Corupția în agricultură: șefa Secţiei Teritoriale Bălţi va rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile
Full Article 3 minutes read

Corupția în agricultură: șefa Secţiei Teritoriale Bălţi va rămâne în arest preventiv pentru 30 de zile

Instanța de judecată a emis mandat de arestare preventivă, pe un termen de 30 de zile, pe numele șefei Secţiei Teritoriale Bălţi, reținută în dosarul AIPA. În privința administratorului, reținut în același dosar, magistrații au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Ambii sunt suspectați de comiterea unor acte de corupție la contractarea subvențiilor pentru agricultură.

„În urma perchezițiilor, operate la începutul săptămânii de către ofițerii Direcției Generale Teritoriale Nord a CNA și procurorii anticorupție de la oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, au fost ridicate mijloace financiare, contracte, ordine de plată și facturi fiscale, care demonstrează transferurile bănești către persoanele juridice, complice la infracțiune și care acordau instrumente pentru deghizarea provenienței banilor, rezultați din infracțiune, certificate, ce confirmă depunerea dosarelor de subvenționare și telefoane mobile”, a comunicat CNA, pe 10 februarie.

Potrivit CNA, la această etapă de examinare a dosarului AIPA, sunt 5 persoane, plasate în arest preventiv, 3 – la domiciliu și 9 persoane cu statut de bănuit. În total, în gestiunea CNA și a procurorilor se află 30 de cauze penale care vizează fapte de corupere pasivă, activă, trafic de influență și spălare de bani, comise în domeniul acordării subvențiilor pentru agricultură.

Amintim că, pe 24 ianuarie, ofițerii CNA au inițiat percheziții la persoane publice din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), dar și la autorități publice locale, precum și agenți economici. Sunt vizate localități din toată țara. Informația a fost confirmată pentru NM de către Angela Starinschi, ofițer de presă al CNA.

Potrivit CNA, este vorba despre suspiciuni de acordare ilegală a subvențiilor în agricultură.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a confirmat perchezițiile desfășurate de ofițerii CNA, pe 24 ianuarie, la domiciliile și birourile de serviciu a unor angajații ai instituției. Agenția a publicat o declarație în care precuzează că persoanele vizate sunt „suspectate de depășirea atribuțiilor de serviciu”.

Ulterior, în urma celor 68 de percheziții efectuate, șase persoane au fost reținute, șase persoane sunt cercetate în stare de libertate, iar alte 24 de persoane urmează a fi audiate în calitate de bănuiți pentru abuz de putere, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani.

Mai târziu, CNA a publicat un extras din stenogramele discuțiilor între unii figuranți în dosarele AIPA.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: