După deces, o persoană infectată cu COVID-19 nu prezintă pericol din punct de vedere epidemiologic. Pericolul mare de infectare este legat de procesiunile funerare, când se adună multă lume și există riscul de molipsire de la persoanele bolnave sau care nu au simptome specifice de boală. Precizările au fost făcute de către directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, luni, 30 martie.
„COVID-ul ne-a dat din deget și ne-a îndemnat să renunțăm și să ne debasarăm de unele tradiții, de o anumită modă, de obiceiuri pe care le-am moștenit din strămoși. Din păcate și procedura de înmormântare în Republica Moldova se spune că trebuie făcută „frumos”. Nu vorbim despre pericolul defunctului, a cadavrului. Cadavrul, după decesul cauzat de infecția cu COVID-19 nu prezintă pericol. Pericolul cel mare este legat de tradițiile de a face înmormântările: cu lume multă, cu slujbă acasă, cu slujbă în biserică și cu parastasuri, mese de pomenire. Se aglomerează multă lume și există riscul de a transmite infecția de la cel bolnav sau asimptomatic la cel sănătos”, a explicat directorul ANSP.
Oficialul s-a referit și la cele două decese înregistrate în Republica Moldova din cauza coronavirusului de tip nou.
„Am recomandat de fiecare dată și la cele două înmormântări care s-au produs până acum s-au respectat aceste principii: s-a renunțat la parastas, s-a renunțat la serviciul divin. S-a făcut slujba creștinească la cimitir, la aer deschis cu păstrarea distanței sociale și a minimului de măsuri pentru a preveni infectarea”, a menționat Nicolae Furtună.
Precizăm că rudele medicului de 79 de ani care a murit după ce s-a infectat în timpul muncii au fost indignate de atitudinea autorităților privind înmormântarea acesteia.
„A fost înmormântată la cimitirul Sf. Lazăr, întru-un sector îndepărtat, la marginea cimitirului, unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu coronovirus: sectorul 277, mormântul nr. 1”, a scris pe pagina sa de Facebook Iurie Botnari, o rudă a femeii decedate.
Potrivit lui, pe vremuri, la marginea cimitirului erau înmormântați sinucigașii, nu „medicii-eroi”, așa cum a fost descrisă femeia de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefing-ului de vineri dimineață, atunci când a anunțat decesul celei de-a doua persoane din cauza COVID-19.
„Oare o așa „onoare” are un medic-erou, cum a menționat dna Dumbrăveanu, care nici odată în declarațiile sale la televiziune nu a pomenit numele medicului-erou?”, s-a mai întrebat ruda femeii.
Cu mare durere în suflet vă comunic, că la 28.03.2020, a fost petrecută în ultimul drum mătușa mea Ecaterina Litvinschi,…
Geplaatst door Iurie Botnari op Zaterdag 28 maart 2020
Amintim că ministrul Sănătății a anunțat despre cel de-al doilea deces provocat de COVID-19 în dimineața zilei de vineri, 27 martie.
Femeia urma să împlinească 80 de ani, era medic și lucra după pensionare. Ea a fost internată pe 19 martie, iar pe 24 martie a fost transferata de la Spitalul „Toma Ciorbă” la Spitalul Clinic Republican. Aceasta suferea de diabet zaharat și insuficiență cardiacă.