VIDEO Crimele de război din Ucraina: Comisarul european pentru justiție a îndemnat Chișinăul să se implice în colectarea probelor
Full Article 2 minutes read

VIDEO Crimele de război din Ucraina: Comisarul european pentru justiție a îndemnat Chișinăul să se implice în colectarea probelor

Înaltul Comisar European pentru Justiție Didier Reynders, aflându-se la Chișinău, a îndemnat autoritățile moldovenești să se implice în colectarea probelor cu privire la crimele de război din Ucraina. Totodată, oficialul a încurajat Chișinăul să coopereze cu Eurojust, menționând că agenția „are un rol crucial în activitatea ce se referă la răspunderea pentru crimele de război comise în Ucraina”. 

„Duminică, ca răspuns la războiul agresiv al lui Putin am venit cu un nou set de sancțiuni. Respectiv, noi intrăm într-o nouă etapă de întărire și de implementare a acestor sancțiuni, de exemplu să fie identificate activele rusești și să fie înghețate, apoi să fie folosite la reconstruirea Ucrainei”, a spus Didier Reynders în cadrul unor declarații alături de ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru.

El a adăugat că salută cooperarea Moldovei cu Eurojust și decizia de a numi un procuror de legătură.

„Eurojust nu este doar cea mai importantă instituție pentru cooperarea transfrontalieră dar are și un rol crucial în toată activitatea ce se referă la răspunderea pentru crimele de război comise în Ucraina. În această privință, eu încurajez Moldova care găzduiește circa o sută de mii de refugiați ucraineni să folosească Eurojust pentru a trimite orice probe colectate cu privire la crimele de război în Ucraina”, a menționat oficialul.

De asemenea, el a încurajat Moldova „să se alinieze noului grup de dialog care lansat cu Ucraina, Olanda și Curtea Penală Internaţională cu privire la Ucraina și răspunderea la crimele de război din anul trecut”.

Amintim că în februarie 2023, Comisia Europeana a anunțat că urmează sa fie creat un Centru Internațional care va culege dovezi privind crimele de război comise în Rusia, acesta urmând a se alătura investigatiei pe care Eurojust o desfășoară în coordonare cu autoritățile de urmărire penală din toată Europa.

Comisia Europeană promitea că vor fi trase la răspundere persoanele care au comis crime de război în Ucraina în cursul războiului din ultimul an de zile, inclusiv oficiali de la Kremlin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: