele cercetării au arătat că majoritatea elevilor și studenților nu percep formele subtile drept cazuri de hărțuire sexuală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: