Continuăm să cumpărăm energie electrică de la Cuciurgan. Energocom a prelungit contractul de achiziție
Full Article 2 minutes read

Continuăm să cumpărăm energie electrică de la Cuciurgan. Energocom a prelungit contractul de achiziție

SA Energocom a prelungit, pe 27 februarie, pentru luna martie, contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES). Astfel, conform prognozelor, urmează să fie procurate aproximativ 244 mii MWh, ceea ce constituie 88% din necesarul de energie pentru malul drept al Nistrului.

Întreprinderea a anunțat că prețul rămâne același ca în precedentele trei luni – 73 USD/MWh.

Totodată, SA Energocom va continua să procure energie electrică de la compania românească SN Nuclearelectrica SA, câte 30 MWh bandă pe timp de zi și câte 10 MWh bandă pe timp de noapte. În total, în luna martie, electricitatea prognozată să fie achiziționată de la SN Nuclearelectrica SA constituie circa 18 mii MWh (sau 6,5% din necesar). Prețul energiei, conform acestui contract, este de 450 RON/MWh (aproximativ 91 de euro/ MWh).

Până în noiembrie, Moldova a cumpărat 67% din volumul de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, la prețul de 62,5 dolari MW/h. Alte 33% erau anterior importate din Ucraina, însă după ce Rusia a bombardat mai multe obiecte de infrastructură energetică, Kievul a anunțat despre sistarea operațiunilor de export a energiei.

Din data de 1 Noiembrie, Moldova a suspendat achiziția de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar timp de trei săptămâni a cumpărat electricitate de la bursa din România.

Pe 3 decembrie, Chișinăul a încheiat un nou contract cu Tiraspolul, privind livrarea energiei electrice, la prețul de 73 de dolari pentru un MWh. În schimb, SA „Moldovagaz” s-a angajat să livreze în stânga Nistrului 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale.

Fostul vicepremierul Andrei Spânu a declarat  că a fost „o decizie dificilă”, care „îl va costa scump din punct de vedere politic”. Iar președinta țării Maia Sandu a declarat că are „niște întrebări” cu privire la condițiile în care a fost semnat contractul cu Centrala de la Cuciurgan, controlată de Tiraspol.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: