egrace.net

„COVID-ul ne-a dat din deget și ne-a îndemnat să renunțăm la unele tradiții”. Cum ar trebui să fie înmormântate victimele răpuse de COVID-19, potrivit șefului ANSP

După deces, o persoană infectată cu COVID-19 nu prezintă pericol din punct de vedere epidemiologic. Pericolul mare de infectare este legat de procesiunile funerare, când se adună multă lume și există riscul de molipsire de la persoanele bolnave sau care nu au simptome specifice de boală. Precizările au fost făcute de către  directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, luni, 30 martie.

„COVID-ul ne-a dat din deget și ne-a îndemnat să renunțăm și să ne debasarăm de unele tradiții, de o anumită modă, de obiceiuri pe care le-am moștenit din strămoși. Din păcate și procedura de înmormântare în Republica Moldova se spune că trebuie făcută „frumos”. Nu vorbim despre pericolul defunctului, a cadavrului. Cadavrul, după decesul cauzat de infecția cu COVID-19 nu prezintă pericol. Pericolul cel mare este legat de tradițiile de a face înmormântările: cu lume multă, cu slujbă acasă, cu slujbă în biserică și cu parastasuri, mese de pomenire. Se aglomerează multă lume și există riscul de a transmite infecția de la cel bolnav sau asimptomatic la cel sănătos”, a explicat directorul ANSP.

Oficialul s-a referit și la cele două decese înregistrate în Republica Moldova din cauza coronavirusului de tip nou.

„Am recomandat de fiecare dată și la cele două înmormântări care s-au produs până acum s-au respectat aceste principii: s-a renunțat la parastas, s-a renunțat la serviciul divin. S-a făcut slujba creștinească la cimitir, la aer deschis cu păstrarea distanței sociale și a minimului de măsuri pentru a preveni infectarea”, a menționat Nicolae Furtună.

Precizăm că rudele medicului de 79 de ani care a murit după ce s-a infectat în timpul muncii au fost indignate de atitudinea autorităților privind înmormântarea acesteia.

„A fost înmormântată la cimitirul Sf. Lazăr, întru-un sector îndepărtat, la marginea cimitirului, unde este preconizat să fie înmormântați cei contaminați cu coronovirus: sectorul 277, mormântul nr. 1”, a scris pe pagina sa de Facebook Iurie Botnari, o rudă a femeii decedate.

Potrivit lui, pe vremuri, la marginea cimitirului erau înmormântați sinucigașii, nu „medicii-eroi”, așa cum a fost descrisă femeia de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefing-ului de vineri dimineață, atunci când a anunțat decesul celei de-a doua persoane din cauza COVID-19.

„Oare o așa „onoare” are un medic-erou, cum a menționat dna Dumbrăveanu, care nici odată în declarațiile sale la televiziune nu a pomenit numele medicului-erou?”, s-a mai întrebat ruda femeii.

https://www.facebook.com/Iuroc/posts/2782046435166375

Amintim că ministrul Sănătății a anunțat despre cel de-al doilea deces provocat de COVID-19 în dimineața zilei de vineri, 27 martie.

Femeia urma să împlinească 80 de ani, era medic și lucra după pensionare. Ea a fost internată pe 19 martie, iar pe 24 martie a fost transferata de la Spitalul „Toma Ciorbă” la Spitalul Clinic Republican. Aceasta suferea de diabet zaharat și insuficiență cardiacă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) „Doi pentru justiție, nouă pentru sine”: deputații și-au evaluat activitatea la sfârșitul mandatului

Deputații celui de-al unsprezecelea mandat și-au încheiat activitatea și se pregătesc pentru noi alegeri. În așteptarea verdictului alegătorilor, reporteri NewsMaker Corina Malcoci a întrebat parlamentarii cum își evaluează propriile performanțe. Unii au evitat răspunsurile directe, invocând viitoarele scrutinuri. Alții au fost mai sinceri: socialiștii au deplâns faptul că doar câteva dintre sute de inițiative propuse au fost adoptate, acordându-și note modeste. Grigore Novaс, de exemplu, a acordat nota „2” pentru reformele în justiție, educație și domeniul social, în timp ce Bogdan Țîrdea a acordat ironic nota „9”. Reprezentanții PAS susțin că au obținut rezultate tangibile: inițiativele lor aduc roade, mai ales în domeniile social și muncă. Olesea Stamate a recunoscut atât realizări, cât și greșeli, iar Iulia Dascălu a evidențiat legea privind protecția animalelor. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a lăudat rapiditatea activității legislative și a subliniat contribuții în toate domeniile cheie – de la justiție până la educație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: