privesc.eu

Coruperea alegătorilor, panouri distruse și încălcarea măsurilor anti-COVID. Încălcări depistate în timpul campaniei electorale

În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale s-au desfășurat peste 1100 de evenimente publice organizate de concurenții electorali, care au fost monitorizate de peste 1200 de polițiști. Oamenii legii au documentat mai multe abateri, inclusiv informații privind coruperea alegătorilor, distrugerea panourilor electorale, afișe amplasate în locuri neautorizate și semnături false privind intenția de vot. Informația a fost prezentată de către șefii Inspectoraului General al Poliției (IGP) în cadrul unui briefing din 30 octombrie.

Șeful adjunct al IGP Marin Maxian a declarat că în timpul campaniei electorale s-au desfășurat peste 1100 de evenimente publice cu participarea a circa 43 de mii de persoane, care au făcut cunoștință în acest mod cu pozițiile și programele electorale ale candidaților. Peste 1200 de angajați ai poliției au fost antrenați pentru a supraveghea buna desfășurare a întrunirilor respective.

Poliția a constatat mai multe abateri în timpul campaniei electorale. Astfel, au fost documentate peste 24 de cazuri de încălcare a măsurilor de prevenire și combatere a pandemiei în cadrul întrunirilor. În 3 cazuri poliția a fost informată despre deteriorarea panourilor  și afișelor electorale, iar în 50 de cazuri s-a stabilt că afișajul electoral era amplasat în locuri neautorizate.

De asemenea, oamenii legii investighează 5 cazuri în care există bănuiala de falsificare a semnăturilor pe listele de intenție a persoanelor cu drept de vot care urmau să voteze în Rusia.

„Este un volum foarte mare de lucru, iar la moment se desfășoară acțiuni de constatare tehnico-științifică a tuturor materialelor care au fost puse la dispoziția poliției”, a declarat Maxian.

Polițiștii au documentat și un caz de bănuială rezonabilă că terțe persoane urmează să determine alegătorii să voteze în favoarea unui anumit candidat. Un alt caz investigat de poliție vizează un membru al unei secții de votare care ar fi înaintat o cerere de a-și retrage calitatea de membru, însă acesta susține că nu a scris o asemenea solicitare și semnătura nu îi aparține.

„Instrumentăm și două cazuri de bănuială de corupere electorală – unul care a fost mediatizat de un post de televiziune și reieșind din cererea înaintată de către reprezentantul legal al unui concurent electoral precum că în anumite teritorii se desfășoară acțiuni de corupere electorală  prin donare de bunuri și alte acțiuni de presupusă implicare ilegală a reprezentanților concurentului electoral”, a mai spus șeful adjunct al IGP.

Amintim că, acum câteva zile, deputatul PAS Dumitru Alaiba a publicat o înregistrare în care se vede cum mai multe persoane împărțeau ajutoare umanitare, alături de o masă pe care se aflau pliante electorale în favoarea candidatului Igor Dodon. Parlamentarul susține că despre acest caz a fost informată poliția. De cealaltă parte, stafful electoral al candidatului a negat orice implicare.

***

În cadrul alegerilor prezidențiale vor fi deschise 2139 secții de votare, iar peste 6000 de angajați ai poliției vor fi antrenați pentru intervenția promptă în cazul unor eventuale incidente, dar și pentru supravegherea bunei desfășurări a procesuli de vot.

De asemenea, va fi monitorizată circulația transportului, în special a celui de persoane. Totodată, polițiștii vor monitoriza dacă sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Am deschis înregistrările pentru academia de vară pentru minoritățile naționale

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este o inițiativă educațională menită să sporească nivelul de informare și cunoaștere a drepturilor minorităților în rândul comunităților naționale, etnice și lingvistice din Republica Moldova, precum și să încurajeze implicarea civică și participarea acestora în procesul decizional.

Programul oferă o serie de prelegeri, seminare și exerciții practice susținute de experți de top în domeniul drepturilor omului, participării civice, proceselor democratice, reprezentării politice și mass-media. Scopul este de a oferi participanților o înțelegere profundă a mecanismelor de protejare a drepturilor minorităților și de a le extinde capacitățile de a influența în mod real procesele sociale și politice din Moldova.

De asemenea, participanții vor avea oportunitatea să interacționeze direct cu reprezentanți ai autorităților publice, ai misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale prezente în Republica Moldova.

La finalul proiectului, participanții vor putea dezvolta propriile inițiative și vor avea șansa să obțină sprijin financiar pentru proiecte ce promovează pacea, toleranța, activismul civic și democrația în comunitățile minorităților etnice.

Perioada desfășurării: 5 – 7 august 2025

Locația: Complexul turistic „Codru”

Participarea la Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este GRATUITĂ. Organizatorii vor acoperi toate cheltuielile de transport, cazare și alimentație.

Sunt așteptate cereri de participare din partea reprezentanților minorităților naționale, etnice și lingvistice (ucraineni, găgăuzi, bulgari, evrei, romi, polonezi, ruși, armeni, azeri etc.) cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani.

Link pentru înscriere: https://forms.gle/Y86VGVMHFhUbDQ5N6

Termen-limită pentru depunerea cererilor: 27 IULIE, ORA 18:00

Pentru întrebări suplimentare: [email protected]

Academia de Vară pentru Drepturile Minorităților 2025 este implementată de Centrul de Inițiative Civice pentru Minoritățile Naționale, cu sprijinul Guvernului Republicii Cehe prin programul TRANSITION și al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: