Copil de 5 luni din Chișinău, diagnosticat cu rujeola, după ce a călătorit cu părinții în România. Este al treilea caz, în mai puțin de 2 luni
Full Article 2 minutes read

Copil de 5 luni din Chișinău, diagnosticat cu rujeola, după ce a călătorit cu părinții în România. Este al treilea caz, în mai puțin de 2 luni

Un copil de cinci luni, din municipiul Chișinău, a fost diagnosticat cu rujeola. Anunțul a fost făcut de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Potrivit sursei, la moment bebelușul este internat în spital, unde primește tratament. Cazul a fost confirmat în urma analizelor efectuate în laboratorul Agenției.

Potrivit ANSP, cazul este de import, copilul împreună cu părinții aflându-se, în ianuarie în România – țară în care a fost declarată epidemie de rujeola în decembrie 2023.

Potrivit sursei, bebelușul nu a primit vaccinul ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, deoarece nu a atins vârsta eligibilă pentru vaccinare, conform Calendarului național de imunizări. De menționat că în Moldova, vaccinul ROR este administrat în trei doze: la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

De la începutul anului curent, în țară, au fost înregistrate trei cazuri confirmate de rujeolă, dintre care unul de import. Potrivit ANSP, cazurile nu au legătură epidemiologică între ele.

Ce este rujeola

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecție a urechii, pneumonie, encefalită, orbire și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18 persoane, cel mai des fiind afectați copiii.

Tratament specific pentru rujeolă nu există, dar, potrivit specialiștilor ANSP, putem preveni boala prin vaccinare.  Vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: