egrace.net

„COVID-ul ne-a dat din deget și ne-a îndemnat să renunțăm la unele tradiții”. Cum ar trebui să fie înmormântate victimele răpuse de COVID-19, potrivit șefului ANSP

După deces, o persoană infectată cu COVID-19 nu prezintă pericol din punct de vedere epidemiologic. Pericolul mare de infectare este legat de procesiunile funerare, când se adună multă lume și există riscul de molipsire de la persoanele bolnave sau care nu au simptome specifice de boală. Precizările au fost făcute de către  directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, luni, 30 martie.

„COVID-ul ne-a dat din deget și ne-a îndemnat să renunțăm și să ne debasarăm de unele tradiții, de o anumită modă, de obiceiuri pe care le-am moștenit din strămoși. Din păcate și procedura de înmormântare în Republica Moldova se spune că trebuie făcută „frumos”. Nu vorbim despre pericolul defunctului, a cadavrului. Cadavrul, după decesul cauzat de infecția cu COVID-19 nu prezintă pericol. Pericolul cel mare este legat de tradițiile de a face înmormântările: cu lume multă, cu slujbă acasă, cu slujbă în biserică și cu parastasuri, mese de pomenire. Se aglomerează multă lume și există riscul de a transmite infecția de la cel bolnav sau asimptomatic la cel sănătos”, a explicat directorul ANSP.

Oficialul s-a referit și la cele două decese înregistrate în Republica Moldova din cauza coronavirusului de tip nou.

„Am recomandat de fiecare dată și la cele două înmormântări care s-au produs până acum s-au respectat aceste principii: s-a renunțat la parastas, s-a renunțat la serviciul divin. S-a făcut slujba creștinească la cimitir, la aer deschis cu păstrarea distanței sociale și a minimului de măsuri pentru a preveni infectarea”, a menționat Nicolae Furtună.

Precizăm că rudele medicului de 79 de ani care a murit după ce s-a infectat în timpul muncii au fost indignate de atitudinea autorităților privind înmormântarea acesteia.

„A fost înmormântată la cimitirul Sf. Lazăr, întru-un sector îndepărtat, la marginea cimitirului, unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu coronovirus: sectorul 277, mormântul nr. 1”, a scris pe pagina sa de Facebook Iurie Botnari, o rudă a femeii decedate.

Potrivit lui, pe vremuri, la marginea cimitirului erau înmormântați sinucigașii, nu „medicii-eroi”, așa cum a fost descrisă femeia de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefing-ului de vineri dimineață, atunci când a anunțat decesul celei de-a doua persoane din cauza COVID-19.

„Oare o așa „onoare” are un medic-erou, cum a menționat dna Dumbrăveanu, care nici odată în declarațiile sale la televiziune nu a pomenit numele medicului-erou?”, s-a mai întrebat ruda femeii.

https://www.facebook.com/Iuroc/posts/2782046435166375

Amintim că ministrul Sănătății a anunțat despre cel de-al doilea deces provocat de COVID-19 în dimineața zilei de vineri, 27 martie.

Femeia urma să împlinească 80 de ani, era medic și lucra după pensionare. Ea a fost internată pe 19 martie, iar pe 24 martie a fost transferata de la Spitalul „Toma Ciorbă” la Spitalul Clinic Republican. Aceasta suferea de diabet zaharat și insuficiență cardiacă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

BCS a părăsit Parlamentul pentru protest în stradă: „Pe 28 septembrie ne întoarcem țara înapoi”. Reacția PAS

Pe final de mandat, socialiștii și comuniștii au părăsit plenul Parlamentului, în semn de protest „față de acțiunile majorității PAS”, anunțând că se alătură manifestației din fața Legislativului. În fața simpatizanților înarmați cu drapele și pancarte, deputații opoziției au acuzat guvernarea că „nu a făcut nimic” pentru cetățeni în cei patru ani de mandat. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a recunoscut că „mai sunt multe de făcut”, dar, spune ea, „mergem în direcția corectă”.

La protestul „ad-hoc” — așa cum l-a descris deputatul socialist Bogdan Țîrdea — au participat mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, inclusiv fostul președinte și lider al comuniștilor, Vladimir Voronin. Acesta a declarat că manifestația este mai degrabă un „miting comemorativ”, după patru ani de guvernare PAS: „Mai mult să nu-i mai vedem și să nu-i mai auzim”.

În fața mulțimii a vorbit și jurnalistul Dmitri Ciubașenco, care a anunțat recent, la Chișinău, alături de o altă jurnalistă și un fost ministru al Apărării, lansarea unei noi platforme „independente” – „Pentru Moldova”, în ajunul alegerilor. În discursul său de la miting, Ciubașenco a făcut apel la unitate în perspectiva scrutinului din septembrie.

„Acum e clar că toată guvernarea galbenă este o perioadă neagră continuă în istoria Moldovei. Vor să continue și e clar de ce. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm mâinile în jos. Cred că cel puțin trei lucruri poate face opoziția: să se unească, să se consolideze, să mobilizeze toți simpatizanții și să nu permită falsificarea alegerilor. Haideți sa luptăm cu toții ca după aceasta perioadă neagră, Moldova să aibă din nou o guvernare normală”, a declarat Ciubașenco.  

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a promis celor prezenți, la sfârșit de protest, că „toate demersurile și legile anti-democratice” inițiate sau adoptate de majoritatea parlamentară în cei patru ani de mandat „vor fi anulate” după 28 septembrie – dată la care moldovenii vor alege un nou legislativ.

„Pe 28 septembrie ne întoarcem țara înapoi și revenim la normalitate”, a declarat parlamentarul.

„Țara noastră, noi decidem”; „Moldova nu se vinde”, „Jos PAS” sau „Moldova, trezește-te” – au scandat manifestanții.

Contactată pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare a respins acuzațiile opoziției. „În 4 ani am construit: independența energetică, o economie mai rezilientă, un sistem medical si educational mai dotat și modern. Am avut grijă de nevoile și veniturile oamenilor într-o perioadă marcată de crize profunde. Mai avem multe de făcut, dar mergem în direcția corectă”, a precizat Adriana Vlas.

Precizăm că actualul parlament al Republicii Moldova – în care PAS deține majoritatea mandatelor – își încheie oficial mandatul pe data de 11 iulie. Un nou legislativ urmează să fie ales pe data de 28 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: