imagine simbol

Copilul de 2 ani, care a căzut în gol de la etajul 8 al unui bloc din Chișinău, se află în comă

Copilul de doi ani, care a căzut în gol de la etajul opt al unu bloc de locuit din Chișinău, se află în comă de gradul III. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu, pentru ProTV. Cazacu susține că minora este internată în secția de reanimare, după ce a fost preluată în stare extrem de gravă. La moment, starea de sănătate a copilei rămâne, deocamdată, neschimbată.

„La internare, starea pacientei se califică ca fiind extrem de gravă, fiind transferată imediat în secție de reanimare și terapie intensivă, unde se află și până la moment. De ieri și până azi nu se atestă o evoluție esențială, nici pozitivă, nici negativă. Are mai multe traumatisme. Este în comă de gradul III”, a declarat purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu.

Amintim că o fetiță de doar 2 ani a ajuns la spital, după ce a căzut de la etajul 8 al unui bloc de locuit. Cazul a avut loc în sectorul centrul al municipiului Chișinău pe 13 iunie. Potrivit oamenilor legii, copila a căzut în gol după ce s-a urcat pe pervaz, geamul fiind deschis. Minora s-a sprijinit de plasa pentru țânțari, care a cedat, însă, greutății fetiței.

Menționăm că oamenii legii au venit cu un apel către părinți, în contextul incidentului tragic. Poliția îndeamnă părinții să supravegheze copiii în permanență, în special dacă locuiesc la bloc. Dacă nu sunt lângă copil, chiar și pentru câteva clipe, părinții sunt îndemnați să închidă toate geamurile. La fel, părinții sunt îndemnați să explice minorilor despre acest pericol de la cea mai fragedă vârstă, să nu plaseze mobilierul lângă geamuri, pentru a exclude accesul direct la pervaz și să blocheze ferestrele și mânerele cu utilaje speciale.

De la începutul anului, peste 50 de copii au căzut de la înălțime în Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Apă potabilă gratuită în Aeroportul Chișinău: ce trebuie să cunoască pasagerii

Pasagerii Aeroportului Internațional Chișinău vor putea beneficia de apă potabilă gratuită. În incinta aerogării au fost instalate puncte de alimentare cu apă. Potrivit reprezentanților Aeroportului, pasagerii trebuie să aibă o sticlă reutilizabilă, pe care o pot umple în funcție de necesitate.

Punctele speciale cu apă potabilă gratuită au fost instalate pe 10 iulie. „Tot ce trebuie să faceți este să aveți o sticlă reutilizabilă și să o umpleți ori de câte ori simțiți nevoia. Așa, vă bucurați de confort și, în același timp, contribuiți la protejarea mediului înconjurător”, au comunicat reprezentanții aerogării.

Potrivit reprezentanților Aeroportului, locurile amenajate cu apă potabilă se află în următoarele zone:

– în fața Terminalului;

– lângă Porțile de îmbarcare;

– la „Sosiri”.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Maia Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

În luna ianuarie 2025, reprezentanții Aeroportului Chișinău au anunțat demararea unui „proiect amplu de extindere a terminalului”. Se menționa că lucrările vor începe în primăvara anului curent și se vor finaliza în toamna 2025.

Începând cu 1 martie 2025, întreprinderea de stat Aeroportul Internațional Chișinău își gestionează de sine stătător cele trei restaurante din incinta aerogării. Până atunci, acestea erau gestionate de o companie. Cele trei restaurante făceau parte din licitațiile pentru închirierea spațiilor comerciale din zona Duty Free a aeroportului, care au fost organizate, dar au eșuat.

Pe 16 martie, directorul Agenției Proprietății Publice Roman Cojuhari a fost întrebat dacă duty-free-urile la fel o să fie administrate de către întreprinderea de stat. „Spre asta mergem. (…) Totul va fi bine, de aceea, nu au fost preluate toate spațiile odată. Întreprinderea să aibă timp să se pregătească. (…) În următoarele luni, aeroportul va anunța, vor fi preluate toate spațiile”, a declarat Cojuhari la TV8. La sfârșitul lunii aprilie, din zona Duty Free a aeroportului din Chișinău au fost scoase produsele și rafturile. Reprezentanții aerogării au explicat că acțiunea este parte „a unei etape importante în procesul de modernizare a infrastructurii aeroportuare” și au menționat că începând cu 1 mai vor prelua „gestionarea directă a spațiilor comerciale destinate segmentului Travel & Retail”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: