Prețul la petrol continuă să scadă pentru a șasea zi consecutiv, pe fondul răspândirii coronavirusului de tip nou. Este cea mai mare cădere săptămânală din ultimii patru ani, notează Economic Times, vineri, 28 februarie.
Astfel, un baril West Texas Intermediate (WTI) fiind cotat la $56.36, iar un baril Brent în jurul cifrei de $50.83.
Virusul, care a ucis peste 2700 de oameni în China, a fost depistat în 46 de state. Investitorii se tem că focarul s-ar putea transforma într-o pandemie și ar putea provoca daune majore economiei globale.
În acest context, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunţat organizarea unei conferinţe în intervalul 5-6 martie, aparent pentru a discuta o reducere de producţie, scrie B1. Această propunere a fost înaintată chiar la începutul lunii februarie de către Arabia Saudită – liderul de facto al OPEC. Măsură nu ar fi fost susţinută de Rusia, dar ar fi fost suținută de Iran şi de Algeria, ea însăși cerând adoptarea unor de „măsuri de corectare” în „interesul tuturor” (ale membrilor OPEC).
Iar zilele trecute, Arabia Saudită a anunţat planuri de reducere a exporturilor zilnice de petrol către China cu 500.000 de barili.
Ce țări ar putea fi serios afectate de această evoluţie
În principal ţările ale căror bugete depind de vânzarea de resurse energetice (mai toți membri OPEC), dar care au şi costuri ridicate producţie.
În 2016, atunci când preţul barilului a atins tot cifra de aproximativ 45 de dolari, foarte mult de suferit a avut Rusia, care-şi vindea petrolul în pierdere. Asta din cauza faptului că Rusia are şi costuri de producţie foarte ridicate: aproximativ 42 de dolari per baril onshore şi 44 de dolari per baril offshore, conform datelor centralizate de IHS Markit, în 2019.
Şi Arabia Saudită a avut de suferit, însă nu atât de mult precum Rusia. Asta datorită faptului că saudiţii au costuri de producţie mici (aproximativ 17 dolari per baril). Prin urmare, Arabia Saudită va continua să obţină profit din petrol, chiar şi dacă preţul actual la petrol se va menţine pentru o lungă perioadă de timp -ceea ce e improbabil.