Coruperea alegătorilor, panouri distruse și încălcarea măsurilor anti-COVID. Încălcări depistate în timpul campaniei electorale
Full Article 3 minutes read

Coruperea alegătorilor, panouri distruse și încălcarea măsurilor anti-COVID. Încălcări depistate în timpul campaniei electorale

În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale s-au desfășurat peste 1100 de evenimente publice organizate de concurenții electorali, care au fost monitorizate de peste 1200 de polițiști. Oamenii legii au documentat mai multe abateri, inclusiv informații privind coruperea alegătorilor, distrugerea panourilor electorale, afișe amplasate în locuri neautorizate și semnături false privind intenția de vot. Informația a fost prezentată de către șefii Inspectoraului General al Poliției (IGP) în cadrul unui briefing din 30 octombrie.

Șeful adjunct al IGP Marin Maxian a declarat că în timpul campaniei electorale s-au desfășurat peste 1100 de evenimente publice cu participarea a circa 43 de mii de persoane, care au făcut cunoștință în acest mod cu pozițiile și programele electorale ale candidaților. Peste 1200 de angajați ai poliției au fost antrenați pentru a supraveghea buna desfășurare a întrunirilor respective.

Poliția a constatat mai multe abateri în timpul campaniei electorale. Astfel, au fost documentate peste 24 de cazuri de încălcare a măsurilor de prevenire și combatere a pandemiei în cadrul întrunirilor. În 3 cazuri poliția a fost informată despre deteriorarea panourilor  și afișelor electorale, iar în 50 de cazuri s-a stabilt că afișajul electoral era amplasat în locuri neautorizate.

De asemenea, oamenii legii investighează 5 cazuri în care există bănuiala de falsificare a semnăturilor pe listele de intenție a persoanelor cu drept de vot care urmau să voteze în Rusia.

„Este un volum foarte mare de lucru, iar la moment se desfășoară acțiuni de constatare tehnico-științifică a tuturor materialelor care au fost puse la dispoziția poliției”, a declarat Maxian.

Polițiștii au documentat și un caz de bănuială rezonabilă că terțe persoane urmează să determine alegătorii să voteze în favoarea unui anumit candidat. Un alt caz investigat de poliție vizează un membru al unei secții de votare care ar fi înaintat o cerere de a-și retrage calitatea de membru, însă acesta susține că nu a scris o asemenea solicitare și semnătura nu îi aparține.

„Instrumentăm și două cazuri de bănuială de corupere electorală – unul care a fost mediatizat de un post de televiziune și reieșind din cererea înaintată de către reprezentantul legal al unui concurent electoral precum că în anumite teritorii se desfășoară acțiuni de corupere electorală  prin donare de bunuri și alte acțiuni de presupusă implicare ilegală a reprezentanților concurentului electoral”, a mai spus șeful adjunct al IGP.

Amintim că, acum câteva zile, deputatul PAS Dumitru Alaiba a publicat o înregistrare în care se vede cum mai multe persoane împărțeau ajutoare umanitare, alături de o masă pe care se aflau pliante electorale în favoarea candidatului Igor Dodon. Parlamentarul susține că despre acest caz a fost informată poliția. De cealaltă parte, stafful electoral al candidatului a negat orice implicare.

***

În cadrul alegerilor prezidențiale vor fi deschise 2139 secții de votare, iar peste 6000 de angajați ai poliției vor fi antrenați pentru intervenția promptă în cazul unor eventuale incidente, dar și pentru supravegherea bunei desfășurări a procesuli de vot.

De asemenea, va fi monitorizată circulația transportului, în special a celui de persoane. Totodată, polițiștii vor monitoriza dacă sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: