Continuă războiul dintre Primărie și Ministerul Culturii? Ceban pasează responsabilitatea pentru clădirea care a ars în capitală
Full Article 5 minutes read

Continuă războiul dintre Primărie și Ministerul Culturii? Ceban pasează responsabilitatea pentru clădirea care a ars în capitală

Primarul municipiului Chișinău Ion Ceban a comentat incendiul din interiorul clădirii care urma să devină Centrul cultural „Eugen Doga”. Potrivit edilului, în edificiu se adună consumatorii de droguri și s-ar înregistra și cazuri violențe. Ceban a acuzat Ministerul Culturii de „tergiversări birocratice” și că nu ar acționa pentru ca edificiul să fie trecut „or în proprietatea municipiului Chișinău, ori în proprietatea Ministerului Culturii” pentru a fi deschis un centru în numele maestrului Eugen Doga. 

Primul subiect pe care vreau să-l abordez este clădirea istorică din strada Micle și Alecsandri, unde în această dimineață a fost un incendiu și unde de un timp foarte îndelungat menționăm că este un punct unde se adună consumatorii de droguri, alcool. Fac abuz, se întâmplă violențe”, a spus Ceban pe 12 iulie, la ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău.

Edilul a adăugat că „de doi ani de zile Primăria municipiului Chișinău încearcă să treacă toate procedurile pentru a deschide acolo Centrul cultural Doga”.

Însăși maestrul a ales această clădire și am pregătit tot pachetul de acte, am mers la Ministerul Culturii pentru a trece această construcție în gestiunea completă a Primăriei, pentru a deschide acest Centru cât maestrul este în viață. Din cauza unor tergiversări birocratice… la Ministerul Culturii este cel mai prost ministru din toate timpurile care au existat”, a spus Ceban.

Au fost pierdute și surse financiare pe care urma să ne ofere colegii din România”, a menționat el.

Am scos tone de gunoi de acolo, iar miza unora de la guvernare a fost să deschidă acolo o vinotecă. Cel puțin asta este ceea ce s-a vehiculat prin culoarele Ministerului Culturii și Cancelariei de Stat. Spre mare regret, maestrul a trebuit să ajungă la doamna președinte și peste tot ca într-o formulă sau alta să încercăm să mișcăm lucrurile pentru partea asta birocratică. Simplu – să fie trecut din proprietatea Republica Moldova or în proprietatea municipiului Chișinău, ori în proprietatea Ministerului Culturii – și să se ocupe Ministerul Culturii. Până în ziua de astăzi, nu am văzut nici un proiect de care să se ocupe Ministerul Culturii”, a declarat Ceban.

El a adăugat că autoritățile capitalei nu au renunțat de la deschiderea Centrului în numele compozitorului Eugen Doga.

O să continuăm să luptăm pentru a deschide Centrul cultural Doga acolo. Sunt și bani prevăzuți în buget, dar nu putem face nimic atât timp cât batem pasul pe loc cu hârtiile”, a conchis el.

Amintim că pompierii au fost alertați pe 12 iulie pentru a lichida un incendiu care s-a produs într-o clădire abandonată din centrul capitalei, care anterior a fost sediu de procuratură și urma să devină centru cultural în numele compozitorului Eugen Doga. Pentru NM, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au declarat că stabilesc circumstanțele cazului și că incendiul a fost lichidat fără a fi înregistrate victime.

TV8.md a scris recent că din cauza procedurilor birocratice, procesul de reabilitare a clădirii, început în toamna anului 2021, încă mai durează. Clădirea, cândva sediul procuraturii, are vecini faimoși – Teatrul Republican „Luceafărul”, iar la câțiva pași distanță se află Ministerul de Interne, au precizat jurnaliștii.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan a declarat pentru sursa citată că edificiul, conform legii, aparține statului Republicii Moldova.

Ideea organizării în această clădire a unui centru de creație „Eugen Doga” noi o salutăm și o susținem cu ardoare, doar că cea mai scurtă cale este calea legală.  (…) Deoarece este monument istoric, Ministerul Culturii poate reprezenta statul și deveni gestionarul – proprietarul acestui bun. Abia după ce ministerul va deveni proprietar, vom putea pune întrebarea ce facem cu el: sa-l transmitem Direcției Cultură a municipiului Chișinău pentru înființarea centrului Eugen Doga. Doar devenind proprietar, noi putem transmite. Ceea ce vor colegii de la primărie, este să le dăm acordul ca ei să-și înregistreze direct dreptul de proprietate. Eu nu văd cum aș putea da acordul la un bun care nu-mi aparține”, a declarat ministrul.

***

Menționăm că autoritățile capitalei și reprezentanții Ministerului Culturii au divergențe și pe subiectul lucrării de pe strada pietonală. Recent, edilul Ion Ceban a publicat pe rețelele de socializare o imagine cu „brandul Republicii Moldova – Pomul Vieții”, aplicat în pavaj pe aleea din bulevardul Grigore Vieru. „Pomul Vieții” unește pietonala Eugen Doga, pe care au fost imitate clapele unui pian, cu un covor tradițional. Lucrarea a fost criticată de unii pe online, de alții – apreciată. Ministrul Culturii Sergiu Prodan a declarat că pavajul de pe aleea din bulevardul Grigore Vieru a fost făcut ilegal, întrucât nu au fost acte permisive de construcție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: