Avocatul Poporului Ceslav Panico nu este de acord cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 13 octombrie, în care s-a dispus că protestatarii vor putea bloca carosabilul doar în weekend și nu mai mult de patru ore. Ombudsmanul consideră că prevederile adoptate de CSE „sunt nejustificate și chiar abuzive”. Panico spune că a înaintat un demers Comisiei pentru abrogarea sau revizuirea dispoziției.
Avocatul Poporului a analizat prevederile dispoziției CSE din 13 octombrie. Panico a constatat că deși prevederile Comisiei urmăresc un scop legitim precum ordinea publică și securitatea națională, „la baza adoptării lor nu a fost efectuată o analiză sau nu a fost identificată o fundamentare a necesității acestor măsuri”.
„Orice reglementare ce impune anumite restricții trebuie să aibă drept obiectiv facilitarea exercitării dreptului și nu de a încerca impunerea unor limitări nejustificate și disproporționale, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp”, comunică Avocatul Poporului.
Ombudsmanul consideră că prevederile adoptate de CSE „sunt nejustificate și chiar abuzive în măsura în care aceste nu sunt proporționale scopului legitim urmărit”.
„La baza adoptării acestor restricții nu a fost identificată vreo analiză consolidată a autorităților publice. Instituțiile publice nu au adus dovezi că întrunirile pașnice din perioada stării de urgență ar fi condus la nerespectarea ordinii publice și securității naționale”, comunică Panico.
Avocatul Poporului spune că astfel de restricții pot fi interpretate ca un instrument de a împiedica manifestarea pozițiilor și opiniilor critice și de protest – „și creează un precedent periculos”.
În acest context, Ombudsmanul a înaintat un demers Comisiei privind abrogarea sau revizuirea punctului 3 din Dispoziția nr. 42 din 13 octombrie. „Să fie asigurat un echilibru just între respectarea standardelor internaționale și naționale cu privire la libertatea întrunirilor pașnice și respectarea ordinii publice și securității naționale”, susține Panico.
Totodată, Avocatul Poporului consideră că „dispersarea participanților din seara de 16 octombrie poartă un caracter arbitrar față de respectarea drepturilor fundamentale la libertatea de exprimare și întrunire. Panico menționează că nu a văzut necesitatea unei astfel de intervenții.
De asemenea, Ombudsmanul spune că acțiunile poliției, prin care au fost ridicate corturile de pe trotuarul din scuarul Parlamentului și din fața Președinției și sistarea întrunirii precum și confiscarea bunurilor participanților la întrunire, sunt disproporționate și nu prezintă o justificare obiectivă și rezonabilă.
În concluzie, Avocatul Poporului îndemnă autoritățile și organizatorii manifestațiilor de protest să demonstreze o comunicare eficientă și un comportament responsabil în limita legii, care să asigure desfășurarea întrunirii în mod pașnic.
***
Pe 13 octombrie, CSE a luat decizia să fie interzise în zilele lucrătoare desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.
Pe 15 octombrie, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a promis intervenții „prompte” și „hotărâte” în cazul în care protestatarii nu vor respecta decizia CSE. „Securitatea nu poate fi negociată”, a precizat ministra.
Pe 16 octombrie, în capitală a avut loc o nouă manifestație a Partidului ȘOR. Protestatarii au instalat noi corturi la intersecţia str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior, polițiștii au ridicat corturile instalate de protestatari, precum și pe cele instalate anterior în fața Președinției și Parlamentului.
Într-o declarație, Poliția a menționat că „organizatorii protestului au încălcat intenționat cerințele stabilite anterior în cadrul ședinței comune dintre ei, Primăria mun.Chișinău și Poliție”. Reprezentanții Poliției au mai precizat că angajații subdiviziunilor MAI „vor aplica legea și vor interveni prompt în cazul în care drepturile cetățenilor vor fi lezate”.
Pe 17 octombrie, președinta Maia Sandu a comentat acțiunile de evacuare a corturilor protestatarilor din centrul capitalei. „Din câte s-a văzut organizatorii acestor proteste nu au asigurat desfășurarea protestului în cadrul legal, inclusiv au fost descoperite obiecte interzise desfășurării unui protest pașnic”, a declarat Sandu. Totodată, șefa statului a mulțumit forțelor de ordine „pentru că au intervenit într-o formă calmă și au asigurat ordinea publică”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!