Reuters

Coronavirusul provoacă ieftinirea petrolului. Este cea mai mare cădere săptămânală din ultimii patru ani

Prețul la petrol continuă să scadă pentru a șasea zi consecutiv, pe fondul răspândirii coronavirusului de tip nou. Este cea mai mare cădere săptămânală din ultimii patru ani, notează Economic Times, vineri, 28 februarie.

Astfel, un  baril West Texas Intermediate (WTI) fiind cotat la $56.36, iar un baril Brent în jurul cifrei de $50.83.

Virusul, care a ucis peste 2700 de oameni în China, a fost depistat în 46 de state. Investitorii se tem că focarul s-ar putea transforma într-o pandemie și ar putea provoca daune majore economiei globale.

În acest context, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a anunţat organizarea unei conferinţe în intervalul 5-6 martie, aparent pentru a discuta o reducere de producţie, scrie B1. Această propunere a fost înaintată chiar la începutul lunii februarie de către Arabia Saudită – liderul de facto al OPEC. Măsură nu ar fi fost susţinută de Rusia, dar ar fi fost suținută de Iran şi de Algeria, ea însăși cerând adoptarea unor de „măsuri de corectare” în „interesul tuturor” (ale membrilor OPEC).

Iar zilele trecute, Arabia Saudită a anunţat planuri de reducere a exporturilor zilnice de petrol către China cu 500.000 de barili.

Ce țări ar putea fi serios afectate de această evoluţie

În principal ţările ale căror bugete depind de vânzarea de resurse energetice (mai toți membri OPEC), dar care au şi costuri ridicate producţie.

În 2016, atunci când preţul barilului a atins tot cifra de aproximativ 45 de dolari, foarte mult de suferit a avut Rusia, care-şi vindea petrolul în pierdere. Asta din cauza faptului că Rusia are şi costuri de producţie foarte ridicate: aproximativ 42 de dolari per baril onshore şi 44 de dolari per baril offshore, conform datelor centralizate de IHS Markit, în 2019.

Şi Arabia Saudită a avut de suferit, însă nu atât de mult precum Rusia. Asta datorită faptului că saudiţii au costuri de producţie mici (aproximativ 17 dolari per baril). Prin urmare, Arabia Saudită va continua să obţină profit din petrol, chiar şi dacă preţul actual la petrol se va menţine pentru o lungă perioadă de timp -ceea ce e improbabil.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

socialistii.md

„Provocare politică”. Reacția socialiștilor la informațiile despre plătirea participanților la mitingul organizat în capitală

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 26 iulie.

Acuzațiile lansate astăzi la adresa participanților la miting nu sunt altceva decât o provocare politică, menită să discrediteze un protest legitim al cetățenilor. PSRM declară oficial: nu avem nicio legătură cu persoanele care, potrivit unor informații, ar fi împărțit bani și considerăm acțiunile acestora o tentativă deliberată de a compromite mitingul și de a deturna atenția publică de la esența revendicărilor”, a declarat PSRM.

Totodată, formațiunea a solicitat organelor de drept să prezinte „informații complete” persoanele „reținute” și despre circumstanțele în care s-au produs faptele. Partidul a mai menționat că va iniția și o anchetă internă.

PSRM își reconfirmă angajamentul față de protestul pașnic și democratic. Vom continua să apărăm drepturile cetățenilor la libertatea de opinie și de întrunire, în pofida tentativelor evidente ale regimului de a transforma țara într-un stat polițienesc”, a adăugat partidul.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: